Categorieën: Nieuws

Celstraf en jeugddetentie voor cybercriminelen uit Eelderwolde en Stadspark

Internetcriminaliteit en verboden wapenbezit kosten een 20-jarige man uit Eelderwolde twee jaar onvoorwaardelijke celstraf. Een handlanger, een minderjarige (17) Stadjer, kreeg anderhalve maand jeugddetentie opgelegd voor zijn rol bij de oplichtingspraktijken, waarbij het duo ruim 70.000 euro buitmaakte.

De jongeman uit Eelderwolde hoorde twee weken geleden nog vijf jaar cel tegen zich eisen door het Openbaar Ministerie. De rechter gaf de hoofdverdachte minder tijd achter de tralies, omdat hij zo een kans krijgt op een studie en werk. Beide verdachten kunnen daarnaast geruime tijd controles verwachten, waarbij wordt bezien of de twee opnieuw hebben gewerkt met speciale oplichtingssoftware.

Op heterdaad betrapt in Stadspark

De man uit Eelderwolde werd vorig jaar juni op heterdaad aangehouden in een blokhut in het Stadspark. De politie zag tijdens de aanhouding dat de destijds achttienjarige cybercrimineel via speciale, illegale programma’s actief bezig was met het oplichten van slachtoffers.

De jonge cyberboef kwam in het vizier bij politie en justitie na aangifte door een telecombedrijf. De Drent probeerde in te breken in de computersystemen van de provider, en mobiele telefoonnummers te koppelen aan een andere simkaart. De online inbraak bleek te herleiden naar het ouderlijk huis van de verdachte. De naam van de jongeman uit Eelderwolde dook vervolgens ook op in een cybercrime-onderzoek van de Haagse politie. De verdachte had via een Telegram-account contact over software, waarmee fraude kan worden gepleegd.

Die software zou de jongen hebben gebruikt om slachtoffers ervan te overtuigen dat hij bij een bank, de Belastingdienst, incassobureaus of deurwaarderskantoren werkte. Door de veelal oudere slachtoffers vervolgens te overtuigen om pincodes en andere benodigde gegevens af te staan, beroofde hij hen van duizenden euro’s.

Cybercrimineel gaat door achter de tralies

Ook de arrestatie en opsluiting van de jonge internetcrimineel weerhield de Eelderwolder er niet van door te gaan met zijn misdrijven. Een getapt telefoongesprek naar het broertje van de verdachte verraadde de manier waarop de man zijn verdiende geld weg wilde sluizen. Er was voor ongeveer 70.000 euro aan illegaal verdiende euro’s verpakt in een ‘wallet’ met cryptomunten.

Tom Veenstra

Recente berichten

Sleutel Roze Zaterdag overgedragen aan Zaanstad

De festiviteiten rond Roze Zaterdag op de Grote Markt zitten er op. Gedurende het programma…

41 minuten geleden

“Zondag veel zon, komende dagen volop zomer en hogere temperaturen”

De komende dagen gaan zomers verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis zit de temperatuur de komende…

1 uur geleden

Beoogd staatssecretaris Groningen wil net als voorganger veel vanuit regio werken

Beoogd staatssecretaris Eddie van Marum (BBB) wil net als zijn voorganger Hans Vijlbrief (D66) een…

3 uur geleden

Zomerse warmte in aantocht met tropische waarden richting het weekend: “Komt toch nog vrij plotseling”

Het wordt zomer. Dat zegt OOG-weerman Johan Kamphuis. Op dinsdag en woensdag kan het 26…

4 uur geleden

Politie beleeft onrustige nacht: vuurwapen aangetroffen, zware mishandeling en steekpartij

Een onrustige nacht. Zo omschrijft de politie de nacht van vrijdag op zaterdag waarbij agenten…

7 uur geleden

Volksuniversiteit maakt wederopstanding: “De ruimte is wel een uitdaging”

Jarenlang was het een begrip in Stad: de Volksuniversiteit. Met de verhuizing van de bibliotheek…

7 uur geleden