Categorieën: Nieuws

‘Vertraging Stationsgebied mag geen gevolgen hebben voor vergroening Rivierenbuurt’

De gemeente moet de vergroening van de Rivierenbuurt niet uitstellen, nu duidelijk is dat het project Groningen Spoorzone twee jaar vertraging oploopt. Dat vinden de raadsfracties van D66, de Partij voor het Noorden en de Partij voor de Dieren.

De herinrichting van de Rivierenbuurt is gekoppeld aan de werkzaamheden in het Stationsgebied, onder meer bij de nieuwe ‘natuurlijke overgang’ tussen de twee gebieden bij de Parkweg en het Dinkelpark. Ook wilde het oude college de zone tussen het nieuwe busperron en de bebouwing van het Spoorkwartier als ecologisch zone inrichten.

Vorige week werd duidelijk dat het project Groningen Spoorzone (waar ook delen van de Rivierenbuurt onder vallen) pas in de zomer van 2026 is afgerond. Dat komt doordat een lange, treinvrije periode, die in 2023 gepland stond, pas in 2025 plaats kan vinden. De fracties vrezen nu dat de aanpak van het Stationsgebied ook invloed gaat hebben op de groene plannen in de Rivierenbuurt.

“De zomers worden alleen maar warmer waardoor een autoluwe en groene wijk essentieel is voor de leefbaarheid voor inwoners, ook in de Rivierenbuurt”, schrijft woordvoerder Isa Peters (D66), namens de fracties. “De Basismonitor Groningen geeft aan dat de Rivierenbuurt last heeft van extreme hittestress, en 50 procent van de bevolking geeft aan geen verkoeling te kunnen vinden in de wijk. Grijze straten houden meer warmte vast dan groene perken. Daarnaast zorgt de uitstoot van auto’s voor verdere opwarming in de Rivierenbuurt.”

De drie fracties hopen dat er projecten zijn die nog wel door kunnen gaan, ondanks de vertraging. De fracties hopen ook dat tot 2026 een aantal tijdelijke maatregelen genomen kan worden in de Rivierenbuurt, om zo de hittestress in de wijk aan te pakken zolang het Stationsgebied nog niet klaar is. Daarbij denken de partijen aan zaken als geveltuinen en het groen inrichten van enkele parkeerplekken.

Tom Veenstra

Recente berichten

Zon laat zich dit weekend vaker zien, temperaturen gaan volgende week stijgen

Echt 's zomers is het nog niet geweest en ook komend weekend brengt geen uitgesproken…

3 minuten geleden

Fietsers rijden van Breda naar Stad en halen 114.000 euro op voor bescherming van watergebieden

Ruim tweeduizend fietsers uit heel Nederland reden vrijdag de Climate Classic, de 375 kilometer lange…

3 uur geleden

Henri Haan over zijn coming out: “Mijn vader accepteerde het niet”

Henri Haan is vroeger radio-dj geweest bij OOG. Tegenwoordig is hij te horen bij onder…

4 uur geleden

Tim Hoeve (26) komend seizoen terug op het oude nest bij Donar

Tim Hoeve is de tweede speler die basketbalclub Donar voor komend seizoen heeft gecontracteerd. Na…

4 uur geleden

Geen ijs, maar toch een race in Kardinge: studenten rijden EK met modelauto’s op waterstof

Het is zomer en ijs is in geen velden of wegen te bekennen in Kardinge.…

5 uur geleden

RUG-voorzitter Jouke de Vries uitgejouwd voor USVA-theater aan Munnekeholm, handhavers en beveiliging ingezet

Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg donderdagavond de hoon van Pro-Palestijnse studenten…

5 uur geleden