Categorieën: Nieuws

Menzis teleurgesteld in besluit gemeente om collectieve zorgverzekering te stoppen

Zorgverzekeraar Menzis is teleurgesteld in het besluit van de gemeente Groningen om te stoppen met de collectieve zorgverzekering voor kwetsbare inwoners. De SP en de ChristenUnie gaan vragen stellen aan het gemeentebestuur.

De collectieve verzekering werd indertijd in het leven geroepen, omdat die voor de deelnemers erg goedkoop was. Maar tegenwoordig kunnen deelnemers aan deze verzekering tientallen tot honderden euro’s besparen als zij zelf op zoek gaan naar een zorgverzekeraar. Door het stoppen met de collectieve verzekering per 2023 bespaart de gemeente ook nog eens 950.000 euro. “Wij zijn teleurgesteld over dit besluit, omdat hierdoor de verzekeringspositie van 10.000 kwetsbare Groningers onzeker wordt en hiermee de bestaanszekerheid van deze groep verder onder druk komt te staan”, schrijft Menzis. “Dit terwijl het borgen van de bestaanszekerheid één van de, in het coalitieakkoord benoemde, doelstellingen is.”

Menzis: “Mensen gaan voordelen mislopen”
De gemeente Groningen vindt echter dat de gemeentepolis niet langer het beste middel is om kwetsbare inwoners te ondersteunen, en dat de polis niet meer aansluit op het armoedebeleid. Menzis: “Het betekent dat de mensen die nu een gemeentepolis hebben bij Menzis met ingang van volgend jaar een aantal voordelen gaan mislopen. Dit zijn: collectiviteitskorting op de aanvullende pakketten, de gemeentelijke bijdrage, een aangepast pakket dat past bij hun zorgvraag en ondersteuning bij het afsluiten van de polis vanuit Menzis.”

Jimmy Dijk (SP): “Het biedt geen voordelen meer”
De fracties van de SP en ChristenUnie gaan woensdag vragen stellen aan het gemeentebestuur. Fractievoorzitter Jimmy Dijk: “De collectieve zorgverzekering bood heel veel korting aan mensen die dat nodig hadden. Mensen met een smalle beurs. Maar op dit moment moeten we constateren dat het geen voordelen meer biedt. We zitten in een situatie waarbij andere verzekeraars goedkoper zijn en juist meer kosten dekken. De gemeente legt nu jaarlijks 950.000 euro bij, terwijl we zien dat mensen voor wie deze verzekering is, niet goedkoper uit zijn.”

“Hulp bij overstappen”
Dijk vervolgt zijn verhaal: “Dat het geld nu niet meer naar Menzis gaat, willen we dit gaan gebruiken om mensen te begeleiden naar de juiste zorgpremie. We gaan deze mensen dus ondersteunen bij het overstappen naar een premie met een betere dekking en een betere prijs. Dat kost uiteraard geen 950.000 euro. Het overige geld, als je het aan de SP vraagt, is dat wij het in willen zetten in de meerkosten voor een regeling voor chronisch zieken en gehandicapten.”

“Krokodillentranen”
Dat Menzis teleurgesteld reageert op het nieuws, leidt bij Dijk tot de volgende reactie: “Het zijn krokodillentranen. Zij bieden slechte pakketten aan. Als ze echt zo begaan zijn, dan zouden ze betere pakketten aanbieden, waar deze mensen echt iets aan zouden hebben. Daarnaast. We hebben het over collectiviteitskorting. Dat is sowieso al iets dat stopt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

6 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

6 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

7 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

8 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

9 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

11 uur geleden