Categorieën: Nieuws

Meisjes die voor vrouwen in Afghanistan lopen gearriveerd in Stad: “Ruim 9.000 euro opgehaald”

De drie meisjes uit Zuidlaren die maandag van Zuidlaren naar Stad wandelen zijn rond 19.00 uur gearriveerd op hun eindbestemming. Met de wandeling hebben ze ruim 9.000 euro opgehaald voor meisjes en vrouwen in Afghanistan.

Lies, An en Esmee begonnen hun wandeling bij de basisschool in het Drentse dorp. Ze kwamen op het idee om naar de stad te lopen na het zien van een uitzending van het Jeugdjournaal over Afghanistan. Het geld dat ze opgehaald hebben gaat naar de Stichting Vluchteling die meisjes en vrouwen, die gevlucht zijn uit Afghanistan, aan een betere toekomst wil helpen.

“Flink zware tocht”
Even na 19.00 uur arriveerden de drie meiden bij het Academiegebouw op het Broerplein. Daar werden ze feestelijk onthaald. “We waren vanmiddag rond 13.30 uur vertrokken vanuit Zuidlaren”, vertellen de drie meiden voor de camera van OOG Tv. “Het was een flink zware en lange tocht, maar we zijn heel blij dat we het gehaald hebben. Ook omdat het voor het goede doel is.” Bijzonder aan de wandeltocht was dat de meiden met hun drieën begonnen, maar dat gaandeweg steeds meer kinderen zich aansloten. Bij het Academiegebouw was de groep uitgegroeid tot 22 kinderen.

Bloemen
Bij het Academiegebouw werd het gezelschap opgewacht door ouders, familieleden en betrokkenen. “Het was eigenlijk heel gezellig”, omschrijft OOG Tv-verslaggever Paul Blom. “De kinderen kregen allemaal bloemen uitgereikt. En ook werd het bedrag gepresenteerd dat de drie meiden hebben opgehaald met deze actie. Het gaat om een bedrag van 9.318 euro.”

Directeur basisschool: “Dit is een belangrijke levensles”
Karine Woensdregt is directeur van basisschool De Lichtkring in Zuidlaren. Het is de school waar de drie meiden les krijgen. “Ik ben ontzettend blij en trots op de prestatie van onze leerlingen”, vertelt Woensdregt. “De afgelopen periode zijn er wat vragen binnengekomen van mensen die zich afvroegen of het wel kan, lopen onder lestijd. Als school hebben we gezegd, dit is zo’n belangrijke levensles. Het gaat over goed burgerschap, over naastenliefde, over wereldoriëntatie. Wij omarmen dit. Wij steunen dit.”

Breed gesteund
Het initiatief voor de wandeling ontstond aan het begin van het schooljaar. “Toen werd ik geïnformeerd door één van de ouders. Het was de week dat we op televisie de rampzalige beelden uit Kaboel zagen. En dat heeft de leerlingen geraakt, maar het heeft ook ons als school geraakt. Op De Lichtkring werken we met een docentengroep die volledig uit vrouwen bestaat. En dan ga je nadenken. Wat wij doen, dat zou daar dus nu niet meer kunnen. En wat mooi is, het initiatief wordt door de hele school gesteund. Toen de dames vanmiddag vertrokken hebben we de eerste honderden meters met hen meegelopen. Ook de jongens wilden hier bij zijn. Ja, prachtig.”

Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Politiek dringt aan om wijkpark te realiseren in Groene Enclave Reitdiep

Er moet werk worden gemaakt om een wijkpark te realiseren in de Groene Enclave in…

2 uur geleden

Bakkerij Crebas aan Steentilstraat gaat voor onbepaalde tijd dicht

Bakkerij Crebas in de Steentilstraat gaat vanaf 1 juni voor onbepaalde tijd dicht. Dat melden…

2 uur geleden

PKC’83/Team Amoeri door in nacompetitie, Drs Vijfje daalt af

PKC'83/Team Amoeri heeft vrijdagavond thuis ook de tweede nacompetitiewedstrijd voor promotie naar de eredivisie tegen…

3 uur geleden

Groningse VVD zegt tegen Yeşilgöz in tv-programma het jammer te vinden dat spreidingswet verdwijnt

Fractievoorzitter Ietje Jacobs-Setz van de VVD heeft vrijdagavond in het televisieprogramma Op 1 (WNL) laten…

3 uur geleden

Zonnig en aangenaam weer wordt de komende dagen zo nu en dan onderbroken door (onweers)buien

Flinke perioden met zon worden tot na het komende weekend nu en dan afgewisseld door…

12 uur geleden

Donar verrast met overwinning op Heroes Den Bosch

Donar heeft de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs om de landstitel…

13 uur geleden