Categories: Nieuws

Groninger Bodem Beweging: ‘IMG dreigt terug te keren naar NAM-tijdperk’

De Groninger Bodem Beweging vreest dat de nieuwe werkwijze die het Instituut Mijnbouwschade wil gaan gebruiken bij de afhandeling van aardbevingsschade, grote gevolgen gaat hebben voor gedupeerden van gaswinning in Groningen.

Het instituut loopt tegen een aantal problemen aan. Het IMG heeft te maken met een onverwachte grote groei van het aantal schademeldingen. Ook zijn er enorme onverklaarbare verschillen in de schadebeoordelingen door experts.

Daarom komt het IMG hoogstwaarschijnlijk met een ‘toolbox’ met technische beoordelingscriteria om deskundigen te helpen bij de beoordeling. Zo moeten zij bepalen of er daadwerkelijk sprake is van aardbevingsschade. Maar in 2016 was er juist grote opluchting bij gedupeerden toen de Wet Bewijsvermoeden werd aangenomen. Daaruit volgt dat de Staat voorziet in een rechtvaardige en onafhankelijke schadeafhandeling.

Terugkeer naar ‘NAM-tijdperk’

De Groninger Bodembeweging vreest nu dat het IMG, onder druk van de uitvoeringsproblemen,  terugkeert naar de periode van voor 2016, het ‘NAM-tijdperk’. “Met zo’n nieuw ‘aardbevingshandboek’ komen alle problemen die we hoopten te verkleinen met het bewijsvermoeden en de ruimhartigheid, weer terug”, aldus Jelle van der Knoop, voorzitter GBB, “Dit zal leiden tot een explosie van bezwaarprocedures, uitvoeringskosten en langere wachtlijsten.”

De GBB stelt geen begrip te hebben voor de uitvoeringsproblemen waar het IMG mee worstelt. “Dit is het kind met het badwater weggooien. Het bewijsvermoeden is juist bedoeld om al het getouwtrek rond beoordelingsproblemen te omzeilen”, vervolgt Van der Knoop. “ Om een grotere consistentie in de schadebeoordelingen te bereiken, zou het IMG ervoor moeten zorgen dat de schade-experts beter worden geïnstrueerd. Zo kunnen ze het bewijsvermoeden goed toepassen en op een ruimhartige wijze aardbevingsschade toekennen.”

Hoorzitting en persconferentie

Volgende week woensdag staat er een hoorzitting met het IMG gepland in de Tweede Kamer. Naar verwachting gaat het IMG aanstaande maandag de nieuwe werkwijze bekend maken, tijdens een persconferentie in Groningen.

Tom Veenstra

Recent Posts

Vliegtuigje zoekt winnaar Oudejaarstrekking Staatsloterij

De Staatsloterij doet een uiterste poging om de winnaars uit Groningen van de Oudejaarstrekking 2022…

37 minuten ago

Kevin van Veen terug naar Schotland voor geboorte baby

Voetballer Kevin van Veen is deze woensdag voor onbepaalde tijd teruggekeerd naar Schotland. De spits…

1 uur ago

Johan de Wittstraat krijgt meer groen en grotere pluktuin

De gemeente stelt 278 duizend euro beschikbaar voor de herinrichting van de Johan de Wittstraat…

1 uur ago

Verpleegkundigen UMCG delen taartjes uit op Wereld Aids Dag

Aanstaande vrijdag is het Wereld Aids Dag. Drie verpleegkundigen van het UMCG gaan die dag…

2 uur ago

Studentenorganisaties blij met nieuwe zorgverzekering

De studentenorganisaties zijn blij met de nieuwe zorgverzekering voor studenten. ”Die sluit écht aan op…

3 uur ago

“Woensdag winterse buien, komend weekend kans op sneeuw”

De winter laat zich de komende dagen vaak zien. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis kunnen er…

14 uur ago