Categorieën: Nieuws

Jouke van Dijk koninklijk onderscheiden tijdens afscheidscollege

Professor doctor Jouke van Dijk kreeg donderdagmiddag de versierselen opgespeld die horen bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De RUG-professor kreeg zijn lintje opgespeld door burgemeester Koen Schuiling, ter gelegenheid van het afscheidscollege van de hoogleraar Regionale Arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen,

De in Holwerd geboren Van Dijk kreeg de onderscheiding voor zijn werk als toonaangevende wetenschapper van internationale statuur op het gebied van ‘Regional Science. Volgens de universiteit heeft zich tijdens zijn werkzame leven gericht op maatschappelijke thema’s als regionaal-economische ontwikkeling, werkgelegenheid, productie en arbeidsproductiviteit, innovatie en technologie, krimp en vergrijzing. Hij richtte zich onder meer op de gevolgen van het wegtrekken van afgestudeerde studenten uit steden als Groningen en Leeuwarden. Van Dijk zag deze ontwikkeling volgens de RUG als een ‘schoon exportproduct’, omdat deze studenten ambassadeurs van het Noorden zijn en later vaak terugkomen met waardevolle contacten.

Van Dijk roerde zich regelmatig in het publieke debat over de scheve verdeling van de welvaart in Nederland en de manier waarop regio’s als Noord-Nederland worden benadeeld door het huidige arbeidsmarktbeleid. Dit jaar nog leverde Van Dijk cijfermatig bewijs voor het Noord-Nederlandse gevoel altijd op de tweede rang te staan als gevolg van ‘het Randstaddenken’. Maar Van Dijk is ook kritisch over het Noord-Nederlandse economische beleid. Zo zette hij vraagtekens bij de inzet op waterstof als nieuwe pijler van de Noord-Nederlandse economie. Volgens de RUG wordt zijn mening serieus genomen, omdat Van Dijk zijn wetenschappelijke onafhankelijkheid altijd weet te behouden en zijn adviezen deskundig onderbouwt.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Politie is één verdachte van gewelddadige straatroof Zuiderdiep op het spoor

De politie is één van de verdachten van een straatroof met mishandeling aan het Gedempte…

12 minuten geleden

Vrouw gewond na val op Poelebrug

Een vrouw is donderdagmiddag gewond geraakt na een val op de Poelebrug. (meer…)

21 minuten geleden

Gemeente verlaagt boete voor ouders die vergeten verhuurdersvergunning aan te vragen

Ouders die in de gemeente een huis voor hun kinderen kopen, maar vergeten een verhuurdersvergunning…

2 uur geleden

Script houdt open dag tijdens Wereld Autismeweek

Script aan de Europaweg houdt op donderdag 4 april een open dag. Bij Script leren…

2 uur geleden

Bestuurder fatbike gewond bij aanrijding

De bestuurder van een fatbike is donderdag gewond geraakt bij een aanrijding met een auto.…

3 uur geleden

‘Verkeersdrukte na afsluiting Julianaplein valt erg mee’

De verkeersdrukte na de afsluiting van het Julianaplein valt vooralsnog erg mee, aldus Operatie Ring…

3 uur geleden