Categorieën: Nieuws

Jonge wetenschappers sturen brandbrief: ‘Laat ons niet in de steek’

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de toekomst van jonge wetenschappers als er niet snel iets gebeurt. De Nederlandse Young Academies, waaronder de Groningse Young Academy, heeft maandag een brandbrief aan de regering gestuurd.

In de brandbrief wordt gevraagd om een continuïteitspakket van 350 miljoen euro beschikbaar te stellen. Net als veel andere sectoren heeft de academische wereld de afgelopen maanden haar activiteiten moeten aanpassen aan het nieuwe normaal. Voor wetenschappers met vaste aanstellingen was dit haalbaar, maar voor jonge onderzoekers op tijdelijke contracten niet. Velen van hen kunnen door de crisis hun onderzoeksprojecten niet succesvol afronden, waardoor eerdere investeringen in onderzoek en innovatie vernietigd dreigen te worden en een generatie van jonge onderzoekers verloren gaat voor de wetenschap en de maatschappij.

De voorbije periode heeft de sector al veel gedaan om de vertraging op te vangen maar de eigen middelen en reserves zijn onvoldoende om de continuïteit van onderzoek en innovatie te garanderen. Om het onderzoek van de aanstormende generatie te steunen wordt nu de oproep gedaan voor een continuïteitspakket van 350 miljoen euro. Het bedrag is tot stand gekomen op basis van interne berekeningen van verschillende academische organisaties.

De brandbrief die verstuurd is naar minister Ingrid van Engelshoven (D66) van Onderwijs is hier te lezen. De brief is ondertekend door Het Promovendi Netwerk Nederland, PostdocNL en De Jonge Akademie.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Lefier organiseert buurtbijeenkomst Indische Buurt vanwege problematiek

Woningcorporatie Lefier organiseert aanstaande dinsdag 23 april om 19.00 uur een buurtbijeenkomst in het Florishuis…

50 minuten geleden

Uitgelegd: Hoe een malafide huisjesmelker huurders intimideert en wegpest

Een huisbaas die ongevraagd je woning betreedt om vervolgens op allerlei plekken in je huis…

2 uur geleden

Tillift voor Silven is in zwembad Scharlakenhof geïnstalleerd

Het zwembad Scharlakenhof in Haren heeft een tillift geïnstalleerd. Een jaar geleden werd een crowdfundactie…

2 uur geleden

Ongeval tussen ambulance en fietser op Europaweg

Op de kruising tussen de Europaweg en de Boumaboulevard vond maandagmiddag een aanrijding plaats tussen…

2 uur geleden

Geen feest op vrijdagavond rond zuidelijke ringweg: ‘Koningsnacht is omzetnacht’

Sommige werknemers van aannemerscombinatie Herepoort, Rijkswaterstaat en de provincie Groningen vieren geen feest op Koningsnacht.…

2 uur geleden

OV-bureau Groningen-Drenthe dreigde met boete naar Qbuzz vanwege ‘ongewoon hoge rituitval’

Busreizigers in Groningen werden vorig jaar te vaak geconfronteerd met rituitval. Het OV-bureau Groningen-Drenthe stelde…

3 uur geleden