Categorieën: OOG Ochtendshow

Duurzame Dinsdag met Aline Bus: win een make-over

Iedere derde dinsdag van de maand komt Aline Bus van Duurzaam Groningen bij ons in de studio om te vertellen over huis-tuin-en-keuken-duurzaamheid. 

Tijdens deze rubriek van de OOG Ochtendshow neemt Aline Bus van Duurzaam Groningen ons maandelijks mee in het duurzame nieuws in de gemeente Groningen. Wat allemaal voorbij kan komen zijn besparingstips, kortingen, grote en kleine oplossingen voor in en rondom huis. Aline Bus is coördinator en communicatie-medewerker van het platform Duurzaam Groningen. 

Woekerplanten

Ruim 1100 Groningers hebben een melding gedaan van verschillende woekerplanten. Het gaat om de reuzen berenklauw, de grote waternavel en de japanse duizendknoop. Waar je rekening mee moet houden als je berenklauw verwijdert, is dat je handschoenen en lange mouwen draagt, want ze zijn giftig. De berenklauw kan gewoon in de groene container. ‘Heb je japanse duizendknoop? Gooi deze dan in de grijze container’, vertelt Bus. De reden hiervoor is dat Japanse duizendknoop doorwoekert in de composthoop. 

Westpark Blije Bodem

‘Ik liep gisteravond door Westpark, tussen Groningen en Hoogkerk. Ken je het? Een verborgen parel in Groningen. Daar maakt de Blije Bodem een regeneratieve zelfoogsttuin. Deelnemers mogen daar straks dus zelf onbespoten groenten betaalbaar oogsten. Ze hebben met vrijwilligers al een boel opgezet, maar ze hebben nog zo’n 20.000 euro nodig en zoeken daarvoor donateurs. Dus als je nog wat vakantiegeld over hebt, help ze dan mee van deze plek een prachtige groene oase te maken mogelijk gerund door vrijwilligers.

Duurzame make-over

Je kunt je tot 25 juli opgeven voor een duurzame make-over van je woonkamer via Duurzaam Groningen. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Groningen, het Alfa-college en OOG TV. ‘Het maakt niet uit of je huurt of koopt en je woonkamer moet minimaal twintig vierkante meter zijn’, vertelt Bus. En je moet het niet erg vinden om gefilmd te worden, want de make-over is onderdeel van een tv-serie.   

Duurzaam Groningen biedt deze zomer een gratis energiecoach aan zodat je je huis kunt voorbereiden op de herfst. Hiermee kun je tot 300 euro besparen.  

Aline Bus van Duurzaam Groningen was te gast tijdens de OOG Ochtendshow:

18-07-2023 Duurzame Dinsdag
Marilisa van Herksen

Recente berichten

Ruime zege PKC’83/Team Amoeri, remise voor Drs. Vijfje

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond in de eerste divisie A van het zaalvoetbal thuis met 5-0…

8 minuten geleden

In Het Bevrijdingsbos wordt zaterdagavond stilgestaan bij 79 jaar vrijheid: “Branden van 23 kaarsen”

Het is zaterdag precies 79 jaar geleden dat de bevrijding van de stad Groningen begon.…

21 minuten geleden

Handbalster Lois Abbingh plaatst zich voor Olympische Spelen

Lois Abbingh uit Groningen heeft zich met het Nederlands handbalteam geplaatst voor de Olympische Spelen…

1 uur geleden

Agenten met zware vesten naar Nieuwe Sint Jansstraat

In de Nieuwe Sint Jansstraat heeft vrijdagavond een klein cordon politie, getooide in kogelwerende vesten,…

9 uur geleden

Bewolking en waterig zonnetje op aangename zaterdag, daarna stuk kouder en meer kans op neerslag

Zaterdag vormt de piek in de temperatuurstijging van de afgelopen dagen. De eerste dag van…

11 uur geleden

NOM verdubbelt investeringen, maar lijdt wel verlies

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeerde vorig jaar dubbel zoveel als het de…

12 uur geleden