Categorieën: Nieuws

Groningse scholen krijgen volgend schooljaar lespakket over Groningse geschiedenis

Als alles volgens plan verloopt, krijgen Groningse scholen in het  basis- en voortgezet onderwijs volgend jaar een lespakket over het Groningse geschiedkundige basiscanon. Dat meldt wethouder Carine Bloemhoff donderdagmiddag aan de gemeenteraad.

Eind vorig jaar vroegen vijf raadsfracties om te onderzoeken of er behoefte is aan een regionale canon, met aandacht voor de geschiedenis van de provincie en de gemeente Groningen, gekoppeld aan landelijke onderwerpen. Naast onderwerpen als Willem van Oranje, Anne Frank en de Watersnoodramp, wilden de raadsleden ook onderwerpen als het Gronings Ontzet, de Ploeg en het ontstaan van de Rijksuniversiteit Groningen op het lesrooster voor Groningse scholen. De lessen over de canon van de Groninger geschiedenis moeten deze historie dichter bij brengen en trots op Groningen aanwakkeren.

Ook scholen in de gemeente zien dat wel zitten, zo blijkt volgens Bloemhoff uit het onderzoek. Het Museum aan de A, de Stichting Kunst en Cultuur Groningen en Erfgoedpartners gaan daarom, samen met de gemeente, het onderwijs en culturele instellingen, aan de slag met een lespakket. Dit lespakket moet aan het begin van volgende schooljaar beschikbaar zijn voor scholen in de gemeente.

Tom Veenstra

Recente berichten

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

9 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

9 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

10 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

12 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

14 uur geleden

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen definitief naar RKC Waalwijk

FC Groningen verdediger Liam van Gelderen gaat definitief naar RKC Waalwijk. (meer…)

15 uur geleden