Categorieën: Nieuws

Groningen viert Groningens Ontzet: “Dit jaar een spectaculair programma”

In Stad wordt zaterdag Groningens Ontzet gevierd. Een jubileumeditie want het is dit jaar 350 jaar geleden dat er een einde kwam aan het beleg van Groningen.

Vrijdagavond vond op de Grote Markt al het traditionele 28 augustus-concert plaats van het Noord Nederlands Orkest. Zaterdag zijn  er diverse activiteiten. “Om het lustrum extra glans te geven zijn er in vergelijking met de afgelopen jaren meerdere activiteiten aan het programma toegevoegd”, laat de organisatie weten. “Nieuw is de invulling van het Peerdenspul op de Ossenmarkt. Was het jarenlang de gewoonte om na de paardenkeuring in de ochtend de markt te verlaten, dit jaar zijn tot in de middag, rond 16.00 uur, allerlei activiteiten te beleven waarin het paard een belangrijke rol is toebedeeld.”

Op het Guyotplein start om 11.15 uur een kinderprogramma. “Om de sfeer in Stad en Ommeland van 350 jaar geleden te laten zien is zaterdag en zondag op het Martinikerkhof een kampement met tientallen tenten en luifels ingericht. Ongeveer tachtig figuranten spelen daar een aantal keren de schermutselingen uit 1672 na. Even historisch is een optocht die op zaterdag door de binnenstad trekt. Koetsen, paarden en veertig historische figuren eindigen hun wandeling, voorafgegaan door Gruno’s Postharmonie, op de Grote Markt.” In de avonduren is er om 22.30 uur in de Zuiderhaven een vuurwerkshow. Ook op zondag is er een programma. “Groningens Ontzet vindt eigenlijk op 28 augustus plaats, maar het zwaartepunt van het programma ligt op de zaterdag, uit respect voor stedelingen die de zondagsrust koesteren.”

Bekijk het volledige programma op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Bedrijven worden geïnformeerd over Operatie Ring Zuid, autoverkeer moet drastisch omlaag

Groningen Bereikbaar gaat vanaf deze week zo veel mogelijk bedrijven bezoeken om hen te informeren…

9 minuten geleden

Provincie wil weten van inwoners hoe de 100 miljoen van Rijk voor samenhang, gezondheid en werkgelegenheid besteed moet worden

Kwartiermaker Henk Nijboer wil van inwoners, maatschappelijke organisaties, experts en andere geïnteresseerden weten hoe de…

1 uur geleden

Fledderus stopt per direct als technisch manager bij Eredivisie

De Eredivisie CV en technisch manager Mark-Jan Fledderus zetten per direct een streep door de…

2 uur geleden

Nicholas Tomsick voor de rest van het seizoen naar Donar

Donar heeft voor de rest van het seizoen de Amerikaanse-Kroatische pointguard Nicholas Tomsick in huis…

3 uur geleden

Oprit A7 vanaf Hoogkerk richting Stad twee weken dicht

Aannemerscombinatie Herepoort gaat maandagavond beginnen met het verbreden van de opritten naar de A7 bij…

4 uur geleden

Bankpasfraude in Dokkum leidt politie naar verdachten in Stad

Agenten hebben vrijdag een man (24) en een vrouw (21) aangehouden in Groningen op verdenking…

4 uur geleden