Categorieën: Nieuws

Isabelle Diks (GroenLinks) keert niet terug als wethouder in Groningen

Isabelle Diks (GroenLinks) zal geen zitting nemen in een nieuw gemeentebestuur voor Groningen. Volgens de 56-jarige Diks zijn persoonlijke keuzes de reden geweest om af te zien van een nieuwe wethouderspost. Dat maakte haar partij donderdagavond bekend.

Diks stelt te staan achter de afspraak die ze twee jaar terug maakte met haar man om tot de afgelopen raadsverkiezingen in Groningen het wethouderschap te vervullen. Haar partner bleef achter in Den Haag, terwijl Diks naar Groningen toog om Mattias Gijsbertsen op te volgen als wethouder. Volgens GroenLinks hebben de afgelopen twee jaar dan ook een grote impact gehad op het privéleven van Diks.

Diks: “Kijk met veel plezier terug op bijzondere periode in mijn leven”

“Het was me een eer en vooral een genoegen om het wethouderschap in de zesde gemeente van Nederland te mogen vervullen”, schrijft Diks. “Ik kijk met veel plezier terug op een bijzondere periode in mijn leven, waarin ik me kon verdiepen in sociale onderwerpen en daarin met veel mensen heel fijn heb samengewerkt. Daarbij hoop en verwacht ik dat alles wat nu in gang is gezet bij mijn opvolger in goede handen achterblijft. De kiezer heeft in ieder geval aangegeven het ingezette beleid onder GroenLinks als grootste partij te waarderen.”

Diks blijft voorlopig aan als wethouder, totdat er een nieuw gemeentebestuur is voor Groningen. “Ik ben nog niet helemaal weg, dus eerst gaan we gewoon hard door met werken aan verandering”, aldus Diks.

Bestuur: ‘Jammer, maar begrijpelijk’

Volgens Arjan Helmantel, voorzitter van de Groningse GroenLinks-afdeling, heerst er tegelijkertijd teleurstelling en begrip rond het besluit van Diks binnen de partij: “In Isabelle vonden we een ervaren bestuurder die met het noorden en Groningen bekend was. Ze heeft zich snel ingewerkt in voor GroenLinks belangrijke sociale onderwerpen als bestrijding van armoede en de herstructurering van de jeugdzorg. Van die taken heeft ze zich in deze twee jaar met verve gekweten. Het viel haar zwaarder dan verwacht dat zij in Groningen op grote afstand van haar man in Den Haag woonde. Dat zag ze zich niet nog eens vier jaar doen.”

De partij gaat de denklijn van Diks van de afgelopen twee jaar op enigerlei wijze doorzetten. Dat besluit Mirjam Wijnja, fractievoorzitter voor GroenLinks in de Groningse gemeenteraad: “Met de ontwikkeling van de basisjeugdhulp SAMEN heeft ze grote stappen gezet om Groningse gezinnen en kinderen in de toekomst lokaal nog breder te kunnen ondersteunen. Om mensen duurzaam uit armoede te helpen, bedacht ze een innovatieve manier om samen met maatschappelijke partners de financiering van het sociaal domein anders in te richten. Die denklijn is het zeker waard om verder onderzoek naar te doen.”

Roerige periode voor Diks binnen en buiten Groningen

Diks kwam in april van 2020 van Den Haag (waar ze Kamerlid was) naar Groningen om Mattias Gijsbertsen op te volgen als wethouder voor het sociaal domein, zorg, veiligheid, jeugd en jeugdhulp. Ook werd ze wijkwethouder voor het stadsdeel Oost en loco-burgemeester.

Haar aanstelling zorgde voor ophef, zowel in Groningen als in Den Haag. Eind 2019 maakten De Volkskrant en HP de tijd bekend dat ze sinds haar aanstelling als Tweede Kamerlid jaarlijks zevenduizend euro wachtgeld ontving, bovenop haar loon vanuit de Tweede Kamer. Ze kreeg dit geld vanwege haar eerdere werkzaamheden als wethouder in Leeuwarden. Ook had Diks aan de Tweede Kamer Leeuwarden als haar woonplaats opgegeven, terwijl  ze in Den Haag woonde. Diks ontving daardoor een jaarlijkse verblijfskostenvergoeding.

GroenLinks dwong Diks echter met de wachtgeldregeling te stoppen en de al ontvangen gelden terug te storten. Dat beloofde Diks te doen. 

Kritiek

In Groningen verliep haar aanstelling niet veel rustiger. Diks kreeg veel kritiek op haar plannen om de basisjeugdzorg in Groningen te clusteren binnen Samen, een nieuw onderdeel van WIJ Groningen. Zorginstellingen trokken vrijwel meteen aan de bel, omdat de aanbieders vonden dat ze buitenspel werden gezet.

Het plan van Diks om de armoede in tien jaar tijd te verbannen uit Groningen, waarvoor een grote investering in een omvangrijk maatregelenpakket stond gepland, kreeg ook veel kritiek. Niet alleen om de inhoud, maar onlangs ook vanwege de korte tijd tussen de presentatie van het plan en de raadsverkiezingen.

Daarnaast raakte Diks in opspraak door een uitspraak die ze deed over mensen in armoede en kinderen, die ze deed voor de camera van OOG. Meerdere raadsfracties spraken zich uit over de uitspraak, die ze ‘denigrerend en badinerend’ noemden. Diks eiste vervolgens een rectificatie van OOG, maar de omroep weigerde dat.

Tom Veenstra

Recente berichten

Agenten met zware vesten naar Nieuwe Sint Jansstraat

In de Nieuwe Sint Jansstraat heeft een klein cordon politie vrijdagavond enige tijd onderzoek gedaan,…

2 uur geleden

Bewolking en waterig zonnetje op aangename zaterdag, daarna stuk kouder en meer kans op neerslag

Zaterdag vormt de piek in de temperatuurstijging van de afgelopen dagen. De eerste dag van…

4 uur geleden

NOM verdubbelt investeringen, maar lijdt wel verlies

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeerde vorig jaar dubbel zoveel als het de…

5 uur geleden

Maaltijdbezorger naar ziekenhuis na flinke botsing op Wilhelminakade

Op de Wilhelminakade heeft vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een maaltijdbezorger…

6 uur geleden

Honderden ronkende motoren rijden zaterdagochtend vanuit De Wijert richting Almelo

In De Wijert zou het vrijdagavond en zaterdagochtend wel eens wat lawaaiig kunnen zijn. Dan…

7 uur geleden

Uit Stad ontsnapte tbs’er (33) terug in Nederland na uitlevering door Tsjechië

Mouloud M., de tbs’er die begin februari ontsnapte tijdens een begeleid verlof in Groningen, is…

8 uur geleden