Categorieën: Nieuws

Groningse ondernemer mag geschonken tentjes Ter Apel toch niet komen ophalen: “Kastje naar de muur”

De Groningse ondernemer Willem Straat kan deze week zijn geschonken tentjes toch niet uit Ter Apel komen ophalen. Dat laat Straat aan OOG Tv weten.

Vorige week deelde Straat de tentjes uit aan asielzoekers in Ter Apel. Een dag later werden de tentjes echter afgepakt door agenten en handhavers. Straat liet daarop weten een juridische procedure te willen starten, waarna de gemeente aangaf dat de tentjes niet inbeslaggenomen zijn en dat ze konden worden afgehaald vanaf de gemeentewerf. Straat liet maandagavond weten deze week naar Ter Apel te willen gaan om de tentjes op te halen en om ze opnieuw uit te gaan delen. “De gemeente heeft vanmiddag laten weten dat de tenten toch niet opgehaald kunnen worden omdat het openbaar ministerie er beslag op zou hebben gelegd”, vertelt Straat. “Wanneer dat is gebeurd, vertelt de gemeente niet.”

“Kastje naar de muur”
Straat vind het vreemd. “Gisteren liet de gemeente immers weten dat er geen sprake van dwang was maar dat het afgeven van de tenten op vrijwillige basis was gebeurd. De gemeente heeft ook niet gezegd waarom het Openbaar Ministerie beslag heeft gelegd. Daar moet immers een goede juridische reden voor zijn. Wij hebben daarom gevraagd om bewijs hiervan, bijvoorbeeld het proces-verbaal van beslaglegging of het besluit van de burgemeester waarop dat beslag is gebaseerd, maar de gemeente wil dat niet geven. Ze verwijzen naar het OM. Daarmee is het dus van het kastje-naar-de-muur-verhaal.”

“We gaan het vanaf de zijlijn kritisch volgen”
Straat heeft de tentjes uitgedeeld samen met een aantal ondernemers waar een crowdfundingsactie aan vooraf ging. “Wij krijgen het idee dat de gemeente er inmiddels alles aan doet om te voorkomen dat er opnieuw tenten worden uitgedeeld. We lopen nu aardig tegen de bureaucratie aan en dat is heel erg frustrerend. Toch lijkt de actie wel een en ander in beweging te zetten. Met aandacht lazen we het bericht van de voorzitter van de Veiligheidsregio die wil dat vrijdag alle asielzoekers onderdak hebben en het veld helemaal leeg moet zijn. Als dat lukt, zou dat heel mooi zijn want dan is in elk geval bereikt dat er geen mensen meer buiten hoeven slapen. We zullen dit nu vanaf de zijlijn kritisch gaan volgen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Maandag onstuimig met fikse buien, vanaf woensdag weer vaker de zon”

De komende dagen verlopen grijs en regenachtig waarbij het op maandag flink onstuimig is. Volgens…

6 uur geleden

Symbiotic Reflections van Jimi Kleinbruinink dit voorjaar te zien in Tschumipaviljoen

In het Tschumipaviljoen is dit voorjaar Symbiotic Reflections te zien. Het imposante kunstwerk is gemaakt…

7 uur geleden

Nuttige zege GRC Groningen, opnieuw nederlaag Helpman

GRC Groningen is in de eerste klasse J van de laatste plaats af. Een klasse…

8 uur geleden

Onstuimige dag verwacht op maandag, bijzondere hijsklus Julianabrug gaat vooralsnog door

Het lijkt maandag een onstuimige dag te gaan worden. Aanpak Ring Zuid heeft hijswerkzaamheden gepland…

8 uur geleden

Vrouwenmars arriveert in Grijpskerk: “Wat er in 1945 is gebeurd zie je nog steeds terugkomen” (foto’s)

De 116 deelnemers die zondag de Vrouwenmars 1945 liepen zijn aan het einde van de…

11 uur geleden

Schreuders houdt FC Groningen op promotiekoers na late treffer bij VVV

FC Groningen heeft zondagavond met 0-1 gewonnen op bezoek bij VVV-Venlo. De Groningers houden zo…

11 uur geleden