Categorieën: Nieuws

Energietoeslag voor studenten: “Er ligt een uitspraak van de rechtbank, die kun je niet negeren”

Het nieuws dat de gemeente Groningen niet van plan is om een energietoeslag uit te keren aan studenten wordt door D66 omschreven als heel wrang. De partij wil dat de gemeente de beslissing heroverweegt.

“Als partij snappen wij heel goed dat het gaat om veel geld, en dat je dit ook niet zo maar tevoorschijn kunt toveren”, vertelt fractievoorzitter Jim Lo-A-Njoe van D66. “Waar wij over vallen is de manier waarop het gecommuniceerd wordt. Dit gebeurde gistermiddag door een bericht, waarbij er niet verwezen werd naar de bijzondere bijstand, waar studenten op terug kunnen vallen. De communicatie toont gebrek aan empathie. Het is zonder gevoel, terwijl veel studenten het al zwaar hebben, en de problemen de komende tijd nog veel groter gaan worden.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Dit werkt ongelijkheid in de hand”
Lo-A-Njoe: “Daarnaast ligt er een uitspraak van de rechtbank in Arnhem, aangespannen door een student uit Nijmegen. Die rechtbank bepaalde dat studenten niet als groep uitgesloten mogen worden voor deze regeling. Zwolle en Delft keren inmiddels de energietoeslag uit. En wat je nu krijgt is dat je ongelijkheid in de hand werkt. Studenten in de ene stad krijgen wel een toeslag, elders niet. Het Groningse gemeentebestuur kan dit allemaal niet negeren. Ook in Groningen zijn er rechtszaken aangespannen door studenten. Er zal gewerkt moeten worden aan een plan b.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Wat je doet is dat je de wet breekt”
D66 staat niet alleen. Ook Student & Stad vindt dat studenten recht hebben op een energietoeslag. “In Groningen hebben we een bijzondere bijstand. Vraag dat vooral aan”, reageert fractievoorzitter Steven Bosch. “En ja, de beslissing van de gemeente is heel gek. Wat je doet is dat je de wet breekt. De rechter doet een uitspraak, maar dat leg je naast je naar. Dat is heel raar. Dat kan niet.”

“Wij zouden iets van Delft kunnen leren”
Bosch: “Lo-A-Njoe noemde al Zwolle en Delft, waar de compensatie wel wordt uitgekeerd. Het systeem dat Zwolle hanteert is voor ons niet praktisch, maar hoe men het in Delft georganiseerd heeft, daar kunnen we wel wat van leren. In Delft moet je je eigen energierekening betalen, maar als je dit aan kunt tonen, dan krijg je het bedrag van 1.300 euro uitgekeerd. Er zit een stukje bewijslast in, maar het is wel een veel betere en elegantere manier hoe je met studenten om gaat. Terwijl men in Groningen een beetje reageert alsof het niet ons probleem is.”

Jimmy Dijk (SP): “Dit is populistisch gebrabbel”
Jimmy Dijk is fractievoorzitter van de SP. “Ik heb even een snelle berekening gemaakt, maar als we dit in Groningen uit zouden gaan keren, dan kost de gemeente dat dertig tot zestig miljoen euro. Waar moet dat geld vandaan komen? En dat is wat ik echt een beetje jammer vind van D66, dat dit eigenlijk populistisch gebrabbel is. Als je echt zo’n stoere partij bent, kom dan maar met een plan waar het geld vandaan moet komen. Vertel maar waar we op gaan bezuinigen. Terwijl D66 ook kan zeggen, ik pak zelf de handschoen op want de minister van Financiën in het kabinet is toevallig van D66-huize.”

“Ik wacht met smart op het plan”
Dijk: “In Groningen laten we niemand in kou staan, door middel van de bijzondere bijstand waar aanspraak op kan worden gemaakt. Als we de studenten, en ook alle andere mensen willen helpen, dan moeten er afspraken worden gemaakt over de energieprijzen, en moeten er energieplafonds ingesteld worden. Dat heb ik D66 nog niet horen zeggen. Dus ik wacht met smart op het plan waar D66 mee gaat komen, waar ze op willen bezuinigen.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Je hebt nu vooral een slecht verhaal voor studenten”
D66 zegt druk te lobbyen in Den Haag: “We hebben onze lijntjes in Den Haag, en daar zijn we actief mee bezig. Maar waar het ons om gaat is de manier van communiceren. Verwijs in je communicatie naar de website waar studenten aanspraak kunnen maken op de bijzondere bijstand. Nu heb je vooral een slecht verhaal voor de studenten.”

Steven Bosch (Student & Stad): “Start een campagne op”
Bosch: “Veel studenten zijn op dit moment niet op de hoogte dat ze gebruik kunnen maken van de bijzondere bijstand. Het zou daarom geen kwaad kunnen dat er een campagne wordt opgestart. Stuur vanuit de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool een mail naar alle studenten met informatie dat deze regelgeving bestaat. Dat zou al enorm helpen.”

Zowel D66 als Student & Stad overwegen om komende week het gemeentebestuur om opheldering te vragen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Ongekende thriller bij Telstar: Van Bergen houdt FC Groningen in dying seconds op promotiekoers

In de slotseconden van de wedstrijd ontpopte Thom van Bergen zich tot de held van…

3 minuten geleden

Minder natuur- en bosgebied in Groningen, woningen nemen plaats in

Het aantal natuur- en bosgebieden in Groningen is in de periode 2013-2022 met negentien vierkante…

2 uur geleden

Afgelopen: Van Bergen is de held van Groningen in Velsen-zuid

FC Groningen neemt het vrijdagavond op tegen SC Telstar. FC Groningen moet minimaal gelijkspelen om…

3 uur geleden

NAM wil deel schadekosten Groningen niet betalen zonder ‘onderbouwing’

Als het aan de Nederlandse Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) ligt, draagt het bedrijf vooralsnog niet…

3 uur geleden

Stadjers gaan in gesprek met experts over voorwerpen Tweede Wereldoorlog

Persoonsbewijzen, speldjes of oude apparaten. Op vrijdag 3 mei konden Stadjers in gesprek met experts…

4 uur geleden

Herdenking Joodse slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij monument aan Hereweg

Afgevaardigden van de joodse gemeenschap in Groningen hielden vrijdagmiddag voor de 35e keer een herdenking…

5 uur geleden