Categorieën: Nieuws

Vijlbrief begrijpt de woede van de Groningers, maar doet geen beloftes

Het liefst zou staatssecretaris Hans Vijlbrief direct stoppen met de aardgaswinning in Groningen. Maar dat is nog niet mogelijk, daarvoor moeten de gasopslag in Grijpskerk en de stikstoffabriek in Zuidbroek in gebruik zijn.

Vijlbrief bezocht maandag en dinsdag stad en Provincie om te praten met de bevingsgemeenten en de provincie. Het bezoek was nodig omdat er grote onrust was ontstaan over het plan van zijn voorganger Stef Blok om de gaswinning dit jaar te verdubbelen om gas te kunnen leveren aan Duitsland. Daarover ontstond grote woede bij de bevolking en de lokale politiek. Twee dagen na de aankondiging van Stef Blok ontstond er chaos rond de verdeling van woningsverbeteringssubsidie in het bevingsgebied er was een tekort van zo’n 250 miljoen euro in de subsidiepot. Het gevolg was enorme rijen wachtenden voor diverse gemeentehuizen en ook digitale wachtrijen. Vorige week werd bekend dat er alsnog 250 miljoen euro in de pot wordt gestopt.

Toch liepen afgelopen zaterdag meer dan 10.000 mensen mee in een fakkeloptocht. Vijlbrief begrijpt de woede van de Groningers: “Ik kan mij de frustratie en de minachting heel goed voorstellen. Ik kan ook heel goed begrijpen dat mensen het vertrouwen kwijt zijn. Toch hebben we vorige week voor elkaar gekregen dat er 250 miljoen extra SNN-subsidie naar Groningen komt. Ik ga hoe dan ook mijn uiterste best doen. Ik wil ook in conclaaf met Duitsland om met de minister aldaar te praten over de leveringscontracten die er liggen.”

Maar of dat ook gaat lukken, is nog maar de vraag: “Wel of geen verdubbeling van de gaswinning, daar kan ik geen beloften over doen”, liet Vijlbrief weten. “Wel kan ik beloven dat over twee jaar de gaskraan in Groningen helemaal dicht is.”

 

Ecco van Oosterhout

Recente berichten

PVV blij met antwoord gemeente om met maximale inzet toekomstige kermissen veilig te houden

De fractie van de PVV is blij met het antwoord van de gemeente om met…

31 minuten geleden

‘Zondag bewolkt en buien, komende dagen wat vaker de zon maar ook regen’

Zonovergoten zomerweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. De komende dagen valt er geregeld een…

8 uur geleden

Op de valreep nog aanvallende versterking voor Oranje Nassau

Eersteklasser Oranje Nassau heeft zich op de valreep versterkt met aanvaller Jonathan van Dorssen van…

10 uur geleden

Midzomer Rondje Paterswoldsemeer zamelt geld in voor stichting Leergeld

Zo'n tweeduizend mensen hebben zaterdagavond deelgenomen aan Midzomer Rondje Paterswoldsemeer. Het gaat om een initiatief…

11 uur geleden

Brand in gebouw blijkt om feestje met vuur te gaan

De Groninger brandweer moest zaterdagavond in actie komen aan de Duinkerkenstraat vanwege een vermeende brand…

12 uur geleden

iPad Henk Krol gestolen in trein naar Groningen

Voormalig parlementslid Henk Krol is zaterdagmiddag bestolen van zijn iPad. Op X meldt de politicus…

12 uur geleden