Categorieën: Nieuws

Niemeyer-fabriek als creatieve hub: “Alle kaarten op tafel leggen, maar kijk ook naar woningbouw”

Als het aan nachtburgemeester Merlijn Poolman ligt wordt de Niemeyer-fabriek een creatieve hub. De oppositie in de Groningse gemeenteraad ziet dat ook wel zitten maar wil ook naar het brede plaatje kijken.

De Niemeyer-fabriek sluit komende herfst de deuren. Enkele weken geleden lanceerde Poolman het plan om de tabaksfabriek om te bouwen tot creatieve hub waar creatief talent aan de slag kan. Volgens Poolman sluit het aan bij de ambitie van de gemeente Groningen om City of Talent te zijn, en lost het daarnaast ook verschillende problemen op. In Stad is er een gebrek aan betaalbare ruimtes voor startende ondernemers. Met de sluiting van Backbone in december, en het afnemende aantal ateliers wordt het aantal ruimtes nog kariger. “Van Niemeyer kun je echt een huiskamer van Groningen maken. Zoiets als wat Forum Groningen ook is, maar wat Niemeyer kan zijn voor start-ups, creatief talent en voor iedereen die een escape from reality zoekt.”

Jalt de Haan (CDA): “Alle opties op tafel leggen”
Jalt de Haan is fractievoorzitter van het CDA. “Ik denk dat het een goed idee is als we deze plannen meenemen als we de Niemeyer-locatie gaan bespreken. Je ziet inderdaad dat er nu een tekort is in het aantal ateliers dat we hebben in de stad, en je ziet ook dat andere culturele ondernemers het lastig hebben om een plek te vinden. Maar het CDA denkt wel dat het belangrijk is om breder te kijken. Dat alle opties op tafel worden gelegd.”

“Optie van een commercieel bedrijf dat er mee aan de haal gaat valt voor ons af”
De Haan: “Daarmee bedoel ik dat we in onze gemeente ook een groot tekort hebben aan woningen. Je kunt misschien een deel van het terrein ook gebruiken voor woningbouw. En wellicht zijn er nog meer opties voor het terrein denkbaar? Misschien kun je ook een maakbedrijf op de locatie opzetten. Er is tenslotte behoefte aan praktisch werk in onze gemeente. Dus laten we eerst alle mogelijkheden op tafel leggen. Eén mogelijkheid valt voor ons sowieso wel af en dat is dat een grote keten of een groot commercieel bedrijf er aanspraak op kan gaan maken. Groningen is een bruisende stad en het is bruisend omdat we hier zoveel creatief talent hebben. Dus het is belangrijk om hen een plek te bieden.

Ietje Jacobs-Setz (VVD): “Financiële middelen zijn beperkt”
Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD kijkt vooral naar het financiële aspect: “Ik ben voor een creatieve hub en ik ben voor het stimuleren van startende, levensvatbare, ondernemers. De vraag is wel of dergelijke huisvesting van overheidswege gesubsidieerd moet worden. Het antwoord op die vraag hangt af van de financiële middelen. Wat ons betreft zijn die zeer beperkt en dat belemmert dus de subsidiemogelijkheid. Dan denk ik eerder aan andere vormen die de starters zelf kunnen ontplooien zoals een crowdfundingsactie. Samenwerken in bedrijfsverzamelgebouwen bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het van belang dat iedere ondernemer, ook de creatieve ondernemer, nadenkt over de levensvatbaarheid van zijn onderneming.”

Marcel den Os (Stadspartij 100% voor Groningen): “De binnenstad is aan het verschralen”
Marcel den Os is woordvoerder van de Stadspartij 100% voor Groningen. “Dit initiatief van nachtburgemeester Merlijn Poolman lijkt aan te sluiten bij onze ambities voor een betaalbaar en toegankelijk kunst- en cultuuraanbod voor alle Groningers. Groningen is een creatieve en culturele stad. Het behoud van broedplaatsen vinden we dan ook belangrijk. We zijn de cultuurstad van het Noorden. Als partij staan we voor een bruisende stad waar talent kansen krijgt om zich te ontwikkelen. We zien in het centrum van de stad veel verschraling van het culturele aanbod ontstaan. Dit initiatief kan voor meer ruimte voor diversiteit, podia en broedplaatsen zorgen.”

“City of Talent”
Den Os: “Los van hoe dit gefinancierd moet worden hopen we dat het gemeentebestuur serieus in gesprek wil gaan om te kijken naar de mogelijkheden.
City of Talent was altijd het credo. Dan moet je dat ook de ruimte bieden. Bovendien zou het een mooie uiting van een circulaire economie zijn.”

Verslaggever Ecco van Oosterhout maakte een reportage over het plan van de nachtburgemeester:

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrijdag en zaterdag wisselvallig, zondag vriendelijker

Vrijdagochtend zijn er wegtrekkende buien naar het zuiden, gevolgd door enkele opklaringen. In de loop…

6 uur geleden

Nieuwe sessies Open Gym van start in Selwerd, Vinkhuizen en Ten Boer

Gratis sportlessen in de buitenlucht voor iedereen, oftewel Open Gym. Aankomende maandag 22 april starten…

7 uur geleden

Groningse aardappelboeren hebben hoge concentraties landbouwgif in lichaam, Statenfractie Partij voor de Dieren maakt zich zorgen

Uit een eerder onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2023 blijkt dat in de…

8 uur geleden

Twee slechtvalkjes op het Gasuniegebouw uit het ei gekropen

Twee van de vijf eieren zijn vandaag uitgekomen in het nest op het Gasuniegebouw. (meer…)

9 uur geleden

Ongeval Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat tussen scooterrijder en auto

In de Nieuwe kijk in `t Jatstraat vond donderdagmiddag een ongeval plaats tussen een scooterrijder…

9 uur geleden

Geluidshinder komend weekend bij werkzaamheden Vrijheidsplein

Er vinden komend weekend werkzaamheden plaats ter hoogte van het Vrijheidsplein en de dubbele rotonde…

9 uur geleden