Categorieën: Nieuws

RUG mag ‘complotdocent’ ontslaan van rechter

De Rijksuniversiteit Groningen mag het contract met docent cognitieve wetenschappen Tjeerd Andringa per 1 maart ontbinden. Dat heeft de kantonrechter in Groningen bepaald. Dat meldden De Volkskrant en de Universiteitskrant donderdagmiddag, op basis van een onderzoeksrapport naar de activiteiten van Andringa.

De twee media kregen een extern onderzoeksrapport naar Andringa in handen, na een beroep op de Wet Open Overheid. Het onderzoek naar de docent werd afgelopen zomer al afgerond. In het rapport wordt geconcludeerd dat het onderwijs van Andringa niet voldeed aan de academische standaarden. Ook zou er onvoldoende sprake zijn van een veilige leeromgeving.

De docent kwam begin vorig jaar in opspraak door een publicatie van de Ukrant. Andringa zou onwetenschappelijke claims en complottheorieën aan hen hebben opgedrongen in zijn lessen en tijdens discussies in zijn woning. De RUG zette de docent begin vorig jaar al op non-actief en stelde een extern onderzoek in naar Andringa.

Op basis van dit onderzoek, wat afgelopen zomer al aan de universiteit werd gepresenteerd, besloot de RUG definitief afscheid te nemen van Andringa. De docent was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Deze gaf de universiteit gelijk in haar beslissing. Andringa verzette zich in eerste instantie tegen ontslag, maar voor dit ontslag is volgens de kantonrechter genoeg grond. De rechter vindt dat er een dusdanig verschil is tussen de docent en de universiteit in haar visie op hoe een docent moet werken op de universiteit, dat een arbeidsverhouding niet meer mogelijk is.

Andringa reageerde donderdagmiddag op de beslissing van de kantonrechter in een 42-minuten durende Youtube-video, onder de titel “Canceling: Het onderwijsniveau dat leidde tot ontslag”. De docent houdt aan dat hij zijn studenten slechts zelfstandig wilde laten denken en dat zijn ‘cancelling’ slechts een gevolg is van de onderwijsbureaucratie. Zijn studenten zouden juist vaak positief reageren op zijn manier van onderwijs geven.

Tom Veenstra

Recente berichten

‘Woensdag bewolkt met later op de dag regen, komende dagen grijs en buien’

Aangenaam voorjaarsweer hoeven we voorlopig niet te verwachten. Het is de komende dagen grijs en…

36 minuten geleden

Zorgen over participatie bewoners bij aanpak en ontwikkeling Zuiderplantsoen en Sterrebos

De fractie van Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich zorgen hoe de projecten Zuiderplantsoen en…

1 uur geleden

Mysterie rond verdwenen tegeltableau in Grunobuurt: “Mensen mogen mij tips sturen”

Waar is het tegeltableau gebleven dat tot voor kort aan een gevel aan de Snelliusstraat…

2 uur geleden

Hulpdiensten halen persoon uit het water aan Florakade

Duikers van de brandweer hebben dinsdag in het begin van de avond een persoon uit…

4 uur geleden

Warmtewandeling in Hoogkerk: “Inzicht krijgen in waar er warmte lekt”

In Hoogkerk vindt op 29 februari een warmtewandeling plaats. Tijdens de wandeling kunnen bewoners ontdekken…

7 uur geleden

Kinderen knutselen met robots en tekenen met licht in Forum Groningen

In het Forum werd dinsdag Discovery Kids gehouden. Kinderen van 7 tot 12 jaar konden…

8 uur geleden