Vijlbrief begrijpt de woede van de Groningers, maar doet geen beloftes

Het liefst zou staatssecretaris Hans Vijlbrief direct stoppen met de aardgaswinning in Groningen. Maar dat is nog niet mogelijk, daarvoor moeten de gasopslag in Grijpskerk en de stikstoffabriek in Zuidbroek in gebruik zijn.

Vijlbrief bezocht maandag en dinsdag stad en Provincie om te praten met de bevingsgemeenten en de provincie. Het bezoek was nodig omdat er grote onrust was ontstaan over het plan van zijn voorganger Stef Blok om de gaswinning dit jaar te verdubbelen om gas te kunnen leveren aan Duitsland. Daarover ontstond grote woede bij de bevolking en de lokale politiek. Twee dagen na de aankondiging van Stef Blok ontstond er chaos rond de verdeling van woningsverbeteringssubsidie in het bevingsgebied er was een tekort van zo’n 250 miljoen euro in de subsidiepot. Het gevolg was enorme rijen wachtenden voor diverse gemeentehuizen en ook digitale wachtrijen. Vorige week werd bekend dat er alsnog 250 miljoen euro in de pot wordt gestopt.

Toch liepen afgelopen zaterdag meer dan 10.000 mensen mee in een fakkeloptocht. Vijlbrief begrijpt de woede van de Groningers: “Ik kan mij de frustratie en de minachting heel goed voorstellen. Ik kan ook heel goed begrijpen dat mensen het vertrouwen kwijt zijn. Toch hebben we vorige week voor elkaar gekregen dat er 250 miljoen extra SNN-subsidie naar Groningen komt. Ik ga hoe dan ook mijn uiterste best doen. Ik wil ook in conclaaf met Duitsland om met de minister aldaar te praten over de leveringscontracten die er liggen.”

Maar of dat ook gaat lukken, is nog maar de vraag: “Wel of geen verdubbeling van de gaswinning, daar kan ik geen beloften over doen”, liet Vijlbrief weten. “Wel kan ik beloven dat over twee jaar de gaskraan in Groningen helemaal dicht is.”