Categorieën: Nieuws

Tegelijk werkzaamheden aan zuidelijke en oostelijke ringweg ‘niet ideaal, maar toch de beste optie’

De grote zomerwerkzaamheden aan de Groningse ringwegen zorgen sinds het begin van de week voor een hoop ergernis bij weggebruikers in en rond de Stad. Eén van de meeste gestelde vragen is daarbij: waarom is een deel van Ring Zuid de hele zomer dicht, terwijl er ook op Ring Oost afsluitingen zijn? Het antwoord is volgens Groningen Bereikbaar: het kan niet anders.

Volgens Groningen Bereikbaar wordt de organisatie sinds maandagochtend behoorlijk overspoeld met vragen van weggebruikers. Waarom zijn deze werkzaamheden tegelijkertijd gepland? Had dat niet anders gekund, bijvoorbeeld in 2025? Een éénduidig ‘nee’, aldus de verkeersorganisatie: “In de oostelijke ringweg ligt geluidsreducerend asfalt. Dit type asfalt heeft een levensduur van 8 jaar en moet vóór 2025 vervangen zijn. De zomer van 2024 is geen optie, vanwege grootschalige afsluitingen die dan nodig zijn om Ring Zuid af te bouwen.”

De combinatie met het werk aan Ring-Zuid is ook een noodzakelijk kwaad, aldus Groningen Bereikbaar: “Voordat we in september 2024 over de nieuwe Ring Zuid kunnen rijden, moet er nog heel veel gebeuren. Bijvoorbeeld het vervangen van de hoge Euvelgunnerbrug in de ringweg. Dat gebeurt deze zomer. Ook daarna wordt er volop doorgewerkt aan Ring Zuid. Tijdens de zomer is er veel minder autoverkeer op de weg. Veel mensen zijn op vakantie of pakken met het mooie weer de fiets. Wegwerkzaamheden worden daarom bewust in de zomermaanden gepland. Zo hebben minder automobilisten er last van en ontstaan er minder snel opstoppingen als het verkeer wordt omgeleid.”

Wie nog niet genoeg heeft na de zomer vol werkzaamheden, kan volgens Groningen Bereikbaar ook in het najaar nog zijn lol op. Dan wordt, in navolging van de oostelijke ringweg, ook de noordelijke ringweg van een nieuwe asfaltlaag voorzien. “Dit asfalt heeft dezelfde levensduur als het asfalt op Ring Oost. In de winter is asfalt vervangen lastig vanwege het weer.” Dus bleef alleen deze zomer over om dit te doen. Na afronding van de werkzaamheden ligt er weer een goede weg om het verkeer op te vangen bij omleidingen door de werkzaamheden van Aanpak Ring Zuid. Daarom is het werk aan Ring Oost deze zomer gepland. Ideaal? Nee. Maar toch de beste optie.

Tom Veenstra

Recente berichten

UMCG ontvangt 45.000 euro voor veiling kistje meischol op Urk

De Hematologie afdeling van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) heeft 45.000 euro ontvangen…

15 minuten geleden

Fietsster aangevallen door ontsnapte hond op Regattaweg

Een fietsster is maandagmiddag aan de Regattaweg in Oosterhoogebrug aangevallen door een ontsnapte hond. Dat…

59 minuten geleden

Eigenaresse van restaurant Wereldgeluk in Stad dood aangetroffen in woning in Drenthe

De eigenaresse van restaurant Wereldgeluk aan de Atoomweg in Groningen is afgelopen weekend, samen met…

2 uur geleden

Fietser lichtgewond door botsing in Lewenborg

Bij een ongeluk met een personenauto in Lewenborg is maandagmiddag een fietser lichtgewond geraakt.  (meer…)

3 uur geleden

Kamerfractie SP roept minister op om publiek beschermingsbewind in Stad weer mogelijk te maken

Hoewel de gemeente Groningen zich juridisch heeft neergelegd bij de uitspraak van de rechter over…

3 uur geleden

Bevrijdingsfestival Groningen vindt editie 2024 geslaagd, maar bezoekersaantal valt weer tegen

Het Bevrijdingsfestival Groningen noemt de editie van het festival van afgelopen zondag een 'inspirerende en…

3 uur geleden