Categorieën: Nieuws

Politiek wil verkoop Topsportcentrum voorkomen, maar krijgt wethouder niet mee: “Als-dan-verhaal”

Volgens wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport staat de functie van het Topsportcentrum op dit moment niet onder druk. Jongman wil zich ook niet uitspreken over als-dan-situaties.

Jongman reageerde daarmee op vragen van de fracties van CDA, VVD, D66 en Stadspartij 100% voor Groningen. Jalt de Haan van het CDA: “In 2018 is het Topsportzorgcentrum geopend. De samenwerking met tal van partijen was een belangrijke eis voor de gemeenteraad om in te stemmen met de realisatie voor het centrum. Dat het toegankelijk is voor iedereen, en dat er een kruisbestuiving plaats zou vinden. Het CDA wil waarborgen dat deze visie overeind blijft staan, nu er geluiden te horen zijn dat FC Groningen het centrum wil kopen, en de regie verloren dreigt te gaan.”

Jim Lo-A-Njoe (D66): “Oorspronkelijke visie moet overeind worden gehouden”
Jim Lo-A-Njoe van D66: “Als partij hebben wij ons altijd sterk gemaakt voor vrouwenvoetbal, voor inclusie. Waar andere voetbalclubs al jaren actief zijn om het vrouwenvoetbal te stimuleren, begint de FC daar nu ook mee, met als gevolg dat de FC dit nu gebruikt om andere partijen weg te drukken uit het Topsportzorgcentrum. Wij vinden dat de oorspronkelijke visie overeind moet worden gehouden.”

Amrut Sijbolts (Stadspartij 100% voor Groningen): “Alle ellende komt weer naar boven waarbij we Gronitas hebben weggejaagd”
Bij Amrut Sijbolts leidt het onderwerp tot een hoge hartslag en een hoge bloeddruk: “De hele ellende van een aantal jaren geleden komt weer naar boven, waarbij Gronitas werd weggejaagd. Terecht dat alle andere gebruikers zich nu zorgen maken. We hebben ingestemd met een plan waarbij Healthy Ageing centraal stond, een brede sportvisie. Het is belangrijk dat we als gemeenteraad een helder signaal afgeven, dat er niet verkocht wordt.”

Wethouder Jongman (ChristenUnie): “Het is nu niet aan de orde”
Wethouder Inge Jongman is helder: “In juni hebben we ons hierover uitgelaten. We hebben toen gezegd dat we vasthouden aan sport en een brede topsport. Wij delen ook niet de mening dat de functie van het Topsportzorgcentrum onder druk staat. Er heeft inderdaad wat gespeeld met het restaurant, maar onverlet zitten er nog veel partijen gehuisvest. Mocht er wel een verzoek tot koop binnen komen, dan gaan we ons daar over beraden. Dan is het een collegebesluit. Maar de visie blijft dan gehandhaafd, zoals we eerder hebben aangegeven. Echter dit verzoek is nu niet aan de orde.”

Jalt de Haan (CDA): “Als we de regie willen houden dan moet u daar toch naar handelen?”
De Haan: “Maar de visie handhaven kan toch alleen als we samen met Euroborg N.V. de eigenaar zijn? Anders laat je het toch over aan de grillen van de Euroborg? Daarnaast, als wij als raad zeggen dat we de regie willen houden, dan moet het College daar toch naar handelen? We kunnen toch nu beslissen dat we niet verkopen?”

“Ik snap dit niet hoor”
Jongman: “Het is niet aan de orde. U presenteert een situatie die er momenteel niet is. Zoals ik al zei, mocht er een verzoek tot koop binnen komen, dan gaan we ons daar als College over beraden, en dan gaan we dat ook aan u voorleggen. Maar het College heeft die bevoegdheid.” Dennis Ram van de PVV: “We hebben als gemeente hier veel geld ingestoken, maar ook de provincie heeft fors in de buidel getast. De FC geeft aan dat ze het wil kopen. Wij kunnen dan nu toch aangeven dat we dat niet willen?” De Haan: “Ik snap dit niet hoor. Gudde (Wouter Gudde, red.) heeft aangegeven dit te willen.”

Uiteindelijk wordt de motie verworpen waarbij 16 raadsleden voor stemmen en 25 tegen.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Wat vindt Groningen van het Geheugenpaviljoen? Vul onze enquête in!

Het Geheugenpaviljoen is een stuk van de oude zuidelijke ringweg dat een kunstwerk en een…

42 minuten geleden

OM wil Stadjer (30) zeker twee jaar in het cachot voor drugshandel

Twee jaar cel en nog ééns een jaar voorwaardelijk. Als het aan het OM ligt,…

55 minuten geleden

Plaatsing stolpersteine in Folkingestraat: ”De familie Bollegraaf is weer terug”

Donderdagmiddag zijn er dertien nieuwe Stolpersteine geplaatst in de Folkingestraat. Vier stenen liggen voor nummer…

56 minuten geleden

Roze Zaterdag vreest ton tekort op begroting, gemeente wil garant staan

Stijgende kosten voor techniek, veiligheid, podia en artiesten en tegenvallende inkomsten uit sponsoring en fondsen.…

1 uur geleden

Cambuur Leeuwarden volgende horde voor FC Groningen in jacht op promotie

Cambuur Leeuwarden is zaterdagavond in de Euroborg de volgende horde voor FC Groningen op weg…

2 uur geleden

Inschrijving Groninger Ondernemersprijs geopend

De inschrijving voor de 26e editie van de Groninger Ondernemingsprijs is geopend. Ondernemingen uit Stad…

2 uur geleden