Categorieën: Nieuws

RUG mag ‘complotdocent’ ontslaan van rechter

De Rijksuniversiteit Groningen mag het contract met docent cognitieve wetenschappen Tjeerd Andringa per 1 maart ontbinden. Dat heeft de kantonrechter in Groningen bepaald. Dat meldden De Volkskrant en de Universiteitskrant donderdagmiddag, op basis van een onderzoeksrapport naar de activiteiten van Andringa.

De twee media kregen een extern onderzoeksrapport naar Andringa in handen, na een beroep op de Wet Open Overheid. Het onderzoek naar de docent werd afgelopen zomer al afgerond. In het rapport wordt geconcludeerd dat het onderwijs van Andringa niet voldeed aan de academische standaarden. Ook zou er onvoldoende sprake zijn van een veilige leeromgeving.

De docent kwam begin vorig jaar in opspraak door een publicatie van de Ukrant. Andringa zou onwetenschappelijke claims en complottheorieën aan hen hebben opgedrongen in zijn lessen en tijdens discussies in zijn woning. De RUG zette de docent begin vorig jaar al op non-actief en stelde een extern onderzoek in naar Andringa.

Op basis van dit onderzoek, wat afgelopen zomer al aan de universiteit werd gepresenteerd, besloot de RUG definitief afscheid te nemen van Andringa. De docent was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Deze gaf de universiteit gelijk in haar beslissing. Andringa verzette zich in eerste instantie tegen ontslag, maar voor dit ontslag is volgens de kantonrechter genoeg grond. De rechter vindt dat er een dusdanig verschil is tussen de docent en de universiteit in haar visie op hoe een docent moet werken op de universiteit, dat een arbeidsverhouding niet meer mogelijk is.

Andringa reageerde donderdagmiddag op de beslissing van de kantonrechter in een 42-minuten durende Youtube-video, onder de titel “Canceling: Het onderwijsniveau dat leidde tot ontslag”. De docent houdt aan dat hij zijn studenten slechts zelfstandig wilde laten denken en dat zijn ‘cancelling’ slechts een gevolg is van de onderwijsbureaucratie. Zijn studenten zouden juist vaak positief reageren op zijn manier van onderwijs geven.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

47 minuten geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

3 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

5 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

5 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

5 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

6 uur geleden