Categorieën: Nieuws

Onderzoek: ‘Intimidatie en pesten wijdverspreid op RUG’

Ondanks het feit dat er nog geen grote, spraakmakende gevallen bekend zijn geworden, concludeert de Young Academy (YAG) van het Groningse onderwijsinstituut dat intimidatie en pesten wijdverspreid zijn op de Rijksuniversiteit Groningen. Het rapport daarover, getiteld ‘Intimidatie op de Rijksuniversiteit Groningen’, werd donderdag door de universiteit naar buiten gebracht.

De 26 ondervraagde (oud-) medewerkers van de universiteit spreken over machtsmisbruik, discriminatie op grond van geslacht, nationaliteit, religieuze overtuiging, ras en andere factoren. Ook vindt er volgens de respondenten wetenschappelijke sabotage plaats op de universiteit.De impact van deze ervaringen op slachtoffers is enorm”, zo schrijft de YAG. Het rapport concludeert dan ook dat “zelfs aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar tot nu toe geen spraakmakende gevallen bekend zijn geworden, ernstige gevallen van intimidatie voorkomen die meestal onder de radar blijven.”

De werkgroep concludeert dat ook dat de universiteit een aantal rigoureuze veranderingen moet doorvoeren, zodat dit gedrag tegen wordt gegaan. Zo wil de YAG dat de klachtenprocedures worden herzien. Ook moeten slachtoffers van pesterijen en intimidatie minder afhankelijk worden van de daders, zodat ook ‘vergeldingsacties’ worden voorkomen. Daarnaast wil de YAG dat faculteitsbesturen aansprakelijk worden gesteld voor dergelijke gedragingen en dat er niet meer wordt ‘bemiddeld’ met de slachtoffers om klachten in te trekken.

Het bestuur van de Universiteit benadrukt in een reactie dat het actie gaat ondernemen, die ervoor moeten zorgen dat slachtoffers van intimidatie en discriminatie effectief worden ondersteund. “Een veilige universitaire gemeenschap vereist niet alleen voortdurende aandacht en bewustzijn van ons allemaal, maar ook open communicatie. “Het Bestuur benadrukt dat zij samen met de Young Academy Groningen, universiteitsraad, faculteiten en andere betrokkenen zal blijven werken aan het voorkomen van ervaringen zoals die in het rapport worden beschreven”, zo schrijft de Rijksuniversiteit.

Tom Veenstra

Recente berichten

Verdachte (21) schietpartij Friesestraatweg aangehouden, verdachte mogelijk ook betrokken bij incident in Hoogkerk

De politie heeft een 21-jarige man uit Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een…

37 minuten geleden

Zorgen bij gemeentebestuur over toenemend drugsgebruik: “Er komt een integraal plan”

Er zijn zorgen bij het gemeentebestuur over het toenemend drugsgebruik. Wethouder Manouska Molema (GroenLinks) vertelt…

54 minuten geleden

Fietser naar ziekenhuis na botsing op Astraat

Op de beruchte kruising  tussen de Astraat, de Aweg en de Westersingel heeft woensdagmiddag een…

1 uur geleden

Blessure nekt Donar-forward Jordy Kuiper voor de rest van het seizoen

Jordy Kuiper komt dit seizoen niet meer in actie voor Donar. De power-forward kampt met…

1 uur geleden

Heeft Groningen kans in de halve finale? “Feyenoord laat soms ruimtes open”

Nog één nachtje slapen en dan is het zover: De halve finale van de KNVB…

1 uur geleden

Gemeente trekt halve ton uit om minima te helpen met acute dierenartskosten

Het gemeentebestuur vraagt de raad om éénmalig 50.000 euro opzij te zetten, waarmee de Stichting…

1 uur geleden