Categorieën: Nieuws

Onderzoek RUG: ‘Astrid Kersseboom is meest Standaardnederlands klinkende nieuwslezer’

De uitspraak en stem van NOS-nieuwslezer Astrid Kersseboom zijn een goed ijkpunt voor het Standaardnederlands. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Raoul Buurke van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bijna 400 mensen uit Vlaanderen en Nederland luisterden voor het onderzoek van Buurke naar korte geluidsfragmenten van 24 nieuwslezers, waaronder twintig van de NOS en vier van regionale omroepen uit Noord-Nederland. De deelnemers konden daarbij steeds kiezen tussen twee verschillende geluidsfragmenten om te bepalen welke van de twee nieuwslezers het meest ‘standaard’ spreekt.

Uit de analyse kwam Astrid Kersseboom als meest Standaardnederlands sprekende nieuwslezer naar voren. Kersseboom werd op de voet gevolgd door NOS-collega’s Jeroen Overbeek en Jeroen Tjepkema, maar volgens Buurke lagen alle uitslagen dicht bij elkaar. “De deelnemers gaven geregeld aan geen voorkeur te hebben”, aldus Buurke. Wel klonken de vier nieuwslezers uit het noorden volgens Buurke minder Standaardnederlands dan de nieuwslezers van de NOS.

Dat komt ook naar voren uit algemene vragen die Buurke aan de deelnemers voorlegde over het Standaardnederlands. Voor ongeveer de helft van de deelnemers is Standaardnederlands correct Nederlands en behoort het niet tot een specifieke regio in Nederland. Dat betekent ook dat deze standaardtaal niet alleen behoort tot de Randstad. Een zachte ‘g’ hoort volgens de meeste mensen dan ook niet in het Standaardnederlands. “Dit is opvallend”, stelt Buurke. “De zachte ‘g’ is gangbaar in een groot deel van Nederland en Vlaanderen.”

Vervolgonderzoek

De onderzoeksresultaten geven Buurke aanleiding om te kijken hoe dialecten en streektalen in het noorden van Nederland zijn veranderd ten opzichte van het Nederlands. Astrid Kersseboom werkt mee aan dit onderzoek. Als vertegenwoordiger van Standaardnederlands zal ze een lijst met woorden inspreken, die ook wordt vertaald naar het lokale dialect van Friese en Nedersaksische sprekers. Buurke gaat deze uitspraken kwantitatief met elkaar vergelijken. Op basis daarvan kan hij vervolgens bepalen of dialecten qua klanksysteem meer op het Nederlands beginnen te lijken.

Tom Veenstra

Recente berichten

34-jarige Groninger leidt roze kerkdienst tijdens landelijke pride

De mensen druipen binnen bij de Doopsgezinde Kerk aan de Oude Boteringestraat. Het is zondagmorgen,…

9 uur geleden

Mogelijk munitie uit Tweede Wereldoorlog gevonden in Stadspark, EOD komt ter plaatse

De politie heeft maandagavond een melding binnen gekregen van een verdacht voorwerp in het water…

11 uur geleden

Roze Kameraden bij Feyenoord, misschien inspiratie voor FC Groningen?

De Roze Kameraden is een supportersverening voor Feyenoord, dat als doel heeft gesteld om met…

11 uur geleden

Dinsdag zon met af en toe bewolking, temperatuur loopt op tot 21 graden

Met een redelijk zonnige maandag achter de rug, gaat de week verder met sporadische regenbuien…

11 uur geleden

RUG valt twee keer in de prijzen bij ENLIGHT Impact Awards

De Rijksuniversiteit Groningen heeft twee prijzen gewonnen tijdens de ENLIGHT Impact Awards op 11 juni…

12 uur geleden

Oud GVAV-trainer Dennis van den Driessche naar WKE’16

Oud GVAV-trainer Dennis van den Driessche wordt volgend seizoen trainer van WKE'16 uit Emmen. Hij…

12 uur geleden