Categories: Nieuws

Eerste vorst van het seizoen, strooiwagens de weg op

De eerste vorst van het seizoen is een feit. Op het meetstation in Eelde kwam de minimumtemperatuur in de nacht van vrijdag op zaterdag op -2,3 graden te liggen.

“Top op heden kwam de temperatuur dit seizoen niet onder het vriespunt, maar afgelopen nacht gebeurde dat wel”, vertelt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Halverwege de nacht dook de temperatuur als eerste in het oosten van de provincie onder de vorstgrens, en daarna werd er steeds meer gebied veroverd.” In het oosten van de provincie werd ook de laagste temperatuur gemeten. Daar werd het -3,2 graden. Op klomphoogte werd het daar -3,6. Eelde kwam tot -3,2.

Strooien
Toch is het bij lange na niet een evenaring van de recordwaarden op deze dag. Zo werd het op 19 november 1971 in Eelde -7,6 graden. De koudste novembernacht op het meetstation werd gemeten op 30 november 1973 toen de temperatuur uitkwam op -13,6 graden. De vorst afgelopen nacht betekende dat strooiwagens voor het eerst in actie moesten komen. Verschillende gemeenten in de noordelijke provincies stuurden hun strooidiensten de straat op. Omdat de wegdektemperatuur in de vroege ochtend onder de 0 graden kwam te liggen ging ook Rijkswaterstaat aan de slag waarbij de noordelijke snelwegen een laagje zout kregen. Tegelijkertijd werd er opgeroepen om rekening te houden met gladheid.

“Komende nacht geen matige vorst”
Volgens Kamphuis is er ook komende nacht kans op vorst: “Zaterdag overdag is het zonovergoten maar wel koud. Komende nacht gaat het opnieuw licht vriezen. De vorst wordt in Groningen getemperd door de vochtige lucht. Daardoor ontstaat er boven de Wadden bewolking. Doordat ook de stroming terugvalt blijven de wolken hangen waardoor de vorst beperkt blijft tot 1 of 2 graden. In het midden en zuidoosten van het land is wel matige vorst mogelijk omdat er daar geen invloed zal zijn van wolken.”

Deel dit artikel:
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Komende dagen steeds minder regen, maar ook steeds lagere temperaturen

Vrijdag en zaterdag kennen nog een paar perioden met regen, maar daarna ziet Groningen waarschijnlijk…

11 uur ago

GBB komt met reeks maatregelen en adviezen naar aanleiding van gasenquête

Geen causaliteitsonderzoeken meer voor huizen boven het Groningenveld, jaarlijks 150 miljoen extra voor het IMG,…

11 uur ago

Zes in plaats van zeven jaar cel voor man die Griekse restauranthouder doodstak in Hoogkerk

De doodslag op de Griekse restauranthouder Lazoros Kounatidis in Hoogkerk kost de inmiddels 26-jarige Robin…

13 uur ago

Minister zet misvatting rond berisping Gomarus recht: ‘Suggestie dat school homoseksualiteit afkeurt is geenszins het geval’

Volgens minister Dennis Wiersma is het nooit zijn bedoeling geweest om het Gomarus College te…

13 uur ago

Hommeles bij koepel van universiteitsbladen door komst ‘anti-woke’ wetenschapper naar congres in Stad

De aanwezigheid van UvA-wetenschapper en anti-woke-activist Laurens Buijs bij een congres van media binnen het…

14 uur ago

Lichaam van vermiste man (68) gevonden bij De Bloemert

Aan het einde van de donderdagmiddag is bij De Bloemert in Midlaren het lichaam van…

15 uur ago