Categorieën: Nieuws

Werkdruk medewerkers RUG daalt niet, plezier in het werk daalt wel

Medewerkers van de RUG zijn ongeveer net zo tevreden over werken bij de universiteit als vier jaar geleden. De werkdruk daalt niet, maar het plezier in en de trots op het werk doen dat wel. Dat blijkt uit een medewerkersonderzoek.

Opvallend is dat werknemers hun Rijksuniversiteit Groningen wel een 7,5 geven, maar toch minder tevreden zijn over de universiteit als werkgever: die krijgt het cijfer 7,1. In de laatste categorie zijn promovendi en postdocs/onderzoekers meer tevreden over de universiteit dan docenten en hoofddocenten. Vergeleken met acht andere universiteiten scoort de RUG relatief laag.

Vitaliteit, trots en plezier in het werk zijn in vergelijking met het vorige onderzoek, vier jaar geleden, achteruit gegaan. Zo gaven medewerkers toen gemiddeld een 4 (op een schaal van 1 tot 5) op de vraag ‘Ik kan mijn werk mentaal goed aan’; dat is nu een 3,8. Op de vraag ‘Ik ben trots op het werk dat ik doe’ zakte het cijfer van een 4,1 naar een 3,8 en op de stelling ‘Ik heb plezier in mijn werk’ van een 4,1 naar een 3,7.

De RUG vroeg ook naar ervaringen van medewerkers met ongewenst gedrag. Daaruit blijkt dat 19 procent van de medewerkers zelf ongewenst gedrag heeft meegemaakt. Vier jaar geleden was dat nog 16 procent. Van de mensen die zelf ongewenst gedrag meemaakten, heeft 64 procent actie ondernomen. Op de vraag of een melding vervolgens naar tevredenheid is afgehandeld, zegt slechts 15 procent volmondig ‘ja’. Verder zegt 24 procent ‘soms wel, soms niet’, en 28 procent ‘nee’.

Van de 36 procent die geen actie ondernam, zeggen de meesten dat niet te doen omdat ze geen vertrouwen hebben in het vervolg, niet weten waar en hoe dat te doen en/of omdat ze de werkrelatie niet onder druk willen zetten.

Tenslotte de werkdruk: vooral het wetenschappelijk personeel ervaart die nog steeds als te hoog (42 procent) of zelfs veel te hoog (19 procent). Vergeleken met vier jaar geleden is de totale werkdruk iets gestegen. In totaal zegt 59 procent van de medewerkers meer uren te hebben gewerkt dan in hun contract staat.

Gert van Akkeren

Recente berichten

Uitkijktoren Noordlaren na vernieling weer in gebruik genomen

Uitkijktoren Leinwijk bij Noordlaren kan weer gebruikt worden door het publiek. Vorig jaar werd de…

15 minuten geleden

Groningse studenten protesteren zaterdag in Utrecht tegen langstudeerboete

Groningse studenten zullen zaterdag, samen met de Groninger Studentenbond, GSb, aanwezig zijn bij het protest…

56 minuten geleden

Scooterrijder gewond bij verkeersongeluk Berlagebrug

Bij een verkeersongeluk op de Berlagebrug is in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

2 uur geleden

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

10 uur geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

12 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

14 uur geleden