Categories: Nieuws

Dorpsbelangen Onnen positief over opvang Oekraïners: “Het zijn vluchtelingen, die moet je helpen”

Het nieuws dat camping De Fruitberg in Onnen vanaf augustus gebruikt gaat worden voor de opvang van ongeveer zeventig Oekraïense vluchtelingen kan bij Dorpsbelangen Onnen op een positief geluid rekenen.

“We hebben het niet over asielzoekers, maar over vluchtelingen”, reageert Heleen Gelinck die secretaris is binnen Dorpsbelangen Onnen. “Als dorp zijn we per brief geïnformeerd over de plannen van de gemeente met betrekking tot de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen. Komende vrijdagavond vindt er een inloopbijeenkomst plaats waarbij wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) uitleg gaat geven. Ook zal er ruimte zijn om vragen te stellen, wat mensen bijvoorbeeld dwars zit. Maar als je mij vraagt hoe we als dorp hier tegen aan kijken, dan zeg ik nu op persoonlijke titel dat we hier positief tegenover moeten staan.”

Natuurcamping
De historie van camping De Fruitberg kent een aantal zwarte bladzijden. Na een periode waarbij er Roemenen op de camping woonden en het daarna in gebruik was als een locatie van het COA, brak dit jaar de zon door. “Na een tijd van leegstand hebben Bas van Engeland en Annemiek Vegter het terrein gekocht die er een natuurcamping willen realiseren. Ze hebben de afgelopen periode ontzettend veel werk verricht, maar ze zijn nog lang niet klaar. Ik weet niet of je bekend bent op het terrein, maar als je de camping op rijdt dan heb je aan de linkerkant achttien chalets staan. Die chalets gaan gebruikt worden voor de opvang van de vluchtelingen. Aan de rechterkant wordt de natuurcamping gerealiseerd. De bedoeling is dat de chalets uiteindelijk bij de camping worden geïntegreerd.”

“Vloeren gesloopt, nieuwe keukens besteld”
Voor de vluchtelingen in augustus in de chalets kunnen trekken moet er nog veel werk verzet worden. “Ik weet dat bijvoorbeeld vorige week de vloeren uit de chalets zijn gesloopt omdat deze beschimmeld en verrot waren. Ook is er vorige week een bestelling geplaatst voor nieuwe keukens. Dus het proces om het terrein te vernieuwen is volop gaande. Gedurende het proces, waarbij er een natuurcamping gerealiseerd wordt, komen er tot uiterlijk 2024 Oekraïners te zitten. Zoals ik zei, ik vind dat positief. En ook de eigenaren van de camping staan er positief tegen over.”

“Opening natuurcamping gaat nog wel even duren”
Op de vraag of de opvang de ontwikkeling van de camping niet in de weg staat: “Nee. De verwachting is dat het nog wel even gaat duren voor de natuurcamping de deuren kan openen. Deze weken wordt bijvoorbeeld pas de elektriciteit en water weer aangesloten. De hoop was dat er gebruik kon worden gemaakt van het oude netwerk, maar die infrastructuur was niet goed meer en moest vervangen worden. Dus dat er nu opvang plaatsvindt, daarmee rijdt men zichzelf niet in de wielen.”

“Mooi als wij als dorp ons steentje bij kunnen dragen”
Gelinck denkt dat dorpsbewoners positief gaan reageren op de ontwikkeling: “Sinds de oorlog in Oekraïne woedt zijn er in het land talloze acties geweest om mensen te helpen. Van het inzamelen van kleding tot het aanbieden van overnachtingsplekken. Ik denk dat het mooi is dat wij als dorp ook ons steentje bij kunnen dragen.”

Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

Maan spelbreker bij waarnemen supernova: “Maar er zijn genoeg andere mooie dingen te zien”

De ontploffing van ster ‘2023ixf’ was zaterdagavond, ondanks de heldere omstandigheden, niet te zien. Dat…

45 minuten ago

FC Groningen blameert zich wederom en zegt Eredivisie als hekkensluiter vaarwel

FC Groningen heeft zijn (voorlopig) laatste wedstrijd in de Eredivisie gespeeld. In eigen huis gingen…

1 uur ago

Politiewagen schept fietser op Nieuwe Ebbingestraat

Bij een verkeersongeluk in de Nieuwe Ebbingestraat is zondagmiddag een fietser gewond geraakt. De fietser…

2 uur ago

Lutje Lokaal maakt duidelijk dat lokale ondernemers er toe doen: “Het was een warm bad”

Lutje Lokaal is zaterdag een groot succes geworden. De organisatie van de dag waarbij lokale…

2 uur ago

SC Heerenveen zwaait FC Groningen uit met ludieke actie op A7

Supporters van SC Heerenveen hebben zondag met een ludieke actie FC Groningen en SC Cambuur…

3 uur ago

Afgelopen | FC Groningen eindigt het seizoen in stijl

FC Groningen speelt vanmiddag voor (voorlopig) de laatste keer in de Eredivisie, wanneer het in…

3 uur ago