Categorieën: Nieuws

Eerste vorst van het seizoen, strooiwagens de weg op

De eerste vorst van het seizoen is een feit. Op het meetstation in Eelde kwam de minimumtemperatuur in de nacht van vrijdag op zaterdag op -2,3 graden te liggen.

“Top op heden kwam de temperatuur dit seizoen niet onder het vriespunt, maar afgelopen nacht gebeurde dat wel”, vertelt OOG-weerman Johan Kamphuis. “Halverwege de nacht dook de temperatuur als eerste in het oosten van de provincie onder de vorstgrens, en daarna werd er steeds meer gebied veroverd.” In het oosten van de provincie werd ook de laagste temperatuur gemeten. Daar werd het -3,2 graden. Op klomphoogte werd het daar -3,6. Eelde kwam tot -3,2.

Strooien
Toch is het bij lange na niet een evenaring van de recordwaarden op deze dag. Zo werd het op 19 november 1971 in Eelde -7,6 graden. De koudste novembernacht op het meetstation werd gemeten op 30 november 1973 toen de temperatuur uitkwam op -13,6 graden. De vorst afgelopen nacht betekende dat strooiwagens voor het eerst in actie moesten komen. Verschillende gemeenten in de noordelijke provincies stuurden hun strooidiensten de straat op. Omdat de wegdektemperatuur in de vroege ochtend onder de 0 graden kwam te liggen ging ook Rijkswaterstaat aan de slag waarbij de noordelijke snelwegen een laagje zout kregen. Tegelijkertijd werd er opgeroepen om rekening te houden met gladheid.

“Komende nacht geen matige vorst”
Volgens Kamphuis is er ook komende nacht kans op vorst: “Zaterdag overdag is het zonovergoten maar wel koud. Komende nacht gaat het opnieuw licht vriezen. De vorst wordt in Groningen getemperd door de vochtige lucht. Daardoor ontstaat er boven de Wadden bewolking. Doordat ook de stroming terugvalt blijven de wolken hangen waardoor de vorst beperkt blijft tot 1 of 2 graden. In het midden en zuidoosten van het land is wel matige vorst mogelijk omdat er daar geen invloed zal zijn van wolken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Duurzame dinsdag met het duurzame nieuws uit Groningen

Duurzaam Groningen is het platform waar alles op het gebied van duurzaamheid samenkomt binnen de…

16 minuten geleden

Tot anderhalve maand wachten op paspoort of ID in Lewenborg: ‘Gemeente moet inwoners waarschuwen voor de vakanties’

De wachttijden voor de aanvraag van een nieuw paspoort of ID kaart zijn fors toegenomen,…

1 uur geleden

Forse botsing in Beijum, zeker één persoon gewond naar ziekenhuis

Op de Amkemaheerd in Beijum is dinsdagochtend een forse botsing geweest tussen twee personenauto's. Daarbij…

2 uur geleden

Cultuurinstellingen uit Stad willen van Niemeyer ‘huis van verbeelding’ maken: ‘Rekenen op meer dan 100.000 bezoekers per jaar’

De voormalige tabaksfabriek van Niemeyer aan de Paterswoldseweg moet de nieuwe culturele hotspot van Groningen…

3 uur geleden

Bevrijding Stad herdacht met kranslegging bij oude Oostersluis

Precies 79 jaar geleden werd de stad Groningen bevrijd door Canadese militairen. Bij deze gebeurtenis…

3 uur geleden

Ombudsman geeft UMCG tik op de vingers: overlijden van jonge vrouw onvoldoende onderzocht

Het UMCG had het overlijden van een jonge vrouw, veroorzaakt door complicaties tijdens een operatie,…

4 uur geleden