Categories: Nieuws

Minister vindt dat na homospreekkoor wedstrijden sneller stilgelegd moeten worden

Minister Conny Helder (VVD) van Sport vindt dat voetbalwedstrijden, waar vanaf de tribune discriminerende of homofobe spreekkoren te horen zijn, sneller stilgelegd moeten worden.

Aanleiding voor de reactie van de minister is de voetbalwedstrijd FC Twente – FC Groningen. Tijdens deze wedstrijd, op 16 oktober, waren er discriminerende teksten te horen. Tweede Kamerleden Lisa Westerveld van GroenLinks en Jeanet van der Laan van D66 vroegen de minister om een reactie op de gebeurtenissen. “Hoe Betaald Voetbal Organisaties moeten opreden bij discriminerende spreekkoren staat omschreven in de Richtlijn Bestrijding Verbaal Geweld”, vertelt de minister. “Het uitgangspunt is dat BVO’s en supportersverenigingen primair verantwoordelijk zijn voor het gedrag van supporters.”

Minister Conny Helder (VVD): “FC Twente heeft laten weten dat men wel in had moeten grijpen”
Helder: “Tijdens de slotfase van de wedstrijd waren een aantal keren kwetsende spreekkoren te horen. Tussendoor werden de spreekkoren onderbroken. In de ogen van FC Twente waren de koren van zo’n korte duur dat het protocol rondom kwetsende spreekkoren niet in werking werd gesteld. Na afloop gaven verschillende mensen aan dat ze zich gestoord hadden aan het gezang. FC Twente heeft naderhand laten weten dat men wel in had moeten grijpen.”

“Iedere seconde dat een discriminerend spreekkoor aanhoudt, is er één te veel”
De minister legt uit dat bij het in werking treden verschillende factoren spelen zoals verstaanbaarheid, waarneming, signalering, inhoud, frequentie en omstandigheden. “Wat ons als kabinet betreft is iedere seconde dat een discriminerend spreekkoor aanhoudt, er één te veel. Discriminatie hoort niet thuis in Nederland, ook niet op het voetbalveld.”

“Supportersverenigingen moeten ook hun verantwoordelijkheid pakken”
Helder vindt dat supportersverenigingen ook een verantwoordelijkheid hebben: “Spreekkoren kunnen effect hebben op zowel volwassenen als op kinderen. Kwetsende spreekkoren horen niet thuis in de sport en dus ook niet in het voetbal. Ook de supportersverenigingen moeten hierin hun verantwoordelijkheid pakken. Ik ben bereid hierover om de tafel te gaan met het Supporterscollectief Nederland en supportersverenigingen.”

Strafrechtelijke vervolging
De minister geeft verder aan dat naar aanleiding van het incident de richtlijnen extra onder de aandacht zijn gebracht bij de betaalde voetbal organisaties. Ook is er een aanpassing gedaan met betrekking tot de rol van de scheidsrechter. Het Openbaar Ministerie is in gesprek met de partners welk gedrag in principe strafbaar is. Als er dan voldoende bewijs is, bijvoorbeeld in de vorm van videobeelden, kunnen individuele personen mogelijk ook strafrechtelijk vervolgd worden.

Deel dit artikel:
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Scooters en fietsen verwoest bij brand P+R Haren

Bij het P+R-terrein aan de Warmoltslaan in Haren heeft in de nacht van vrijdag op…

16 minuten ago

Bewoners Palembangstraat protesteren met spandoek om Lefier in actie te laten komen

Bewoners van de Palembangstraat in de Indische Buurt hebben een spandoek in hun straat opgehangen…

36 minuten ago

Veel schade bij woningbrand in binnenstad

In een woning aan de Pelsterstraat in de binnenstad heeft in de nacht van vrijdag…

52 minuten ago

Repair Café Haren opent zaterdag de deuren: “Repareren van kleren is weer in de mode”

Dat we door de stijgende prijzen twee keer nadenken waar we ons geld aan uitgeven…

4 uur ago

Nationale Tuinvogeltelling van start: “Wordt de huismus opnieuw het vaakst geteld?”

Een half uur vogels tellen in je tuin of op je balkon om daarmee een…

6 uur ago

Weekendweer: Koude zaterdag, vanaf zondag hogere temperaturen

Er staat een koude en grijze zaterdag voor de deur. Zondag gaan de temperaturen wat…

14 uur ago