Categorieën: Nieuws

OM eist gevangenisstraffen tegen duo uit Stad voor seksuele uitbuiting en mishandeling

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft donderdag gevangenisstraffen geëist tegen een 18-jarige en een 26-jarige man uit Groningen. Ze worden ervan verdacht een kwetsbare jonge vrouw seksueel te hebben uitgebuit. Ook zou de 18-jarige de vrouw hebben mishandeld, evenals een begeleider van zijn ex-vriendin.

Tegen de 26-jarige man eiste de officier 11 maanden gevangenisstraf.  Tegen de 18-jarige man eiste de officier een celstraf gelijk aan het voorarrest en daarnaast een plaatsing in een inrichting voor jeugdigen.

De zaak kwam aan het licht toen op 26 februari 2020 een getuige een familielid belde en vertelde dat zij had gezien hoe een ander meisje onder dwang was meegenomen door een tweetal mannen  naar het treinstation in Beilen. De gealarmeerde politie kon het duo in die Drentse plaats meteen in de kraag vatten. Uit onderzoek bleek dat de nacht ervoor de jonge vrouw was mishandeld in de woning van de achttienjarige mannelijke verdachte. Zij verklaarde dat zij zich twee weken lang moest prostitueren. De verdachte zou haar hebben geslagen en hebben verkracht. De 26-jarige verdachte zou daarvan getuige zijn geweest. Ze was zichtbaar gewond aan haar gezicht. De vrouw verklaarde verder dat de twee haar zouden hebben gestompt en geslagen met een stok. Er werd gedreigd haar te bewerken met een mes en te overgieten met kokend water.

Naast getuigenverklaringen is er bewijs uit telefoonberichten, waarin gesproken wordt over de uitbuiting van de vrouw. Ook werden er Tikkies verstuurd naar klanten, het geld moest de vrouw overmaken naar de twee mannen.

“Verdachten hebben op uiterst laakbare wijze van haar werkzaamheden geprofiteerd. De belangen van het slachtoffer, het behoud van haar waardigheid en zelfbeschikkingsrecht zijn ondergeschikt gemaakt aan hun eigen zucht naar financieel gewin. Er is een grove inbreuk gemaakt op de geestelijke en lichamelijke integriteit en de persoonlijke vrijheid van het slachtoffer”, zo stelt de Officier van Justitie. Het slachtoffer is een getraumatiseerde, kwetsbare jonge vrouw, zonder vaste woon- of verblijfplaats, met een verleden van pleeggezinnen, tehuizen en crisisopvang.

Tom Veenstra

Recente berichten

Na bijna twintig jaar krijgt de Erepenning van de gemeente Groningen een nieuw ontwerp

De Erepenning van de gemeente Groningen wordt, na bijna twintig jaar, in een nieuw jasje…

1 minuut geleden

Circus, fascisme en een voorstelling over hamburgers op Noorderzon

Noorderzon kondigde maandagochtend drie nieuwe voorstellingen uit het internationale programma aan. Ook presenteerde de festivalorganisatie…

34 minuten geleden

VVD wil meer lokfietsen in Stad om diefstal tegen te gaan: ‘Alles doen om pakkans te vergroten’

De gemeente Groningen staat landelijk gezien op de vijfde plaats als het gaat om fietsendiefstallen.…

2 uur geleden

Veel extra bussen van en naar Groningen tijdens Koningsdag

Vanwege onder meer Helden van Oranje en Kingsland rijdt Qbuzz op 26 en 27 april…

2 uur geleden

“Maandag opklaringen maar ook een enkele bui, komende dagen kil met in de nachten vorst”

De komende dagen gaan kil verlopen. Volgens OOG-weerman Johan Kamphuis verandert het weerbeeld in de…

12 uur geleden

Is bewonersparticipatie in de gemeente een wassen neus? “Njet, njet, njet; om cynisch van te worden”

De bewonersparticipatie bij grote bouwprojecten in de gemeente moet anders en beter. Dat is de…

12 uur geleden