Door een nieuwe ’tracer’, mede ontwikkeld door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen meer tumoren opgespoord worden bij een operatie. Het middel zorgt ervoor dat de tumoren licht gaan geven, waardoor ze met speciale camera’s te traceren zijn tijdens een operatie.
Doordat de tumoren een lagere zuurtegraad hebben dan ander weefsel, zet het middel in de tumoren zijn licht aan. Daardoor lichten de tumoren op en andere weefsels niet. Het voordeel van deze nieuwe en breed inzetbare ‘aan-uit’ fluorescerende tracer is dat deze ingezet kan worden bij een groot aantal verschillende tumor-types. Daardoor kan deze sneller beschikbaar komen voor gebruik. De ’tracer’ is onderzocht bij patiënten met borstkanker, slokdarmkanker, colorectaal kanker en hoofd-halskanker.
In het UMCG is dit onderzoek verricht door arts-onderzoekers Floris Voskuil en Pieter Steinkamp o.l.v. professor Go van Dam. Zij deden dit in samenwerking met de University of Texas Southwestern (Dallas, USA), het Martini Ziekenhuis Groningen en twee start-up bedrijven OncoNano Medicine (Dallas, USA) en TRACER BV (een start-up ontstaan vanuit het UMC Groningen).
Na een droge periode krijgen we de komende dagen te maken met buien. Volgens OOG-weerman…
Feest was het dit weekend bij zwemvereniging TriVia. De vereniging bestaat 25 jaar en dat…
Politieagenten hebben zondag een treinreiziger aangehouden die in het bezit was van een flinke hoeveelheid…
In een woning aan de Korreweg heeft zondagavond korte tijd brand gewoed. Bij de brand…
Zpannend Zernike heeft dit weekend ruim 15.000 bezoekers getrokken. Theo Jurriens van de organisatie spreekt…
In de Tweede Klasse boekte GRC een ruime zege op GOMOS en pakte GVAV Rapiditas…