Laatste repetities voor muziektheaterstuk over Bommen Berend

Aanstaande zaterdag viert Groningen dat het 350 jaar geleden is dat Bommen Berend de aftocht blies. Bij het Museum aan de A wordt een speciaal muziektheaterstuk opgevoerd.

“Het gaat ontzettend goed met de voorbereidingen”, vertelt Marcel den Os van het Bommen Berend Jeugdkoor. “Voor de zomervakantie hebben er al repetities plaatsgevonden.

“Er zitten mooie zinnen in”
Den Os klinkt trots. “Ja, dat ben ik ook. We hebben natuurlijk een heel bijzonder jubileumjaar. Maar als ik kijk naar het stuk dat we gaan brengen, dan is dat ook zeker jubileumwaardig. Jan Veenstra en Tom Peters hebben respectievelijk het toneelstuk en de liedteksten geschreven. En er zitten hele mooie dingen in. Mooie zinnen, met een dubbele laag. Eén van de quotes is dat Bommen Berend een lunatic is. Luna is Latijn voor maan. Bommen Berend keek onder het toeziend oog van de maan hoe hij de oorlog verloor. Lunatic. Ja, dat vind ik heel mooi.”

“Echte liefde maalt niet om afkomst, kleur of nationaliteit”
Het muziektheaterstuk dat gespeeld wordt gaat over Zwaantje, Tammo en Heinz. “Er doen ongeveer twintig kinderen aan de voorstelling mee. Het speelt zich af tijdens de oorlog. Een groep kinderen gaat op zoek naar eten, waarbij men in het holst van de nacht op pad gaat. Tijdens hun zwerftocht komen ze het leger van Bommen Berend tegen. Aanvankelijk willen ze de strijd met elkaar aangaan. Maar uiteindelijk overwint de liefde. Zwaantje, een bakkersdochter, valt als een blok voor de Westfaalse Heinz. Waarbij de Duitse vijand helemaal niet zo beestachtig is als gedacht. Romeo en Julia, West Side Story, waarbij echte liefde helemaal niet om afkomst, kleur of nationaliteit maalt.”

Reserveren
Het stuk wordt op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus opgevoerd om 13.30, 15.30 en 19.30 uur op de historische binnenplaats van Museum aan de A. De kaarten zijn gratis maar reserveren is wel verplicht. Er kan een mail gestuurd worden naar dit mailadres onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, en de datum en het tijdstip van de voorstelling.