Categorieën: Nieuws

AOb noemt cassatiezaak UMCG over beurspromovendi ‘een goed recht’ maar ook teleurstellend

Dat het UMCG in cassatie gaat bij de Hoge Raad over een geschil met 44 beurspromovendi noemt onderwijsvakbond AOb teleurstellend. Het AOb vindt het vooral jammer dat promovendi nu langer in onzekerheid zitten.

De kwestie draait om het vraagstuk of beurspromovendi wel of geen werknemers zijn. Afgelopen voorjaar boog het gerechtshof zich hierover en oordeelde dat de promovendi werknemers zijn. Dit betekent dat promovendi-beurscontracten met terugwerkende kracht omgezet moeten worden in een arbeidsovereenkomst, waarbij men recht heeft op achterstallig pensioen, loon en vakantiegeld.

“Teleurstellend”
Begin augustus maakte het UMCG bekend in hoger beroep te gaan. “Dat het ziekenhuis dit doet is een goed recht”, laat AOb-bestuurder Donald Pechler weten. “Wel is het teleurstellend voor de promovendi, die nu moeten wachten. En het is de vraag of de argumentatie van het UMCG hout snijdt.” Het UMCG vindt namelijk dat studenten die promotieonderzoek doen vallen onder een opleidingsovereenkomst, zoals is afgesproken in het Besluit experiment promotieonderwijs. Volgens Pechler is het maar het topje van de ijsberg, omdat de uitspraak van de rechter ook voor een andere grote groep, van zo’n 1.500 beurspromovendi, van belang is. “We hebben al actie ondernomen en het college van bestuur van de RUG gevraagd om de contracten van de beurspromovendi om te zetten naar arbeidscontracten. Dat het UMCG nu in cassatie gaat, verandert daar niets aan.”

Besluit experiment promotieonderwijs stopt
Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het Besluit experiment promotieonderwijs per 31 augustus 2024 stopt. Promovendi die dan nog niet klaar zijn met hun onderzoek moeten vanaf die datum in dienst worden genomen. Zij maken hun onderzoek af als werknemer-promovendus. Pechler: “Als de minister al laat weten dat ze dan als werknemer verder moeten, dan is er dus ook geen verschil tussen werknemer-promovendi en beurspromovendi.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Waterpompen tussen Damsterdiep en Eemskanaal voorlopig uit

Waterschap Noorderzijlvest heeft de noodpompen van het Damsterdiep naar het Eemskanaal uitgezet. De pompen werden…

20 minuten geleden

Amkemaheerd krijgt deels nieuw asfalt op zaterdag 22 juni

Een gedeelte van de Amkemaheerd is op zaterdag 22 juni tijdelijk afgesloten voor verkeer wegens…

1 uur geleden

Brand in leegstaand pand aan Friesestraatweg

De brandweer rukte donderdagmiddag uit voor een brand in een leegstaand pand aan de Friesestraatweg.…

1 uur geleden

Doelman Dirk Jan Baron jaar langer bij FC Groningen

Doelman Dirk Jan Baron heeft zijn contract bij FC Groningen met een jaar verlengd. (meer…)

2 uur geleden

Prentenboeken voor kinderen met taalachterstand

Een groot deel van de kinderen die opgroeien in kwetsbare Groningse wijken heeft een taalachterstand,…

3 uur geleden

Gevlucht uit Afghanistan, gesetteld in Groningen

Noor Haidari (23) is een Afghaan die in 2021 noodgedwongen uit zijn geboorteland moest vluchten.…

4 uur geleden