Categorieën: Nieuws

Kinderen maken molensteenkragen in Museum aan de A: ‘Die waren voor rijke mensen’

In het Museum aan de A konden kinderen zaterdagmiddag, in het kader van de herfstvakantie, molensteenkragen maken. Gabrielle Weitjens van het museum is tevreden over het verloop.

Hoi Gabrielle! Hoe ging het!
“Dit was de tweede activiteit die we organiseerden. Afgelopen woensdag zijn kinderen bezig geweest met het maken van geldbuideltjes, en nu werden er molensteenkragen gemaakt. De opkomst was wat lager in vergelijking met woensdag. We konden ongeveer tien tot twaalf kinderen verwelkomen, en samen met hun ouders of opa’s en oma’s hebben we eigenlijk een hele leuke middag gehad.”

Het maken van molensteenkragen is een onderdeel van een tentoonstelling hè?
“Klopt. Bij ons is de tentoonstelling ‘Welkom in 1672′ te zien. Dat jaar staat bekend als het rampjaar. De bisschop van Münster stond voor onze stadspoorten en probeerde de stad met zijn bommen te veroveren. Op de tentoonstelling komen vier kinderen uit die tijd aan bod, Lammechien, Idris, Hinrick en Stijntien. Vandaag stond Lammechien uit de Brugstraat in de schijnwerpers. Lammechien woont met haar ouders in het steenhuis aan de Brugstraat. Ze kon lezen en schrijven, en dat kon in die tijd zeker niet iedereen. Lammechien heeft mooie kleren, een jurk van geel fluweel met een opvallende witte kraag. Vandaag gingen kinderen aan de slag om zo’n kraag na te maken.”

Hoe ga je bij zoiets te werk?
“Je probeert kinderen vooral mee te voeren naar het jaar 1672. Toevallig kwam ik afgelopen week een schilderij tegen van Frans Hals die een portret had gemaakt van een man die zo’n kraag draagt. Dat voorbeeld heb ik de kinderen laten zien. Ook hadden we zelf alvast een voorbeeld gemaakt. Vervolgens zijn de kinderen aan de slag gegaan. We gebruikten voor onze kraag papier. En eigenlijk ging dat heel goed. Je moet kinderen ook niet onderschatten in hun kunnen. Ze waren apentrots op het resultaat, en waren regelmatig voor de spiegel te vinden om zichzelf te bewonderen, haha.”

Nu is Bommen Berend in Stad behoorlijk bekend. De kinderen die vandaag bij jullie kwamen, kwamen die allemaal uit Stad?
“Een aantal kinderen kwamen uit de stad, maar ook een deel kwam van buiten Groningen. Sommigen waren bijvoorbeeld aan het logeren bij hun opa en oma die hier wonen. En het is natuurlijk heel leuk om aan kinderen te vertellen wat het jaar 1672 voor Groningen betekend heeft. Soms is het ook goed om dingen uit te leggen, wat we ook met heel veel plezier hier doen. Dus we kunnen terugkijken op een geslaagde activiteit.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Student & Stad veroordeelt plannen kabinet om langstuderen zwaarder te straffen

De fractie van Student & Stad heeft in een gezamenlijke verklaring met andere studentenpartijen uit…

15 minuten geleden

Koperdieven slaan toe bij spoor Glimmen

Koperdieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag toegeslagen langs het spoor bij Glimmen.…

56 minuten geleden

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

1 uur geleden

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

5 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

6 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

6 uur geleden