Categorieën: Nieuws

Steekpartij aan Pleiadenlaan kost Stadjer taakstraf; ook slachtoffer moet werken

Een 57-jarige man uit Groningen moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren, omdat hij drie jaar geleden een andere man in zijn arm stak met een zakmes. Omdat het 54-jarige slachtoffer geweld heeft gebruikt bij het incident, kreeg ook deze man een taakstraf.

Het Openbaar Ministerie had twee maanden cel geëist tegen de 57-jarige Groninger. De rechtbank matigde de straf, omdat de Stadjer niet eerder was veroordeeld voor een ernstig strafbaar feit en omdat de man twee jaar heeft moeten wachten op een oordeel van de rechtbank. De Stadjer kreeg daarnaast zes dagen cel opgelegd, maar die zat hij al uit in voorarrest.

De 54-jarige Groninger kreeg een taakstraf van vijftig uur opgelegd. Deze strafeis komt overeen met de eis van het OM. Deze Stadjer kreeg ook vier dagen cel opgelegd. Ook hij hoeft niet opnieuw de cel in, omdat hij de straf al uitzat in voorarrest.

Geweld van beide kanten

Het incident vond plaats op 11 mei 2019. De twee mannen raakten in een ruzie verwikkeld bij het winkelcentrum. De 54-jarige Groninger was de eerste die besloot geweld te gebruiken en sloeg met een stok in op de 57-jarige man. De ruzie werd gesust door een getuige.

Kort daarna kwamen de twee kemphanen elkaar weer tegen aan de Pleiadenlaan en toen besloot de 57-jarige Groninger dat hij iets terug wilde doen. Hij trok een mes en haalde uit naar het slachtoffer van de steekpartij. De man liep een slagaderlijke bloeding op in de borstspier en een steekwond in zijn bovenarm.

Beide mannen ontkennen

De 57-jarige Groninger werd kort na de steekpartij aangehouden, nadat hij terug was gelopen naar het winkelcentrum. De Stadjer ontkende betrokkenheid bij de steekpartij en de advocaat van de man eiste dan ook vrijspraak van de rechtbank. De rechtbank denkt daar anders over, want het steekwapen werd gevonden in de jaszak van de verdachte.

“De verdachte heeft zich niet om het slachtoffer bekommerd, maar is na het steken teruggelopen naar het winkelcentrum”, aldus de rechtbank. “Tijdens het incident heeft ook het slachtoffer geweld gebruikt. Verdachte en het slachtoffer hebben in en rondom het winkelcentrum telkens de confrontatie met elkaar gezocht. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij alle kansen om zich te onttrekken aan het conflict onbenut heeft gelaten.”

Na onderzoek door de politie, waarbij verschillende getuigen werden gehoord, werd duidelijk dat het slachtoffer niet vrijuit ging. Daarop werd ook deze man aangehouden.

Ook de 54-jarige man ontkent dat hij geweld gebruikte en ook zijn advocaat wilde dat de rechter hem vrijsprak. Ook hier ging de rechter niet in mee. “De verdachte en het slachtoffer hebben in en rondom het winkelcentrum telkens de confrontatie met elkaar gezocht. De rechtbank neemt het verdachte kwalijk dat hij alle kansen om zich te onttrekken aan het conflict onbenut heeft gelaten.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Kunstroute breng bewoners Drielanden samen: “Het is vandaag echt een feestje”

In de wijk Drielanden vindt zondag een Kunstroute plaats. In de wijk zijn de deuren…

32 minuten geleden

Auto te water tussen Stad en Peize

Bij een verkeersongeluk op de N372 tussen Stad en Peize is zondagmiddag een automobilist van…

50 minuten geleden

Automobilist schept fietser in Herestraat

Bij een verkeersongeluk in de Herestraat is zondagmiddag een fietser gewond geraakt. Dat meldt nieuwsfotograaf…

2 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk richting Zuidhorn door storing (opgelost)

Treinreizigers tussen Groningen en Zuidhorn hebben zondagmiddag te maken gehad met vertraging. Door een storing…

3 uur geleden

D66 ziet urban sportcentrum op Kardinge wel zitten: “Hiermee kun je de sport een enorme slinger geven”

Het is belangrijk om naast verenigingssporten ook te investeren in urban sports. Dat zegt de…

6 uur geleden

Ten Boer wordt met komst GroningenFit sporthart van de regio: “Zwembad is positief over ons voorstel”

De trainingen van GroningenFit worden vanaf 15 juli aangeboden op het terrein van zwembad De…

6 uur geleden