Categorieën: Nieuws

Bouwbedrijf plaatst container rücksichtslos op Stolpersteine: “Dit is zo oneerbiedig”

Bij bouwwerkzaamheden aan de Aweg in Stad heeft een bedrijf een container rücksichtslos op een aantal Stolpersteine geplaatst. De Stichting Stolpersteine is geschrokken van de situatie.

“Ik heb zojuist de situatie ter plaatse even bekeken”, vertelt voorzitter Philip Kluin van Stolpersteine Groningen, nadat hij eerder in de middag door OOG Tv geïnformeerd is over de situatie. “Op deze locatie liggen acht stenen. Eén steen is 45 graden gekanteld, op een andere steen zitten krassen. Men heeft er een container geplaatst, en ik weet niet precies wat ze gedaan hebben, maar zo’n container wordt van een vrachtwagen gerold, en daarbij is in ieder geval flink wat schade ontstaan. De stoeptegels er om heen lijken echter meer schade te hebben dan de Stolpersteine zelf.”

Oneerbiedig
Kluin noemt het oneerbiedig: “Deze stenen herinneren aan mensen die er niet meer zijn, die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen door toedoen van de Duitse bezetter. Ik heb ter plaatste contact gezocht met de bouwvakkers die in een woning bezig zijn met verbouwwerkzaamheden. Zij bleken uit Polen te komen. Zij spraken niet meer dan twee woorden Engels, dus dat schoot niet op. Daarop heb ik telefonisch contact gezocht met hun baas. Deze was inmiddels op de hoogte van de situatie.”

Buurtbewoners: “Ik ben geschrokken van de botheid”
De situatie werd de afgelopen dagen opgemerkt door buurtbewoners: “Ik ben heel erg geschrokken van de botheid die ik aan trof”, vertelt Beate Kurth op sociale media, die vervolgens contact op nam met de gemeente Groningen. “De gemeente heeft direct actie ondernomen. Ik hoop dat er een spoedig vervolg komt. De bouwvakkers schatten in dat zij nog drie weken aan het werk zijn.”

“Er is iets goed fout gegaan”
Kluin: “Ik snap niet hoe dit mis heeft kunnen gaan. Als je zo’n container plaatst dan heb je toestemming nodig van de gemeente. Bij de gemeente is bekend waar de Stolpersteine liggen. In deze situatie is er niet goed op geacteerd, is er echt iets fout gegaan. En ik vind dat heel erg. Voor ons is het ook reden om komende week direct aan de bel te trekken bij de gemeente, hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Volgens Kluin ligt er ook een verantwoordelijkheid bij de eigenaar of eigenaren van een woning: “Ga je werkzaamheden uitvoeren, en er liggen Stolpersteine bij je voor de deur, neem dan contact op met de gemeente. Er is bijvoorbeeld de mogelijkheid om de stenen tijdig weg te halen, zodat ze niet beschadigd kunnen raken.”

Schade
Hoe groot de schade is, is onbekend: “De container staat er nu bovenop, waarbij men nu de stenen wel wat heeft afgedekt. Maar als de container weg is, zal moeten blijken hoe groot de schade precies is. En ook zal dan onderzocht moeten worden of de Stolpersteine hersteld kunnen worden.”

Stolpersteine Aweg
De acht Stolpersteine aan de Aweg herinneren aan Coenraad Bohemen en Rebecca Bohemen-Pezaro en hun kinderen Joel Bohemen, Gretha Carla Bohemen-Meijer, Johanna Bohemen, Salomon Bohemen en Jacob de Groot en Sophia de Groot-van Hasselt. Allen werden via doorgangskamp Westerbork gedeporteerd naar Auschwitz waar ze tussen oktober 1942 en maart 1944 om het leven zouden komen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

“Over twee of drie jaar komt er een barbecueverbod voor het Noorderplantsoen, je hebt duidelijke regels nodig”

Het is niet de vraag of er een barbecueverbod in het Noorderplantsoen komt maar wanneer.…

33 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien met plaatselijk wateroverlast

In de provincie Groningen moet zondagmiddag rekening worden gehouden met onweersbuien. De buien kunnen gepaard…

2 uur geleden

Herdenkingsprotest met duizenden schoenen op Grote Markt

Op de Grote Markt vindt zondagmiddag een herdenkingsprotest plaats waarbij meer dan 16.000 Palestijnse kinderen…

2 uur geleden

Feniksen verrijzen op betonnen loopbrug: “Bij de kinderen was er veel betrokkenheid”

Streetartkunstenaar Quinten van Duuren heeft een flinke klus erop zitten. De afgelopen periode heeft hij…

5 uur geleden

Savannah kat richt slachting aan onder kippen De Wiershoeck

Op stadsboerderij De Wiershoeck in Beijum zijn de afgelopen weken diverse kippen om het leven…

5 uur geleden

Campagne om in de zomer naar elkaar om te kijken: “Laat wat van je horen, stuur een berichtje”

Join Us is deze zomer een campagne gestart onder de titel #FFINCHECKEN. De fractie van…

6 uur geleden