Advertentie
Categories: Nieuws

‘Housing officer’ moet huisvestingsperikelen voor nieuwe RUG-studenten beteugelen

Een ‘spin in het web’ op het gebied van studentenhuisvesting. Zo omschrijft het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit de rol van de nieuwe ‘housing officer’ die het universiteitsbestuur gaat aanstellen. De nieuwe functionaris moet huisvestingsperikelen, zoals die aan het begin van het studiejaar ontstonden, gaan voorkomen.

Met deze beslissing volgt de RUG andere Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs die al zo’n functionaris hebben. De ‘housing officer’ moet de samenwerking tussen alle betrokken partijen bevorderen en de informatieverschaffing voor studenten verbeteren in de ‘grillige en complexe woningmarkt’, zo stelt het bestuur van de universiteit.

Reactie op grote problemen van vorig jaar

Groningen kampt al jaren met een groot tekort aan woonruimte voor studenten. Met name aan het begin van het studiejaar (augustus, september en oktober) worden internationale studenten daar de dupe van. Ook vorig jaar moest, voor het zoveelste jaar op rij, noodopvang worden geregeld voor honderden internationale studenten. Deze locaties bleken te klein, waardoor internationale studenten bij mensen moesten ‘couchsurfen’ of op campings moesten slapen. Dat noopte verschillende studentenorganisaties om het Academiegebouw enige tijd te bezetten.

“De huisvestingsperikelen van 2021-2022, waarbij veel internationale studenten afhankelijk waren van noodopvang en andere ad-hoc oplossingen, zijn daarvan een illustratie”, schrijft de RUG. “Voor de komende acht jaar wordt zelfs een oplopend tekort aan huisvesting verwacht, als gevolg van de groei van het aantal internationale studenten.”

Studenten blijven zelf verantwoordelijk voor woonruimte

Studenten blijven wel zelf verantwoordelijk voor woonruimte: “Het RUG-beleid erop gericht de positie en kennis van de student versterken, waardoor deze zelf in staat is geschikte woonruimte te vinden en daarvoor ook verantwoordelijk is. De housing officer zal de samenwerking tussen alle betrokken partijen moeten bevorderen en de informatieverschaffing voor studenten verbeteren.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Tom Veenstra

Recent Posts

Weekendweer: Af en toe zon met kleine kans op een bui

Zaterdag is het overwegend bewolkt met af en toe wat zon. In de middag is…

9 uur ago

Britt Weerman van Groningen Atletiek wint nationale titel bij het hoogspringen

De 19-jarige Britt Weerman van Groningen Atletiek heeft vrijdag tijdens de eerste dag van het…

9 uur ago

Bedrijfswagens uit binnenstad geweerd door uitbreiding gebied venstertijden

Het gebied in de binnenstad waar alleen tussen 5.00 uur en 12.00 uur geladen en…

9 uur ago

FC Groningen wint eerste oefenwedstrijd

FC Groningen heeft vrijdagavond de eerste oefenwedstrijd gewonnen. In en tegen Loppersum werd het 5-0.…

10 uur ago

Tientallen nieuwe infopaaltjes in Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is verrijkt met veel nieuwe paaltjes. Deze geven informatie over wat er te zien…

12 uur ago

FC Groningen haalt Jaivy Lourens van PSV voor O-21 elftal

FC Groningen heeft de 17-jarige Jaivy Lourens van PSV aangetrokken. (meer…)

13 uur ago
Advertentie