Categorieën: Nieuws

Nationaal Coördinator Groningen lijkt doelen voor dit jaar niet te gaan halen

De Nationaal Coördinator Groningen lijkt de doelen, die het zichzelf voor dit jaar gesteld heeft, niet te gaan halen. Dat blijkt uit maandelijkse cijfers van het NCG.

De cijfers hebben betrekking op de periode tot 30 september van dit jaar. Het NCG schrijft dat het zichzelf als doel had gesteld om 4.000 opnames en beoordelingen uit te voeren en om 1.500 versterkingstrajecten af te ronden. “Dit doel is ook afgesproken met het ministerie van Binnenlandse Zaken en de vijf gemeentes in het aardbevingsgebied”, schrijft de NCG. “Eind september stond de teller op 1.899 opnames, 2.027 beoordelingen en 346 afgeronde versterkingstrajecten.” Daarmee kan geconcludeerd worden dat het aantal inspecties meer dan de helft achter op schema loopt, de helft van het aantal beoordelingen is gedaan en dat er ongeveer een kwart van het aantal versterkingen is afgerond.

Optimisme
Toch denkt het NCG dat de doelstellingen nog grotendeels behaald zullen gaan worden. “Nadat we in juli konden starten met de typologieaanpak hebben we voor het opnemen en beoordelen met deze aanpak zo’n 3.000 adressen in de markt gezet”, laat algemeen directeur Peter Spijkerman van de NCG weten. “Dat wil zeggen dat de ingenieursbureaus die voor ons werken met deze adressen aan de slag zijn. Met de typologiemethode, vergelijkbare panden op dezelfde manier beoordelen, kan dit sneller dan voorheen. Wij gaan er vanuit dat we het grootste gedeelte van de uitgezette adressen binnen twee maanden terugkrijgen. Ook denken we in de laatste maanden van het jaar nog een flink aantal trajecten af te kunnen ronden. Zo zijn er in september enkele tientallen adressen afgerond die nog niet in het systeem verwerkt zijn. En volgens planning wordt onder meer in Appingedam, Delfzijl, Loppersum en ’t Zandt nog een groot aantal panden opgeleverd. Dit maakt dat wij er voor blijven gaan en we nog steeds geloven dat we de doelstellingen grotendeels kunnen behalen, maar het blijft een enorme uitdaging.”

Bouwmaterialen
De NCG laat verder weten dat het afronden van diverse bouwtrajecten niet alleen afhankelijk is van de inzet van de NCG. Ook de tijdige levering van bouwmaterialen en het volgens planning aan kunnen sluiten van nutsvoorzieningen zijn kritische factoren. “Samen met de bouwsector, Rijk en regio werken we aan het oplossen van deze knelpunten, zodat we daar in 2022 de vruchten van plukken. Daarnaast werken we gezamenlijk aan een meerjarenplanning, waardoor het sturen op de resultaten en op het afronden van de versterking in 2028 beter mogelijk wordt.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Kwart miljard subsidie voor productie volledig hernieuwbare waterstof, grootste capaciteit komt uit Groningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft 250 miljoen euro aan subsidies verdeeld over zeven projecten,…

11 minuten geleden

Waterloolaan afgesloten vanwege verward persoon die huisraad op straat gooit

De Waterloolaan is maandagmiddag door de politie afgesloten tussen de Verlengde Oosterweg en de Verlengde…

49 minuten geleden

Aardbeving met kracht van 1.5 op schaal van Richter bij Usquert

Bij het Usquert (Het Hogeland) heeft maandag een aardbeving plaatsgevonden. Volgens het KNMI ging het…

1 uur geleden

Vanaf volgend week rijden treinen uit Stad vaker door naar Eemshaven voor veer naar Borkum

De treinen van Arriva rijden vanaf aanstaande maandag vaker helemaal door naar de Eemshaven. (meer…)

1 uur geleden

Hotel Schimmelpenninck Huys aan Oosterstraat failliet verklaard

Het Hotel Schimmelpenninck Huys aan de Oosterstraat is failliet verklaard. (meer…)

2 uur geleden

Ouders met baby in Martini Ziekenhuis kunnen nu ook buiten het ziekenhuis naar hun kind kijken

Met steun van de Vrienden van het Martini Ziekenhuis heeft de verpleegafdeling twaalf webcams geplaatst…

2 uur geleden