Categorieën: Nieuws

Minister vindt dat na homospreekkoor wedstrijden sneller stilgelegd moeten worden

Minister Conny Helder (VVD) van Sport vindt dat voetbalwedstrijden, waar vanaf de tribune discriminerende of homofobe spreekkoren te horen zijn, sneller stilgelegd moeten worden.

Aanleiding voor de reactie van de minister is de voetbalwedstrijd FC Twente – FC Groningen. Tijdens deze wedstrijd, op 16 oktober, waren er discriminerende teksten te horen. Tweede Kamerleden Lisa Westerveld van GroenLinks en Jeanet van der Laan van D66 vroegen de minister om een reactie op de gebeurtenissen. “Hoe Betaald Voetbal Organisaties moeten opreden bij discriminerende spreekkoren staat omschreven in de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld”, vertelt de minister. “Het uitgangspunt is dat BVO’s en supportersverenigingen primair verantwoordelijk zijn voor het gedrag van supporters.”

Minister Conny Helder (VVD): “FC Twente heeft laten weten dat men wel in had moeten grijpen”
Helder: “Tijdens de slotfase van de wedstrijd waren een aantal keren kwetsende spreekkoren te horen. Tussendoor werden de spreekkoren onderbroken. In de ogen van FC Twente waren de koren van zo’n korte duur dat het protocol rondom kwetsende spreekkoren niet in werking werd gesteld. Na afloop gaven verschillende mensen aan dat ze zich gestoord hadden aan het gezang. FC Twente heeft naderhand laten weten dat men wel in had moeten grijpen.”

“Iedere seconde dat een discriminerend spreekkoor aanhoudt, is er één te veel”
De minister legt uit dat bij het in werking treden verschillende factoren spelen zoals verstaanbaarheid, waarneming, signalering, inhoud, frequentie en omstandigheden. “Wat ons als kabinet betreft is iedere seconde dat een discriminerend spreekkoor aanhoudt, er één te veel. Discriminatie hoort niet thuis in Nederland, ook niet op het voetbalveld.”

“Supportersverenigingen moeten ook hun verantwoordelijkheid pakken”
Helder vindt dat supportersverenigingen ook een verantwoordelijkheid hebben: “Spreekkoren kunnen effect hebben op zowel volwassenen als op kinderen. Kwetsende spreekkoren horen niet thuis in de sport en dus ook niet in het voetbal. Ook de supportersverenigingen moeten hierin hun verantwoordelijkheid pakken. Ik ben bereid hierover om de tafel te gaan met het Supporterscollectief Nederland en supportersverenigingen.”

Strafrechtelijke vervolging
De minister geeft verder aan dat naar aanleiding van het incident de richtlijnen extra onder de aandacht zijn gebracht bij de betaalde voetbal organisaties. Ook is er een aanpassing gedaan met betrekking tot de rol van de scheidsrechter. Het Openbaar Ministerie is in gesprek met de partners welk gedrag in principe strafbaar is. Als er dan voldoende bewijs is, bijvoorbeeld in de vorm van videobeelden, kunnen individuele personen mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd worden.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Woensdag opklaringen en wolkenvelden, in het weekend droog en 22 graden”

De komende dagen is het eerst nog fris, maar volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kan het…

2 uur geleden

Accu elektrische step vat vlam in woning

In een woning aan de Merwedestraat heeft dinsdagavond de accu van een elektrische step vlam…

2 uur geleden

Komende dagen kans op lichtende nachtwolken

De kans is aanwezig dat er de komende dagen lichtende nachtwolken te zien zijn. Dat…

3 uur geleden

“Geen verrassing dat in Stadspark munitie wordt aangetroffen, er is hevig gevochten”

De vondst van munitie uit de Tweede Wereldoorlog in het Stadspark maandagavond komt niet als…

4 uur geleden

Consternatie bij afvalbrand Stadsstrand

Bij het Stadsstrand heeft dinsdagavond een afvalbrand gewoed. Volgens een nieuwsfotograaf van 112groningen.nl verliep de…

5 uur geleden

Een zangkoor zorgt voor een Europese primeur in aanloop naar Roze Zaterdag

Vrijdag 21 juni is het zover: dan treedt het Projectkoor Dieverdoatsie op in de Oosterpoort.…

5 uur geleden