Categorieën: Nieuws

Teleurstelling om afgelasting Beer Mile: “We wilden studentenverenigingen binden”

De gemeente Groningen heeft maandag besloten dat de Beer Mile, die over twee weken plaats zou vinden in het Stadspark, niet door kan gaan. De vergunning is ingetrokken.

“We zijn al een tijdje bezig met de voorbereiding”, vertelt voorzitter Robin Vink van studentenatletiekvereniging Vitalis. “Er was veel enthousiasme. De verwachting was dat we iets meer dan honderd deelnemers zouden mogen verwelkomen. Andere verenigingen hadden aangegeven mee te willen gaan doen. En dat was ook precies onze intentie, om de besturen van verschillende studentenverenigingen te binden. De coronaperiode heeft de contacten onderling bekoeld, dus dit leek ons een hele mooie manier om elkaar te leren kennen, om samen sterker te worden.”

“Het is een grappig evenement met een serieuze ondertoon”
Tijdens een Beer Mile lopen hardlopers een mijl (1.600 meter) en drinken elke ronde (400 meter) één glas bier in een speciaal drinkgebied. Pas als het glas leeg is, mogen deelnemers verder lopen. Vink legt uit: “Het is ontstaan in Amerika. Aan het einde van het seizoen wordt zo’n Beer Mile gehouden om eigenlijk een leuke afsluiting te hebben. Het idee is de hele wereld overgewaaid. Afgelopen weekend vond er nog een kampioenschap Beer Mile plaats in Leuven. En ik weet dat er wedstrijden worden gehouden in Delft, Enschede en Utrecht. Het is een grappig evenement met een serieuze ondertoon.”

Gemeente: “Sport en alcohol passen niet samen”
Aanvankelijk gaf de gemeente Groningen een vergunning af voor het evenement, maar die werd maandag ingetrokken. “De vereniging heeft al eerder geprobeerd om een aanvraag in te dienen voor een dergelijk evenement”, vertelt gemeentewoordvoerder Natascha van ’t Hooft. “Toen hebben we de aanvraag telkens afgewezen, omdat we vinden dat een evenement als dit niet past bij hoe wij sport en alcohol samen zien gaan op ons terrein. Deze keer hebben ze een aanvraag gedaan voor een ‘atletiekevenement’, maar niet genoemd dat ook deze manier van alcoholgebruik hiermee gemoeid was.”

“De redenatie is een beetje flauw”
Vink: “Ergens is het wel te begrijpen. Maar ik vind het ook een beetje moeilijk, en tegenstrijdig. Als je kijkt naar de kantines van Sport050 dan wordt daar na afloop van een sportwedstrijd veel meer alcohol gedronken dan wij überhaupt zouden schenken bij dit evenement. Het grote verschil is dat wij tijdens het sporten drinken, en op andere plekken is dat na afloop. Maar de redenatie vind ik gewoon een beetje flauw.”

“We gaan graag in gesprek met de gemeente”
Vitalis heeft besloten om het evenement nu volledig te schrappen: “We hebben nog wel gekeken naar andere mogelijkheden. Om het op een andere plek te organiseren. Maar dit blijkt lastig omdat het in de avond al vroeg begint te schemeren. Dus om bijvoorbeeld uit te wijken naar een willekeurig park is voor nu geen optie. Dus we zetten het plan in de koelkast, en we gaan de komende tijd heel graag met de gemeente in gesprek, over wat er eventueel toch in de toekomst mogelijk is.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Maandag perioden met zon, op dinsdag kans op onweer’

De eerste week van de zomervakantie in het Noorden belooft qua weer aantrekkelijk te gaan…

42 minuten geleden

Ultralopen als Kardingebultra zitten in de lift: “Mensen zijn steeds vaker op zoek naar uitdagingen”

Dit weekend namen 77 mensen deel aan de Kardingebultra. Een ultraloop waarbij er in 24…

1 uur geleden

Voetbalkamp strijkt neer op Esserberg: “Het aantal meisjes blijft wat achter”

Voor de 41ste keer strijkt komende week Voetbalkamp Groningen neer op de Esserberg. Bas Eimers…

2 uur geleden

Bouwmarkt KlusWijs in Haren gaat in oktober de deuren sluiten

Bouwmarkt KlusWijs aan het Felland Noord in Haren gaat sluiten. Haren de Krant meldt dat…

4 uur geleden

Zomerstad trapt vakantie af met tientallen springkussens op Vismarkt

Met de start van de zomervakantie is dit weekend ook Zomerstad begonnen. Op de Vismarkt…

6 uur geleden

Basketbalevent op Grote Markt smaakt naar meer: “In de toekomst meerdaags evenement met tribunes” (foto’s)

Op de Grote Markt vond zaterdag de 3x3NL Tour plaats. Het basketbalevenement trok veel belangstelling.…

8 uur geleden