Categorieën: Nieuws

Waarschuwingsbrief voor organisatie Koningsdag Stadspark vanwege confetti

De organisatie van het Koningsdagfeest in het Stadspark heeft een waarschuwingsbrief gekregen van de gemeente Groningen vanwege het afschieten van confetti. Dat heeft wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) woensdag laten weten.

Chakor reageerde daarmee op vragen van de Partij voor de Dieren. Raadslid Janette Bosma namens deze partij: “Tot onze verbazing wordt er nog steeds confetti afgeschoten. Terwijl de raad in november 2019 een motie heeft aangenomen die dit verbiedt vanwege de schade die het aanricht aan de natuur. Wij vragen ons af welke bekendheid wordt gegeven aan deze maatregel.”

Waarschuwingsbrief
Wethouder Chakor: “U heeft helemaal gelijk dat we in onze gemeente een verbod hebben op het gebruik van confetti. Dit wordt ook behandeld in de vergunningverlening. In de aanloop naar het evenement is dit ook besproken met de organisatie. Binnenkort vindt er een evaluatie plaats waarbij dit opnieuw op tafel komt te liggen. We hebben reeds aangegeven dat we dit niet willen. We hebben daarom ook een waarschuwingsbrief gestuurd. Mocht dit nu in de toekomst weer gebeuren dan gaan we een handhavingstraject opstarten.”

Verbod opnemen in APVG
Chakor vertelt verder: “U vraagt ook of wij het verbod op confetti op kunnen nemen in de APVG (Algemene Plaatselijke Verordening Groningen, red.). Dat zien wij niet zitten. Het verbod op confetti wordt op dit moment behandeld in de nota vergunningen. Wij denken dat dat op die manier voldoende geborgd is. Stoffen met een nadelig effect zijn geregeld in de afvalstoffenheffing. Wij denken daarom dat een APVG niet nodig is.”

Handhaven
Bosma onderneemt nog een poging: “Stel dat er toch nieuwe gevallen opduiken van festiviteiten in de gemeente waar confetti wordt afgeschoten. Overweegt u het dan wel om het in de APVG op te nemen?” Chakor: “Dat is voorbarig. Wij kiezen er altijd voor om in gesprek te gaan en om er op te handhaven. Het is aan u als raad om opnieuw aan de bel te trekken mocht u problemen constateren.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag zon en bewolking, komende dagen zomers maar ook buien’

De hogere temperaturen gaan we de komende dagen kwijtraken. In plaats daarvan wordt het met…

3 uur geleden

Ruim vijftig lopers gaan de nacht in bij ultraloop Kardingebultra

De deelnemers aan de Kardingebultra gaan zaterdagavond om 22.00 uur hun negende uur in. De…

5 uur geleden

Omstanders redden persoon uit Hoorsemeer

Omstanders hebben zaterdagavond een persoon uit het Hoorsemeer gered. Dat meldt nieuwsfotograaf Rick ten Cate…

6 uur geleden

Zwembaden Ten Boer en Hoogkerk swingen onder zomerzon: “Extra lang geopend”

De start van de zomervakantie voor de schooljeugd wordt zaterdag 'gevierd' met een echte zomerse…

8 uur geleden

FC klopt Emmen in tropisch oefenduel

FC Groningen rekende zaterdagmiddag op het terrein van amateurclub Rolder Boys af met FC Emmen…

9 uur geleden

Regenboogbankje Haren door vandalen omver geduwd: “Weggehaald om onveilige situaties te voorkomen”

Het regenboogbankje aan de Kerklaan in Haren is vrijdag opnieuw ten prooi gevallen aan vandalen.…

10 uur geleden