Categories: OOG Ochtendshow

Bommen Berend Brigade: “We gaan hem dit jaar wéér verslaan!”

Komend weekend zijn er bij het Museum Aan de A diverse activiteiten rondom Groningens Ontzet. Zondag is het exact 350 jaar geleden dat de Bisschop van Münster weer naar huis werd gestuurd na een langdurige belegering van Groningen.

Zo is er in het Museum Aan de A een tentoonstelling “Welkom in 1672”, die speciaal in het teken van het Groningens Ontzet staat. Er is een familie-doe-tentoonstelling, waarbij niet alleen maar naar afbeeldingen wordt gekeken, maar waar je o.a. als kind je ook verkleedt in de kleding van die tijd. Bij de tentoonstelling is op vrijdag en zondag stadsarcheoloog Gert Kortekaas aanwezig. Kortekaas zal wat meer zal vertellen over de bommen die gebruikt zijn en over de bisschop van Münster zelf. Ook komt aan bod hoe de bisschop uiteindelijk is verslagen.

Bommen Berend

Bommen Berend was de bijnaam van de bisschop van Münster, die samen met de bisschop van Keulen Groningen aanviel in het rampjaar 1672. Bijna was Groningen geen Groningen meer geweest en was zelfs Nederland niet meer Nederland geweest. Bommen Berend schoot met alles dat los en vast zat op de stad, maar vooral een voorkeur voor bommen. Dat was de reden waarom hij deze bijnaam kreeg. Hij werd in 1672 verslagen op een opmerkelijke manier, vertelt Karlijn Donders, woordvoerder van het Museum Aan de A. Hoe dat precies in zijn werk ging zal de stadsarcheoloog vertellen, maar het schijnt iets te maken hebben met zuurkool.
Ook is er in het museum een voorstelling van het Jeugd Muziektheater, waarbij de kijker een heus liefdesverhaal te zien krijgt.

Bommen Berend Brigade

Er is ook een Bommen Berend Brigade, die alles gaat vertellen over hoe Bommen Berend onze Stad heeft belegert. De brigade doet dit op een spannende manier, waarbij je als deelnemer het gevoel krijgt dat je in 1672 bent aangekomen. De brigade is gestoken in kleding van die tijd en volgens brigadelid Mick Hartstra moet het ook deze keer lukken om Bommen Berend weer naar huis te sturen.

Vele activiteiten over meerdere dagen

Het hele programma, dat meerdere dagen beslaat, is te bekijken op de website van Museum Aan de A. Hier staat ook informatie hoe men zich kan opgeven voor de diverse activiteiten.
Karlijn Donders, woordvoerder van het Museum Aan de A, en Mick Hartman, Bommen Berend Brigadelid, vertelden donderdagochtend uitgebreid over alle activiteiten in de OOG Ochtendshow.

25-08-2022 Bommen Berend bij Museum Aan de A
OOG Ochtendshow

Recent Posts

Amateurvoetbal: Gouden koppel Forward beslissend tegen SC Stadspark

Forward won zondag in de tweede klasse J van het amateurvoetbal op bezoek bij SC…

32 minuten ago

De Blije Bodem kijkt tevreden terug op zomerseizoen: “Het hele jaar een supermarkt zijn”

Bij De Blije Bodem op het Westpark kijkt men tevreden terug op het eerste seizoen.…

50 minuten ago

Ruim 2.000 mensen ploeteren zich langs obstakels op KardingeRun: “Die stroomschokken vond men wel heftig”

De negende editie van de KardingeRun is een groot succes geworden. Volgens Esther de Boer…

2 uur ago

Flabbergasted-gevoel overheerst na gestaakte wedstrijd Lewenborg-VVG: “Iedereen was verbouwereerd”

De stadsderby Lewenborg-VVG in de tweede klasse J werd zaterdag gestaakt. The day after overheersen…

3 uur ago

Brand gesticht op nieuw kunstgrasveld Gorecht: “Waar zit je met je verstand?”

Op het nieuwe kunstgrasveld van VV Gorecht en VV Haren is in de nacht van…

5 uur ago

CDA en D66 vragen gemeente om opheldering over geheime deal met Be Quick

De fracties van het CDA en D66 hebben de gemeente om opheldering gevraagd over een…

8 uur ago