Categorieën: Nieuws

Betaald parkeren zorgt voor praktijkschool De Bolster voor stevig probleem: “Zorgen over behoud personeel”

De directie van praktijkschool De Bolster aan de Multatulistraat in de wijk De Wijert zit met de handen in het haar. De invoering van het betaald parkeren zorgt voor de school voor een stevig probleem.

In een brief aan de gemeenteraad schrijft de directie van de school dat het vorige maand aangenaam verrast werd door het voornemen om scholen in de stad, die geconfronteerd worden met betaald parkeren, in financieel opzicht tegemoet te komen. “Het betaald parkeren zorgt namelijk voor een stevig probleem”, schrijft directeur Han Kullberg. “Om ons personeel te kunnen behouden in de huidige schrale arbeidsmarkt hebben we besloten om ons personeel tegemoet te komen in de parkeerkosten. We vrezen anders dat meerdere medewerkers, vanwege de kosten, ander werk gaat zoeken.”

Stimuleringsregeling
Maar daar eindigt gelijk ook het positieve geluid. De school kampt namelijk nog met een ander probleem: “Van de 64 medewerkers op mijn school wonen 48 personen verder dan acht kilometer van school. Voorheen kwamen zij allen met de auto naar hun werk. Bij de invoering van betaald parkeren in onze wijk hebben we een stimuleringsregeling opgesteld om medewerkers te verleiden om op een andere manier naar school te komen. Dat is redelijk succesvol geweest, want 27 personen geven op dit moment nog aan met de auto naar school te komen.”

“We komen zeven vergunningen te kort”
De directeur schrijft dat er op het terrein van de school beperkte parkeerruimte beschikbaar is. “Het gaat om maximaal vijftien plaatsen ten koste van de ruimte voor onze leerlingen, waardoor een deel van het personeel toch nog genoodzaakt is om hun voertuig op de openbare weg te parkeren. Het gaat om vijf plaatsen. Het maximale aantal parkeervergunningen is in ons geval dus niet toereikend. Wij komen zeven vergunningen te kort. Op dit moment lossen we dit op door medewerkers in de omgeving van het Overwinningsplein te laten parkeren, maar wanneer daar komend voorjaar ook betaald parkeren wordt ingevoerd, lopen we vast.”

“Zorgen over het behoud van personeel”
De school verwacht dat het qua kosten straks niet meer op is te brengen: “We hebben onderzocht of we gebruik kunnen maken van parkeerterreinen buiten de stad, maar dat komt neer op een bedrag van duizend euro per medewerker op jaarbasis. Andere alternatieven zijn duurder. Als school kunnen wij deze kosten niet betalen, en de medewerkers zijn niet bereid om het zelf te betalen. Ik maak mij daarom grote zorgen over het behoud van mijn personeel, in een tijd waarin we te maken hebben met een zeer schrale arbeidsmarkt.” Kullberg vraagt de gemeenteraad of er een oplossing bedacht kan worden, en of er maatwerk geleverd kan worden waarbij het maximale aantal vergunningen verhoogd wordt. Voorts geeft hij aan dat hij er van overtuigd is dat hij niet de enige werkgever is die met dit probleem heeft te maken.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Frisse laatste weekdagen opmaat naar aangenaam weekend, maar kans op een bui blijft

De laatste dagen voor het weekend blijven onverminderd fris, met een weerbeeld waar wolkenvelden de…

24 minuten geleden

Geen uitstel voor behoud Betonbos en participatie Stadshavens goed verlopen: “We willen bouwen, bouwen, bouwen”

De bewoners van het Betonbos moeten uiterlijk komende zomer hun plek verlaten hebben. Daarnaast vindt…

38 minuten geleden

Provinciebestuur ‘denkt dat het goed komt’ met gemeentelijk geld voor duurdere fietstunnel Hoofdstation

Het provinciebestuur vertrouwt erop dat de gemeente Groningen over de brug komt rond de meerkosten…

2 uur geleden

‘Zwembad’ achter Hoofdstation staat droog: ‘Eerste contouren bustunnel worden zichtbaar’

De afgelopen week is de busonderdoorgang achter het Hoofdstation leeggepompt. Dat kon, nadat duikers bevestigden…

3 uur geleden

Gewonde fietser direct op ziekenhuisbed het UMCG ingereden na botsing op Hanzeplein

Een klein beetje geluk was er woensdagavond voor een fietser die een uiterst nare situatie…

3 uur geleden

Oppositiepartijen willen ‘stevige maatregelen’ tegen groeiende criminaliteit: meer camera’s in binnenstad en wapencontroles op scholen

Het is tijd om stevige maatregelen te nemen tegen de toenemende criminaliteit en de bijbehorende schiet-…

3 uur geleden