Categories: OOG Ochtendshow

Bommen Berend Brigade: “We gaan hem dit jaar wéér verslaan!”

Komend weekend zijn er bij het Museum Aan de A diverse activiteiten rondom Groningens Ontzet. Zondag is het exact 350 jaar geleden dat de Bisschop van Münster weer naar huis werd gestuurd na een langdurige belegering van Groningen.

Zo is er in het Museum Aan de A een tentoonstelling “Welkom in 1672”, die speciaal in het teken van het Groningens Ontzet staat. Er is een familie-doe-tentoonstelling, waarbij niet alleen maar naar afbeeldingen wordt gekeken, maar waar je o.a. als kind je ook verkleedt in de kleding van die tijd. Bij de tentoonstelling is op vrijdag en zondag stadsarcheoloog Gert Kortekaas aanwezig. Kortekaas zal wat meer zal vertellen over de bommen die gebruikt zijn en over de bisschop van Münster zelf. Ook komt aan bod hoe de bisschop uiteindelijk is verslagen.

Bommen Berend

Bommen Berend was de bijnaam van de bisschop van Münster, die samen met de bisschop van Keulen Groningen aanviel in het rampjaar 1672. Bijna was Groningen geen Groningen meer geweest en was zelfs Nederland niet meer Nederland geweest. Bommen Berend schoot met alles dat los en vast zat op de stad, maar vooral een voorkeur voor bommen. Dat was de reden waarom hij deze bijnaam kreeg. Hij werd in 1672 verslagen op een opmerkelijke manier, vertelt Karlijn Donders, woordvoerder van het Museum Aan de A. Hoe dat precies in zijn werk ging zal de stadsarcheoloog vertellen, maar het schijnt iets te maken hebben met zuurkool.
Ook is er in het museum een voorstelling van het Jeugd Muziektheater, waarbij de kijker een heus liefdesverhaal te zien krijgt.

Bommen Berend Brigade

Er is ook een Bommen Berend Brigade, die alles gaat vertellen over hoe Bommen Berend onze Stad heeft belegert. De brigade doet dit op een spannende manier, waarbij je als deelnemer het gevoel krijgt dat je in 1672 bent aangekomen. De brigade is gestoken in kleding van die tijd en volgens brigadelid Mick Hartstra moet het ook deze keer lukken om Bommen Berend weer naar huis te sturen.

Vele activiteiten over meerdere dagen

Het hele programma, dat meerdere dagen beslaat, is te bekijken op de website van Museum Aan de A. Hier staat ook informatie hoe men zich kan opgeven voor de diverse activiteiten.
Karlijn Donders, woordvoerder van het Museum Aan de A, en Mick Hartman, Bommen Berend Brigadelid, vertelden donderdagochtend uitgebreid over alle activiteiten in de OOG Ochtendshow.

25-08-2022 Bommen Berend bij Museum Aan de A
OOG Ochtendshow

Recent Posts

Hoe onderhoud je autowegen, fietspaden en vaarwegen? Provincie biedt volgende week een ‘kijkje in de keuken’

De provincie Groningen opent volgende week zaterdag de deuren van haar Depots Beheer en Onderhoud…

1 uur ago

Brandweer forceert deur aan Nieuwstraat vanwege lege batterij in brandmelder

Een piepende brandmelder zorgde er vrijdagavond voor dat een deur aan de Nieuwstraat het moest…

2 uur ago

Politie zoekt naar scooterrijder die doorreed na ongeluk bij Kardinge

De politie is op zoek naar een scooterrijder, die afgelopen maandag doorreed na een botsing…

2 uur ago

Maandagavond laat geen treinen tussen Groningen en Delfzijl

Er rijden maandagavond vanaf 23.20 uur geen treinen tussen Groningen en Delfzijl. (meer…)

3 uur ago

Faunapassage laat gemoederen in raad hoog oplopen: “De mond vol van participatie, maar welke participatie?”

Een discussie over een faunapassage bij de Van Ketwich Verschuurbrug heeft de gemoederen in de…

3 uur ago

Amerikaanse ambassadeur basketbalt met jongeren

Ambassadeur Shefali Razdan Duggal was de afgelopen dagen in de provincie Groningen. Zo bezocht ze…

4 uur ago