Categorieën: Nieuws

Regio neemt geen genoegen met reactie kabinet op gaswinningsrapport

Hoewel het kabinet miljarden op tafel heeft gelegd om de ‘ereschuld’ naar Groningen in te lossen, twijfelen bestuurders van de Groningse overheden of de omvang van het pakket aan maatregelen genoeg is om de problemen rond schadeherstel en versterking op te lossen.

Dat laten de Groninger bestuurders weten, in een reactie op de maatregelen die het kabinet dinsdagmiddag bekendmaakte om de aardbevingsproblematiek en de ‘ereschuld’ naar de regio in te lossen.

“Het Rijk zet stappen in de goede richting en het komt met miljarden over de brug”, schrijven de Groninger bestuurders. “Maar dit is zeker onvoldoende om de ‘ereschuld’ recht te zetten die in decennia van gaswinning is ontstaan. De doelen zijn goed, maar de maatregelen en de middelen zijn te mager.”

De bestuurders uit de regio stellen met name ontstemd te zijn over het beperkte bedrag wat het kabinet extra wil investeren in schadeherstel en de versterking. Het kabinet wil er iets meer dan vijftien miljard euro voor uittrekken, waar de regio had gevraagd om een limietloze toezegging: “De ellende rond schadeherstel en versterking voor de inwoners van Groningen moet zo snel mogelijk worden opgelost. Geld hoort geen rol te spelen.”

Te weinig geld infrastructuur, verduurzaming en economische vooruitgang

Ook vinden de bestuurders dat het pakket aan maatregelen rond schade en herstel te beperkt is om echte verandering te brengen: “Het is maar de vraag of de woorden en de maatregelen voldoende zijn om mensen te bevrijden uit gekmakende bureaucratie. Om niet langer aansprakelijkheid en causaliteit centraal te laten staan, maar mensen werkelijk te helpen. Dat moet koste wat kost en zo lang als nodig is.”

De gemeenten, waterschappen en de provincie herkennen zich, naar eigen zeggen, in de voorstellen om woningen energiezuinig te maken, kinderen betere kansen te geven en te investeren in de brede welvaart en de sociaaleconomische kracht van Groningen. Maar daar komt nu veel te weinig geld voor, aldus de regio.

Commissaris van de Koning René Paas: “Het kabinet heeft dezelfde doelen als wij, maar denkt die te kunnen realiseren met een derde van het geld. Vooral op het gebied van de verduurzaming van huizen en de noodzakelijke infrastructuur overtuigt het antwoord van het kabinet ons niet. We gunnen het kabinet dat het tenminste één groot maatschappelijk probleem werkelijk oplost. Dat gunnen we natuurlijk vooral onze inwoners. Maar de maatregelen en de middelen zijn daarvoor te mager.”

Kamer aan zet

De regio hoopt daarom dat de Tweede Kamer het kabinet gaat aansporen om meer in het door bevingen getroffen gebied te investeren. Paas: “Om recht te doen aan de uitkomsten van de enquête. Zodat inwoners van Groningen en Drenthe weer verder kunnen met hun leven en hun kinderen hier een toekomst hebben.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Politie waarschuwt opnieuw voor oplichters die zich voordoen als agent

De politie Noord-Nederland waarschuwt zondag opnieuw voor oplichters die zich voordoen als agent. Volgens de…

8 minuten geleden

Moslims vieren Id al-Adha: “Dit is ons belangrijkste feest”

Op sportpark Het Noorden hebben moslims zondag Id al-Adha gevierd. Volgens een woordvoerder van de…

2 uur geleden

Dom Helder Camaraschool pakt tweede prijs bij finale schoolvoetbal: “Zijn we er toch ingetuind”

Het verhaal van de IKC Dom Helder Camara uit Beijum op de landelijke finale van…

2 uur geleden

Automobilist belandt met auto op vangrail

Een automobilist heeft zondagochtend diens voertuig geparkeerd bovenop de vangrail van de noordelijke ringweg. Dat…

3 uur geleden

Thomas gooit hoge ogen bij Natuurkunde Olympiade: “Ook tijdens mijn vakanties ben ik met fysica bezig”

Thomas van der Zwan (18) van het Praedinius Gymnasium heeft afgelopen week hoge ogen gegooid…

7 uur geleden

Parkeerbeleid in de gemeente gaat op de schop: “Mes snijdt aan meerdere kanten als we parkeren sturen”

Het parkeerbeleid in de gemeente gaat flink op de schop. Komende week debatteert de raad…

7 uur geleden