Categorieën: Nieuws

Dorpsbelangen Onnen positief over opvang Oekraïners: “Het zijn vluchtelingen, die moet je helpen”

Het nieuws dat camping De Fruitberg in Onnen vanaf augustus gebruikt gaat worden voor de opvang van ongeveer zeventig Oekraïense vluchtelingen kan bij Dorpsbelangen Onnen op een positief geluid rekenen.

“We hebben het niet over asielzoekers, maar over vluchtelingen”, reageert Heleen Gelinck die secretaris is binnen Dorpsbelangen Onnen. “Als dorp zijn we per brief geïnformeerd over de plannen van de gemeente met betrekking tot de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Komende vrijdagavond vindt er een inloopbijeenkomst plaats waarbij wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) uitleg gaat geven. Ook zal er ruimte zijn om vragen te stellen, wat mensen bijvoorbeeld dwars zit. Maar als je mij vraagt hoe we als dorp hier tegen aan kijken, dan zeg ik nu op persoonlijke titel dat we hier positief tegenover moeten staan.”

Natuurcamping
De historie van camping De Fruitberg kent een aantal zwarte bladzijden. Na een periode waarbij er Roemenen op de camping woonden en het daarna in gebruik was als een locatie van het COA, brak dit jaar de zon door. “Na een tijd van leegstand hebben Bas van Engeland en Annemiek Vegter het terrein gekocht die er een natuurcamping willen realiseren. Ze hebben de afgelopen periode ontzettend veel werk verricht, maar ze zijn nog lang niet klaar. Ik weet niet of je bekend bent op het terrein, maar als je de camping op rijdt dan heb je aan de linkerkant achttien chalets staan. Die chalets gaan gebruikt worden voor de opvang van de vluchtelingen. Aan de rechterkant wordt de natuurcamping gerealiseerd. De bedoeling is dat de chalets uiteindelijk bij de camping worden geïntegreerd.”

“Vloeren gesloopt, nieuwe keukens besteld”
Voor de vluchtelingen in augustus in de chalets kunnen trekken moet er nog veel werk verzet worden. “Ik weet dat bijvoorbeeld vorige week de vloeren uit de chalets zijn gesloopt omdat deze beschimmeld en verrot waren. Ook is er vorige week een bestelling geplaatst voor nieuwe keukens. Dus het proces om het terrein te vernieuwen is volop gaande. Gedurende het proces, waarbij er een natuurcamping gerealiseerd wordt, komen er tot uiterlijk 2024 Oekraïners te zitten. Zoals ik zei, ik vind dat positief. En ook de eigenaren van de camping staan er positief tegen over.”

“Opening natuurcamping gaat nog wel even duren”
Op de vraag of de opvang de ontwikkeling van de camping niet in de weg staat: “Nee. De verwachting is dat het nog wel even gaat duren voor de natuurcamping de deuren kan openen. Deze weken wordt bijvoorbeeld pas de elektriciteit en water weer aangesloten. De hoop was dat er gebruik kon worden gemaakt van het oude netwerk, maar die infrastructuur was niet goed meer en moest vervangen worden. Dus dat er nu opvang plaatsvindt, daarmee rijdt men zichzelf niet in de wielen.”

“Mooi als wij als dorp ons steentje bij kunnen dragen”
Gelinck denkt dat dorpsbewoners positief gaan reageren op de ontwikkeling: “Sinds de oorlog in Oekraïne woedt zijn er in het land talloze acties geweest om mensen te helpen. Van het inzamelen van kleding tot het aanbieden van overnachtingsplekken. Ik denk dat het mooi is dat wij als dorp ook ons steentje bij kunnen dragen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Buitjes en opklaringen wisselen wolkenvelden af, vrijdag weer kans op regen- of onweersbuien

Het weer van de komende dagen wordt een mix van verschillende weerbeelden. Soms is er…

36 minuten geleden

Fietser gewond bij verkeersongeluk op Hoendiep

Bij een verkeersongeluk op het Hoendiep is woensdag aan het einde van de avond een…

42 minuten geleden

Barbecue- en muziekverbod in Noorderplantsoen? “Plantsoen is gekaapt en uitgewoond”

Buurtbewoners van het Noorderplantsoen willen dat er een volledig barbecue- en muziekverbod gaat komen in…

2 uur geleden

‘Gemeente, wees open in het contact met je inwoners’

"Inwoners willen weten waar ze aan toe zijn, willen kunnen volgen wat er gebeurt, willen…

2 uur geleden

Donar dwingt vijfde wedstrijd af tegen Heroes Den Bosch

Donar heeft opnieuw verrassend gewonnen van Heroes Den Bosch in de halve finale van de…

3 uur geleden

Kinderen van vrijeschool uit Stad rennen duizenden euro’s bij elkaar voor Groninger Natuurfonds

Vijftig kinderen van de Vrije School Widar aan de Merwedestraat hebben vorige maand een sponsorloop…

3 uur geleden