Categorieën: Nieuws

D66 pleit voor proef met legale MDMA in Stad

Groningen moet, net als Amsterdam, aansturen op een proefproject met gereguleerd aanbod van MDMA. De raadsfractie van D66 laat vrijdagmiddag weten een dergelijke pilot, naast andere minder repressieve maatregelen, wel te zien zitten om de zichtbaar toegenomen drugscriminaliteit in Groningen aan te pakken.

Raadslid Maria Martinez Doubiani (D66) stelde deze week vragen aan het college over de aanpak van de reeks geweldsincidenten in het drugscircuit, die twee weken geleden uitmondde in het gooien van een brandbom in een schoonheidssalon aan de Herestraat.

Drugscriminaliteit komt veel voor in Groningen, aldus D66. Daarbij haalt de fractie onder meer het rioolwateronderzoek van vorig jaar aan, waaruit blijkt dat drugs zoals cannabis, XTC en 3 en 4 MMC veelvuldig worden gebruikt.

Volgens D66 hebben de ‘oorlog tegen drugs’ en het repressieve beleid van de afgelopen vijftig jaar de handel in illegale middelen nog lucratiever gemaakt en geleid tot een geweldspiraal, die nu ook in Groningen tot uiting komt. Daarnaast wordt er meer en meer chemisch drugsafval gedumpt in de natuur, met ernstige milieuschade tot gevolg. “Ondertussen blijft het verdienmodel van criminelen in stand”, aldus Maria Martinez Doubiani. “Het wordt tijd om dit dossier vanuit een andere invalshoek te bekijken door de dialoog omtrent regulering ook lokaal aan te wakkeren.”

Een voorbeeld voor deze andere invalshoek ligt volgens D66 onder meer in de Amsterdam. De hoofdstad heeft in haar coalitieakkoord opgenomen een pilot te willen doen met gereguleerd aanbod van MDMA. “De wens van D66 is dat dit in Groningen ook zou kunnen gebeuren, naast het landelijk wietexperiment, waarvoor Groningen al één van de pilotsteden is”, besluit Doubiani. “De dialoog over de aanpak van drugscriminaliteit vraagt om een andere invalshoek, waardoor richting kan worden gegeven aan regulering, decriminaliseren van MDMA, XTC en cannabis met de volksgezondheid, veiligheid en het milieu voorop.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Groningen biedt excuses aan voor rol in slavernijverleden

Burgemeester Koen Schuiling (VVD) heeft donderdagavond excuses gemaakt voor de rol die het toenmalige gemeentebestuur…

8 uur geleden

Aanhoudend zonnig en temperaturen blijven boven de 20 graden

Vrijdag is er af en toe zon en kans op een enkele bui. Het wordt…

9 uur geleden

Pinstoring treft ook Groninger winkels

Ook bij Groninger winkels kon en kan donderdagavond niet altijd gepind worden. (meer…)

10 uur geleden

Traktaties voor mensen die op de fiets naar het werk gaan

Fietsers konden donderdag op een traktatie rekenen als zij op hun tweewieler naar het werk…

10 uur geleden

Groninger moet 34 maanden de cel in voor helpdeskfraude

Een 22-jarige man uit Groningen is vrijdag veroordeeld tot 34 maanden celstraf wegens helpdeskfraude. (meer…)

11 uur geleden

Walter Flapper zakelijk leider Stichting Jonge Harten

Walter Flapper is sinds deze maand de nieuwe zakelijk leider van Stichting Jonge Harten, de…

11 uur geleden