Categorieën: Nieuws

‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ en ‘Wierdenlandschap’ uitgeroepen tot Beste Groninger Boeken

De boeken ‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ van Anjet Daanje en ‘Wierdenlandschap’ van Ben Westerink zijn zaterdagavond uitgeroepen tot Beste Groninger Boeken van 2023. De prijzen werden uitgereikt in Forum Groningen.

De jury was onder de indruk van het boek van Daanje dat genomineerd was in de categorie fictie. Het bevat volgens hen elf prachtige, fantasierijke novelles waarbij de schrijfster op stilistisch vlak alles uit de kast trekt en speelt met thema’s als dood en vergankelijkheid, zingeving, waarheid en mythevorming en tijd. “Het is groots en meeslepend, een tour de force van elf romans in één. De jury van het Beste Groninger Boek maakt een diepe buiging voor het literaire meesterschap en de verbeeldingskracht van Anjet Daanje”, aldus de jury.

‘Wierdenlandschap’
In de categorie non-fictie ging de prijs naar Ben Westerink. Hij beschrijft in zijn boek de geschiedenis van één van de oudste cultuurlandschappen van Noordwest-Europa. De jury meldt dat het boek zowel een populairwetenschappelijk naslagwerk van hoog niveau is, alsook een fijn leesbaar koffietafelbladerboek voor geïnteresseerden: “Het boek over ons monumentale cultuurlandschap, al jaren actueel vanwege het borrelen en scheuren, is grondig, volledig maar bovenal met liefde gemaakt.”

Beste Groninger Boekenfeest
De prijzen werden uitgereikt tijdens de eerste editie van het Beste Groninger Boekenfeest. In totaal waren er 64 boektitels ingezonden, waarbij in een eerder stadium de jury voor elke categorie een shortlist had gemaakt met vijf titels. Deze boeken werden tijdens de avond extra in de schijnwerpers gezet. Ook konden schrijvers en geïnteresseerden elkaar ontmoeten. De prijswinnaars hebben uit handen van kunstenaar Anne Caesar van Wieren een door een op hun werk geïnspireerde litho ontvangen. Lithografie is een grafische techniek waarbij er een tekening op een kalkstenen plaat wordt aangebracht. De jury bestond dit jaar uit boekverkoper Ingrid Sibum, fotograaf Annemarie van Buuren, natuuronderzoeker en schrijver Aaldrik Pot en Menkemaborgdirecteur Afiena van IJken. Van IJken was tevens de voorzitter.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

12 minuten geleden

Handig in de Buurt ontvangt twee giften: “Lijkt me heel leuk om in De Geheime Tuin iets met muziek te doen”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte heeft afgelopen week twee bijzondere giften…

1 uur geleden

Schade bij brand in café winkelcentrum Lewenborg

In een café in winkelcentrum Lewenborg heeft zondag in het begin van de middag brand…

2 uur geleden

Twee zeearenden geboren in De Onlanden: “Dit is heel erg bijzonder”

In natuurgebied De Onlanden zijn de afgelopen dagen twee zeearenden geboren. Boswachter Bart Zwiers van…

6 uur geleden

Petitie om serieus werk te maken van ateliers 850 keer ondertekend: “We willen zekerheid”

De petitie die de gemeente oproept om serieus werk te maken van ateliers in de…

6 uur geleden

Gemeente gaat in gesprek met KNVB om jeugdcompetities op zondag te laten spelen

Wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport gaat in gesprek met de KNVB om te onderzoeken…

6 uur geleden