Categorieën: Nieuws

GroenLinks: Bevries ook in Groningen nieuwe vestigingen ‘darkstores’ voor flitsbezorging

In navolging van Amsterdam moet ook de gemeente Groningen de vestiging van nieuwe ‘darkstores’ voor flitsbezorging gaan ‘bevriezen’. Daarvoor pleit de gemeenteraadsfractie van GroenLinks. De fractie vreest dat de bedrijven binnen niet al te lange tijd ook in Groningen het straatbeeld gaan overnemen, met drukte, geluids- en verkeershinder voor buurtbewoners als gevolg.

Waar in Amsterdam nu 31 ‘darkstores’ zijn (de term voor de afgeplakte distributiecentra van flitsbezorgers), kent Groningen er vooralsnog maar twee. Maar volgens GroenLinks lijkt het een kwestie van tijd voordat deze bedrijven ook in Groningen gaan uitbreiden.

“Gesteund door kapitaalkrachtige investeerders en opgezweept door een drang naar een zo groot mogelijk marktaandeel springen deze zaken in het hele land uit de grond”, aldus raadslid Benni Leemhuis. “Daarbij maken ze gebruik van mazen in regelgeving. Het zijn bijvoorbeeld geen supermarkten en hoeven dus niet aan de daarvoor geldende regels te houden.”

Mogelijk snelle toename in Stad door ‘bevriezing’ in Amsterdam

De flitsbezorgers en de bijbehorende ‘darkstores’ zorgen volgens Leemhuis nu al voor overlast in Groningen, door de onprettig hoge snelheid van de bezorgers en de ‘schijnbare desinteresse voor de fietsende medeweggebruiker, zo stelt Leemhuis. En dat wordt alleen maar erger, als de bedrijven ook in Groningen verder gaan uitbreiden.

“Nu in Amsterdam als eerste gemeente in Nederland maatregelen neemt tegen dergelijke bedrijven, bestaat het risico dat deze bedrijven (gesteund door de volle zakken van hun investeerders) uit gaan breiden in andere gemeentes”, besluit Leemhuis. “Dan is er dus geen sprake meer van een level playing field voor Groninger ondernemers die aan andere regels moeten voldoen en geen investeerders met diepe zakken achter zich hebben staan.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Zeven Harense kerken vullen ‘vakantietas’ voor kinderen van minimagezinnen

Zeven Harense kerken houden van 2 t/m 23 juni de Actie Vakantietas. Ze willen samen…

31 minuten geleden

Onderdoorgang Paterswoldseweg krijgt definitieve vorm

Aanpak Ring Zuid werkt de komende maanden aan de definitieve inrichting van de onderdoorgang bij…

58 minuten geleden

Leerlingen Aquarijnschool lopen rondjes voor Beatrix Kinderziekenhuis

De leerlingen van basisschool Aquamarijn in Gravenburg lopen deze woensdag zoveel mogelijk rondjes om geld…

2 uur geleden

Nacompetitie: The Knickerbockers ronde verder, ON tegen Aalsmeer

The Knickerbockers heeft dinsdagavond de eerste wedstrijd in de nacompetitie voor promotie naar de tweede…

4 uur geleden

“Woensdag buien met onweer, ook komende dagen blijft het niet droog”

Zonovergoten en aangenaam voorjaarsweer hoeven we voorlopig niet te verwachten. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis hebben…

12 uur geleden

Politiek stelt vragen over nieuwe asiellocatie aan Eemsgolaan

Verschillende politieke fracties gaan woensdag vragen stellen aan het College over het inrichten van een…

12 uur geleden