Categorieën: Nieuws

Excuses politie Noord-Nederland na veroordeling agent wegens aanrijding

De politie Noord Nederland heeft excuses aan een Groninger student aangeboden die betrokken was bij een ongeval met een politieauto, die bestuurd werd door een 28-jarige agent uit Beilen.

Het ongeluk gebeurde op 7 februari vorig jaar. De politieauto reed ruim 110 km/per uur zonder zwaailichten en sirenes over de Friesestraatweg en reed de toen 21-jarige student aan. Die raakte onder meer verlamd aan een arm.

“Wij vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd en de impact is groot. Vanzelfsprekend vooral voor het slachtoffer. Hij ondervindt blijvende, ernstige fysieke gevolgen van het ongeval en het staat buiten kijf dat wij daarin met hem meeleven”, zegt Joop de Schepper, waarnemend politiechef van de eenheid Noord-Nederland. “De rechter was duidelijk en stelde dat de agent anders had kunnen en moeten handelen. Hij heeft een verkeerde inschatting gemaakt door te hard te rijden richting een melding die daarvoor niet urgent genoeg was. We hebben het slachtoffer vanmiddag dan ook persoonlijk onze oprechte excuses aangeboden.”

De excuses zijn aangeboden nadat de rechter de agent vandaag (vrijdag) veroordeelde tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar. “De uitspraak doet veel met mijn collega”, zegt De Schepper. “Ook daar is oog voor. Zijn leidinggevenden hebben zorg en aandacht voor hem. Ik ga zelf ook met hem in gesprek.”

De politie gaat de richtlijnen omtrent snelheid nog eens onder de aandacht brengen bij de agenten: “Deze ernstige aanrijding heeft er opnieuw toe geleid dat we intern uitvoerig met medewerkers in gesprek gaan over deze brancherichtlijn, en dat blijven we structureel doen. We willen natuurlijk voorkomen dat dit nog een keer gebeurt”.

Andor Heij

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

3 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

3 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

3 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

5 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

5 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

6 uur geleden