Categorieën: Nieuws

OM eist acht maanden cel tegen Stadjer (29) voor medeplichtigheid aan mensenhandel

Een 29-jarige man uit Groningen hoorde dinsdagochtend acht maanden celstraf tegen zich eisen. Daarvan moeten volgens het Openbaar Ministerie vier maanden voorwaardelijk worden opgelegd. De Stadjer wordt ervan verdacht dat hij zijn woning ruim drie maanden beschikbaar heeft gesteld aan een andere Groninger (28), zodat hij er een achttienjarige bewoonster van een zorginstelling kon laten werken als prostituee.

Het OM ziet de 29-jarige Stadjer als medeplichtig aan de mensenhandel, waarvoor de 28-jarige man uit Groningen vorige maand nog een cel- en taakstraf kreeg opgelegd. De officier van justitie is tegen deze beslissing in hoger beroep gegaan.

Het misbruik van de vrouw voor financieel gewin zou in 2018 en 2019 hebben plaatsgevonden. De politie ontdekte de misdrijven na tips van de zorginstelling waar het slachtoffer destijds onder behandeling was. Rechercheurs startten daarop een onderzoek en luisterden onder meer telefoongesprekken af en las berichtjes tussen de 28-jarige Groningen verdachte en zijn slachtoffer. Daaruit kwam ook de rol van de 29-jarige verdachte naar voren.

“Door zijn handelwijze faciliteerde verdachte het strafbare feit van uitbuiting”, aldus de officier van justitie. “Het kan niet anders dan dat hij op de hoogte is geweest van het feit dat het slachtoffer zich in opdracht van de medeverdachte moest prostitueren.” Volgens het OM blijkt uit de verklaring van de verdachte dat hij wist van de kwetsbare positie van het slachtoffer. “Desondanks is verdachte doorgegaan met het verschaffen van woonruimte in zijn woning, waar het slachtoffer en de medeverdachte konden verblijven en waar zij klanten konden ontvangen”, besluit het OM. “Slachtoffers van dergelijke feiten ondervinden hier doorgaans nog lange tijd de psychische gevolgen van. Het openbaar ministerie neemt het verdachte kwalijk dat hij dit door zijn handelen mogelijk heeft gemaakt.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Be Quick 1887 sprokkelt punt tegen AZSV

Be Quick 1887 heeft in het Gelderse Aalten zaterdagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen middenmoter AZSV.…

29 minuten geleden

Honderden mensen lopen mee met mars voor Oekraïne (foto’s)

Honderden mensen hebben zaterdagmiddag meegelopen met de mars voor Oekraïne die door de binnenstad voerde.…

1 uur geleden

Mamio wint spektakelstuk; schotloosheid kost Gorecht weer punten

Een inhaalweekend betekende voor veel stadsclubs een vrij weekend. Mamio en Gorecht kwamen wel in…

2 uur geleden

ChristenUnie pleit voor opzetten buurtcentra in Ten Boer en Haren: “Een dorpshuis is te beperkt”

Ten Boer en Haren moeten buurtcentra krijgen. Men beschikt nu nog over dorpshuizen maar de…

3 uur geleden

Music4All Haren stopt na twaalf edities

Het was altijd een populaire muzikale samenkomst, maar na twaalf edities komt er na volgende…

3 uur geleden

‘Pissende ijsbeer’ krijgt in maart plekje bij Groninger Museum

Het kunstwerk 'De Pissende IJsbeer' komt begin maart naar Groningen. Het werk van kunstenaar Florentijn…

5 uur geleden