Categorieën: Nieuws

“Drugsoverlast Ubbo Emmiussingel is onderdeel van een veel groter vraagstuk”

De drugscriminaliteit op de Ubbo Emmiussingel is één van de problemen die in dat deel van de stad speelt. Dat heeft burgemeester Koen Schuiling (VVD) woensdag laten weten.

Schuiling reageerde daarmee op vragen van fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV. Ram: “Bij ons zijn de afgelopen periode meerdere meldingen binnengekomen over berovingen die gelieerd zijn aan drugsproblematiek. Mijn vraag aan het gemeentebestuur is of deze problematiek in beeld is. Daarnaast weten we dat er een verordening in een deel van de binnenstad geldt. Hebben we hier niet te maken met een waterbedeffect, met een verplaatsing van de problematiek?”


Kader: verordening ‘Gele Loper’
Na een dodelijke schietpartij afgelopen zomer geldt er een samenscholingsverbod tussen het Gedempte Zuiderdiep, de Schoolholm, het Akerkhof, de Vismarkt en de Pelsterstraat. Mensen die met meer dan twee personen bij elkaar komen in dit gebied, kunnen een boete krijgen. In de praktijk betekent het dat mensen worden weggestuurd door agenten, en mensen die vallen onder drugsgebruikers en -dealers kunnen een bekeuring verwachten.

Burgemeester Koen Schuiling (VVD): “Problematiek speelt niet alleen in de Gele Loper”
Burgemeester Schuiling: “Wij zijn bekend met de problemen op de Ubbo Emmiussingel. Al enige tijd passen we hier ook intensiever toezicht toe. En dan gaat het niet alleen om camera’s, maar ook door boa’s en politieagenten wordt er actief gecontroleerd. Ook politiemensen in burger houden vaker toezicht. Dat is de repressieve kant. Er is ook de preventieve kant. Een deel van de mensen, waar het hier over gaat, komt in aanmerking voor een zorgtraject. Maar niet allemaal. Daarnaast blijven we verblijfsverboden instellen. Het is een heel pakket aan maatregelen, en we zijn op dit moment nog niet tevreden. Het gebied waar de problematiek speelt is ook groter dan alleen de ‘gele loper’. Ook het gebied achter de Albert Heijn aan het Gedempte Zuiderdiep, we hebben het dan over de Prinsenstraat. We proberen in beeld te krijgen wat hier precies aan de hand is. In hoeverre reiken onze mogelijkheden? En daar zetten we zowel preventief als representatief op in.”

Dennis Ram (PVV): “Hoe kan er een structurele oplossing komen?”
Ram: “U beschrijft nu het instrumentarium waar u gebruik van kunt maken. Denkt u dat dit instrumentarium voldoende is? En daarnaast is het belangrijk dat er een structurele oplossing komt. Dat er niet een waterbedeffect ontstaat. Hoe denkt u daar over?”

Schuiling: “Hoe kijken we tegen het hele gebied aan?”
Schuiling: “Volgende week gaan we met u als raad in gesprek over dit deel van de stad. Ik maak daarbij ook de opmerking dat er meer problemen zijn die in dit gebied spelen. De vraag die op tafel ligt is hoe we tegen het hele gebied aankijken. De sluiting van de parkeergarage aan de Haddingestraat is een mooie aanleiding om te kijken naar het meerjarenbeleid. Hoe kijken we tegen het gebied aan? Welke functie krijgt de parkeergarage? Al met al is het een heel bijzonder stukje binnenstad.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Het Heelal Deze Maand: de beste tijd om sterren te kijken

De sterrenhemel is voor veel mensen erg interessant en dat geldt zeker voor sterrenkundige Jeffrey…

20 minuten geleden

PKC’83 profiteert van straf die WKE’16 van KNVB kreeg: Twee punten in mindering

De KNVB heeft voetbalvereniging WKE'16 uit Emmen een straf van twee punten in mindering gegeven.…

40 minuten geleden

Man die over benen cafébaas reed op Meeuwerderweg hoort tien maanden cel eisen

Het Openbaar Ministerie wil dat een 34-jarige man uit Muntendam tien maanden celstraf krijgt. De…

51 minuten geleden

Schoenenwinkel Sacha in Stad gaat dicht

Het filiaal van schoenenwinkel Sacha aan de Guldenstraat gaat sluiten. Dat werd dinsdag duidelijk, nadat…

1 uur geleden

Grote stroomstoring in Oud-Noord deels opgelost (update)

De buurt Oud-Noord van de stad Groningen werd aan het eind van dinsdagochtend getroffen door…

2 uur geleden

Oprit vanaf Van Ketwich Verschuurlaan tot eind juli dicht; omwonenden hebben mogelijk overlast

Aannemerscombinatie Herepoort is maandag begonnen met het definitief inrichten van de oprit vanaf de Van…

2 uur geleden