Categorieën: Nieuws

Openluchtbioscoop in Stadspark lijkt stap dichterbij

De komst van een openluchtbioscoop in het Stadspark lijkt weer een stap dichterbij. Een gemeentelijk onderzoek ziet geen onoverkomelijke belemmeringen voor de aanleg van ‘Stadspark Cinema’ op de plek waar ooit een rolschaatsbaan lag. Volgens het gemeentebestuur leverde ook de Adviesgroep Stadspark geen aanbevelingen op die voor problemen gaan zorgen.

Ondernemer Roland Breteler tekende zijn initiatief voor een openluchtbioscoop in 2021 al met potlood in op de noordelijke hoek van het Stadspark. ‘Stadspark Cinema’ moet een openluchtbioscoop gaan worden op het voormalige basketbal- en rolschaatsveld. Breteler wil in het zomerseizoen op donderdag, vrijdag, zaterdag en af en toe op zondag de projectoren aan gaan zetten, een half uur na zonsondergang. Als het aan Breteler ligt, wordt het filmaanbod een mix van Cult, Arthouse, Klassiekers en de betere Hollywoodfilms. Breteler verwacht circa 10.000 bezoekers per jaar.

Maar of de bioscoop er ook daadwerkelijk gaat komen, bleef tot nu toe gissen. Breteler had gehoopt dat de bioscoop er in 2022 al zou staan, maar weerklank uit de omgeving en de gemeenteraad zorgde voor een traag proces. Maar de komst van de bioscoop lijkt nu een stukje dichterbij en de initiatiefnemer houdt nu vast aan de zomer van 2024 als eerste filmseizoen.

‘Geen onoplosbare belemmeringen’

In een brief aan de gemeenteraad laat het college weten dat de bioscoop kwaliteit gaat toevoegen aan het Stadspark, ook op het gebied van groen en ecologie. “Een openluchtbioscoop is een welkome toevoeging aan het Groningse cultuuraanbod en past goed bij de omvang en dynamiek van een stad als Groningen. Uiteraard moet de inpassing van de bioscoop zorgvuldig gebeuren, met aandacht voor alle andere waarden en belangen in het park. We concluderen uit het onderzoek dat dat dit mogelijk is en we zien naar aanleiding van het advies van
de adviesgroep geen belemmeringen die niet oplosbaar zijn.”

Op één mogelijk probleem na dan, want de adviesgroep wil dat de bioscoop ieder jaar pas vanaf half juli open gaat. De toekomstig exploitant wil zeker een maand eerder beginnen, maar zou dan beginnen met ‘draaien’ in het broedseizoen van vogels. Dat heeft de Adviesgroep Stadspark (omwonenden, gebruikers, ondernemers en milieu-vertegenwoordigers) liever niet.

Het gemeentebestuur stelt daarom voor om daar pas over te beslissen nadat de initiatiefnemer zijn vergunning aanvraagt voor de bioscoop. Zodra dat is gebeurd, wordt ook de omgeving sterker betrokken bij het al dan niet aanleggen van de bioscoop. De gemeente is daarnaast begonnen met een ecologisch onderzoek naar de effecten van een bioscoop op de oude rolschaatsbaan.

Tom Veenstra

Recente berichten

Buitjes en opklaringen wisselen wolkenvelden af, vrijdag weer kans op regen- of onweersbuien

Het weer van de komende dagen wordt een mix van verschillende weerbeelden. Soms is er…

2 uur geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk op Hoendiep

Bij een verkeersongeluk op het Hoendiep is woensdag aan het einde van de avond een…

2 uur geleden

Barbecue- en muziekverbod in Noorderplantsoen? “Plantsoen is gekaapt en uitgewoond”

Buurtbewoners van het Noorderplantsoen willen dat er een volledig barbecue- en muziekverbod gaat komen in…

3 uur geleden

‘Gemeente, wees open in het contact met je inwoners’

"Inwoners willen weten waar ze aan toe zijn, willen kunnen volgen wat er gebeurt, willen…

4 uur geleden

Donar dwingt vijfde wedstrijd af tegen Heroes Den Bosch

Donar heeft opnieuw verrassend gewonnen van Heroes Den Bosch in de halve finale van de…

5 uur geleden

Kinderen van vrijeschool uit Stad rennen duizenden euro’s bij elkaar voor Groninger Natuurfonds

Vijftig kinderen van de Vrije School Widar aan de Merwedestraat hebben vorige maand een sponsorloop…

5 uur geleden