Categorieën: Nieuws

Vliegtuigen aan de grond op Eelde krijgen stroom door waterstof

Vliegtuigen op Groningen Airport Eelde krijgen binnenkort uit waterstof opgewekte stroom als ze op de grond geparkeerd staan. Dat maakte de luchthaven maandagochtend bekend.

Holthausen Clean Technology gaat de nieuwe Ground Power Unit (GPU) ontwikkelen, in samenwerking met de Provincie Drenthe, KLM Equipment Service (KES) en Groningen Airport Eelde. Een GPU is een generator voor vliegtuigen op de grond en de exemplaren die nu op de luchthaven worden gebruikt zijn voornamelijk aangedreven door diesel.

KES stelt zo’n apparaat beschikbaar aan de luchthaven, zodat ermee geëxperimenteerd kan worden met waterstoftechnologie. In de waterstof-GPU die wordt ontwikkeld, maakt de dieselmotor plaats voor een waterstof-aandrijflijn. “De komende jaren zullen in principe alle Diesel GPU’s vervangen worden door ofwel H2-GPU of Batterij gevoede EGPU”, vertelt Paul Feldbrugge, Manager Fleet Management & Engineering bij Groningen Airport Eelde. “Van de huidige pilot met E-GPU’s op Schiphol zijn de milieuvoordelen nu al goed zichtbaar, maar deze oplossing heeft ook nadelen in de vorm van oplaadtijd en verplaatsing naar een oplaadpunt. We hopen met onze bijdrage aan dit H2 ontwikkelingsproject dan ook die genoemde nadelen te kunnen elimineren.”

De resultaten van de proeven met de GPU worden bekend in het tweede kwartaal van 2023. De luchthaven wil de grondafhandeling in 2030 volledig energie-neutraal uitvoeren.

Tom Veenstra

Recente berichten

Sportpark Corpus zaterdag in het teken van Bauke Mollema Tocht

In en rond Stad wordt zaterdag de elfde editie van de Bauke Mollema Tocht gehouden.…

3 minuten geleden

Jacques d’Ancona (86) overleden

Jacques d’Ancona is vrijdag in zijn huis in Paterswolde overleden. Dat meldt het Dagblad van…

10 uur geleden

Droge en zomerse periode op komst

Er staan enkele droge en zomerse dagen op het programma. Halverwege komende week kan het…

10 uur geleden

Foodtruckfestival ‘Rrrollend Groningen’ op Ossenmarkt afgelast

Het foodtruckevenement 'Rrrollend' komt in september niet naar Groningen. “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten…

11 uur geleden

Burgemeester Schuiling opent kunstproject Noorderstation-historie

Burgemeester Koen Schuiling heeft vrijdag het kunstproject Noorderstation-historie geopend. Het was vorige maand namelijk precies…

13 uur geleden

Nieuwe afsluitingen komend weekeinde, maar ook weer wegen en fietspad open

Dit weekend moeten weggebruikers rekening houden met afsluitingen vanwege het werk aan de zuidelijke ringweg,…

15 uur geleden