Categories: Nieuws

RUG staat nieuwe bezetting van Academiegebouw op dinsdag niet toe

Een nieuwe bezetting van het Academiegebouw wordt door de RUG niet toegestaan. Voor dinsdag is er een nieuwe protestactie aangekondigd. Dat meldt de UKrant maandag.

Het gebouw is de afgelopen maanden een aantal keren bezet geweest. De laatste keer was op 26 april. In de avonduren maakte de politie toen een einde aan de bezetting. Die ontruiming is aanleiding voor de nieuwe actie. Door am.i.next.rug, Casual Groningen en Organize the RUG is opgeroepen tot een ‘solidarity rally’. Men wil opkomen voor de studenten en medewerkers die gewelddadig zijn bejegend door de politie. De RUG laat aan de UKrant weten dat er uiteraard dinsdag gedemonstreerd mag worden, maar de processen op de RUG mogen daarbij niet verstoord worden. Daarbij wordt gedoeld op bijvoorbeeld de promoties in het Academiegebouw. Om die reden zal een nieuwe bezetting niet toegestaan worden.

Politie
Het besluit van het College van Bestuur om het gebouw door de politie te laten ontruimen kon op flink wat kritiek rekenen. Volgens critici heeft de politie onnodig hard opgetreden. Op beelden was te zien hoe de studenten door agenten uit het gebouw werden gesleurd.

Susanne Täuber
Aanleiding voor de protestacties is het ontslag van docent Susanne Täuber. Zij was een promotie misgelopen, waarna ze zich in een wetenschappelijk artikel kritisch had uitgelaten over de sociale veiligheid op de RUG. Täuber vindt dat vrouwelijke onderzoekers aan de universiteit worden tegengewerkt in de ontwikkeling van hun carrière. De publicatie was voor het bestuur van de RUG aanleiding om te oordelen dat de arbeidsrelatie verstoord was geraakt, waarna ontslag volgde. De rechter stelde het universiteitsbestuur onlangs in het gelijk en vond dat het ontslag niet teruggedraaid hoefde te worden. Dat is wel wat de demonstranten willen. De RUG noemt het een ‘niet onderhandelbare eis’.

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

“Dinsdag perioden met regen en kleine kans op onweer”

Veel bewolking aankomende dagen met kans op regen, zonneschijn en zelfs onweer. Volgens OOG-weerman Johan…

3 minuten ago

Lezing over Groninger vrouwen

Historici Sanne Meijer en Iris van den Brand geven vrijdag 20 oktober een lezing over…

2 uur ago

Bekroonde film van Groningse regisseur in première in stad

De documentaire 'Het leven is niet kort genoeg' van Groningse filmmaker Joey Benistant draaide afgelopen…

2 uur ago

Donar verliest eerste wedstrijd in kwalificatietoernooi

Donar heeft maandagavond zijn eerste wedstrijd in het kwalificatietoernooi van de FIBA Europe Cup verloren.…

4 uur ago

Wedstrijd FC Groningen – FC Dordrecht verplaatst naar 5 november

De thuiswedstrijd van FC Groningen tegen FC Dordrecht van vrijdag 3 november is verplaatst naar…

5 uur ago

Videobellen met Belastingdienst nu mogelijk

De Belastingdienst heeft een nieuwe contactmethode in het leven geroepen. Het was al mogelijk om…

6 uur ago