Categorieën: Nieuws

De Plekkenmakers ziet toekomst Backbone aan Travertijnstraat: ‘We wisten niet wat we hoorden’

De Plekkenmakers ziet toekomst voor Backbone aan de Travertijnstraat. Dat bleek zaterdagmiddag tijdens een bijeenkomst in ’t Vinkhuys. Peter Loef is één van de ondernemers in Backbone, en hij was verbaasd.

Hoi Peter! Het afgelopen jaar is er al veel geschreven en gezegd over Backbone. Hoe gaat het momenteel met jullie?
“Het gaat op zich prima. Wel nemen de zorgen toe. Zoals het nu lijkt stopt het in dit gebouw op 31 december. Dan eindigt het huurcontract. De toekomst is onzeker. En daar wordt veel over gesproken. Je ziet ook de stress en paniek bij de ondernemers. Zij hebben nu een betaalbare ruimte waar ze hun onderneming op kunnen zetten. Maar hoe moet het straks? Kunnen ze na 31 december door en verder? En waar dan? Backbone is een broedplaats waar mooie dingen ontstaan, waar mooie dingen gebeuren. Dat zou nooit mogen verdwijnen.”

Backbone is gevestigd aan de Travertijnstraat 12, een voormalig schoolgebouw. Daarvan is gezegd dat het gesloopt gaat worden om er huizen neer te zetten …
“Ik kan je vertellen dat de verrassing gistermiddag groot was. Want inderdaad, wat je schetst is ook het verhaal dat wij altijd hoorden. De Plekkenmakers is door de gemeente Groningen ingehuurd om een plan te maken voor dit gebied. Wat moet er mee gebeuren? Inwoners hebben plannen in kunnen dienen, maar de mensen van De Plekkenmakers hebben er zelf ook naar gekeken. Gisteren tijdens een bijeenkomst in ’t Vinkhuys werd duidelijk dat zij het in de nieuwe wijk heel belangrijk vinden dat er gewoond en gewerkt kan worden. Dat er iets moet gaan ontstaan waar ontmoet kan worden, maar wat ook als verbinding kan dienen. Met andere woorden: dat wat wij hebben in Trav 12, zou eigenlijk gecontinueerd moeten worden.”

Wat betekent dat precies?
“In de ogen van De Plekkenmakers moet er een toekomstbestendige wijk komen, waarbij er ruimte en plek is voor de buurt. Er moet gewerkt kunnen worden, er moet ontmoet kunnen worden, maar er moeten ook dingen voor de wijk georganiseerd kunnen worden. Dat is precies wat wij doen. Van De Plekkenmakers hebben wij het advies gekregen om ons concept toekomstbestendig te maken. En dat het gebouw waar wij inzitten nog jarenlang mee kan.”

Nu heb ik de uitgetreden wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) horen zeggen dat het gebouw onveilig is
“Klopt. Maar die woorden hebben wij altijd in twijfel getrokken. Wel is duidelijk dat er iets aan het gebouw moet gebeuren. Er zit nog enkelglas in. Dat moet vervangen worden. Er zit asbest in. Dat moet weggehaald worden. Het leidingwerk moet vervangen worden. En de buitenkant moet echt opgeknapt worden. Maar dat zijn dingen die wel te financieren en te realiseren zijn. En zo’n bijeenkomst zet je ook aan het denken hè? Je zei al dat we in een oud-schoolgebouw zitten. Het hele computernetwerk is bijvoorbeeld nog aanwezig. Als je dat weghaalt kun je er misschien geld mee verdienen waardoor je al bepaalde werkzaamheden in gang kunt zetten. We moeten echt denken in kansen, hoe we zelf de broek omhoog kunnen houden. Eigenlijk zou het concept voor het RKZ-complex ideaal zijn. Daar redt men zich zelf, maar tekent een woningcorporatie voor het onderhoud van het gebouw.”

Wat is de waarde van het oordeel van De Plekkenmakers …
“Dat weten we niet. Maar dit is wel een hele mooie opsteker. De Plekkenmakers zijn door de gemeente Groningen ingehuurd om een plan te maken voor de Travertijnstraat. Dus ja, er komen huizen. Maar als zij zo duidelijk zeggen dat een concept als Backbone prima past in het plan, dan verwacht ik dat het gewoon in de presentatie behouden blijft, en dat de gemeente er ook wel iets mee moet doen. De gemeente kan dit niet negeren.”

Nu hebben we het tot nu toe vaak gehad over de Travertijnstraat 12. Maar er is ook een Travertijnstraat 6 …
“Dat is het gebouw waar vroeger het Alfa-college in zat. Ook daar gebeuren tegenwoordig hele mooie dingen. Net zoals in ons gebouw is dat een broedplaats waar ondernemers tegen een lage prijs een onderneming op kunnen starten. Er is daar bijvoorbeeld een hele grote werkplaats waar van oude materialen nieuwe spullen worden gemaakt. Heel tof. En die dingen gebeuren bij ons ook. Gea’s Weggeefwinkel is bijvoorbeeld bij ons groot geworden. De Noorderlingen hebben hier een tijd gezeten. Het Free Café zit hier nog steeds. De festivals van morgen worden hier bedacht, de bedrijven waar volgende week het iedereen over heeft zien hier het licht.”

Ondertussen kruipt het einde van het jaar naderbij. Gaan jullie het afwachten?
“Nee. Wat we gisteren te horen hebben gekregen is een mooie opsteker geweest. Maar we moeten door. We weten allemaal hoe de vastgoedmarkt er bij ligt. Betaalbare ruimten zijn er niet. En daarom moeten we Trav 6 en 12 koesteren en behouden. Daar moeten we echt voor vechten. En de gebouwen kunnen prima een onderdeel zijn van een nieuwe wijk. Sterker nog, het kan een versterkende factor zijn. En daarom gaan we de komende tijd nog flink van ons laten horen. Ook willen we het contact zoeken met de Groningse politiek.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Agenten nemen auto in beslag vanwege rijden met ingevorderd rijbewijs

Agenten hebben dinsdagavond een auto in beslaggenomen nadat zij er een persoon in hadden zien…

2 uur geleden

Opnieuw storing aan Zaanbrug, bussen rijden om (opgelost)

Er zijn woensdagmiddag opnieuw problemen geweest met de Zaanbrug bij het Hoofdstation. Bussen moesten een…

2 uur geleden

Donar trekt Keevan Veinot aan

Donar heeft de Canadese basketballer Keevan Veinot aangetrokken. De 25-jarige aanwinst is een veelzijdige speler…

3 uur geleden

Vijf hybride auto’s voor Handhaving Groningen

De handhavers van de gemeente Groningen kregen woensdag de sleutels van vijf hybride auto’s. De…

3 uur geleden

Tegenstanders Donar voor ENBL vooral uit Oost-Europa

Donar speelt in Europees verband vooral tegen Oost-Europese clubs. Dat blijkt uit de groepsindeling die…

5 uur geleden

Harenaren leren buren kennen tijdens spelletjesavonden Hoge Ogen

Afgelopen vrijdag liep de spanning bij buurtvereniging De Mellenshorst in Haren hoog op. Aanwezigen streden…

6 uur geleden