Categorieën: Nieuws

Kabinet: “Coronamaatregelen tot 20 mei van kracht, geen festivals in de zomer”

De meeste maatregelen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen blijven gehandhaafd tot en met 20 mei. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Rutte liet weten voorzichtig optimistisch te zijn. De druk op de zorg is nog altijd erg groot. Sinds een week neemt het aantal patiënten op Intensive Care-afdelingen af, en ook melden zich minder nieuwe patiënten aan de poorten. “Maar we zijn er nog niet”, zei Rutte. “Een snelle versoepeling van de maatregelen zou kunnen leiden tot een tweede golf.” Daarom blijven de diverse maatregelen gehandhaafd al worden op sommige punten de teugels wat gevierd. Het kabinet volgt daarmee het advies van het OMT, het Outbreak Management Team.

Tekst gaat verder onder de foto


Kappers moeten tot 20 mei gesloten blijven. Foto: Sebastiaan Scheffer

De meeste maatregelen worden verlengd tot en met 20 mei. Dit betekent dat restaurants en café’s in ieder geval tot die datum gesloten blijven. Hetzelfde geldt voor het bezoeken van verzorgingstehuizen. Ook kappers en schoonheidssalons blijven tot 20 mei gesloten. Daarnaast kunnen volwassenen de komende tijd niet terecht bij sportclubs of sportscholen. Op een aantal punten wordt het maatregelenpakket versoepelt:

Basisscholen open
De kinderopvang, de basisscholen en het speciaal basisonderwijs gaan de deuren vanaf maandag 11 mei weer openen. Voor basisscholen geldt de restrictie dat dit gefaseerd moet gebeuren. “Kinderen gaan voor de helft naar school”, zegt Rutte. “De ene dag de ene groep, de andere dag de andere groep. We denken dat deze maatregel verantwoord is.” De premier wijst er op dat leerlingen die ziek zijn thuis moeten blijven. Datzelfde geldt voor leerkrachten. Hoe het onderwijs precies geregeld gaat worden moeten de scholen in overleg met het ministerie gaan bepalen.

Het voortgezet onderwijs moet zich volgens Rutte voorbereiden op het anderhalvemeter onderwijs. “Als het openen van de basisscholen goed verloopt kunnen de scholen in het vo vanaf 1 juni open.”

Tekst gaat verder onder de foto


Kinderen tot twaalf jaar mogen weer sporten waarbij ze geen rekening hoeven te houden met 1,5 meter. Foto: Sebastiaan Scheffer

Kinderen mogen weer sporten
Ook bij het kunnen sporten wordt ruimte gecreëerd. Kinderen tot twaalf jaar mogen weer gaan sporten waarbij ze ook geen rekening hoeven te houden met de anderhalvemetermaatregel. Voorlopig zijn alleen trainingen toegestaan, wedstrijden zijn niet mogelijk. Tieners tot achttien jaar mogen ook weer sporten maar zij moeten wel de 1,5 meter afstand in acht nemen. “Ook bij deze groep mag er alleen getraind worden. Een potje voetballen mag, als er maar anderhalve meter afstand wordt gehouden. Het betekent ook geen ouders langs de kant, en douchen doe je na afloop thuis.” Daarnaast mogen individuele topsporters hun trainingen hervatten.

Geen festivals deze zomer
De maatregel op het verbod van evenementen en festivals wordt verlengd tot 1 september. Volgens de premier brengen deze evenementen teveel risico met zich mee. De maatregel betekent dat er deze zomer geen festivals en evenementen plaats zullen vinden. “Dus deze zomer geen Pinkpop, Lowlands en Zwarte Cross. Ook is er tot 1 september geen betaald voetbal. En ja, ik realiseer mij dat dat heel zuur is.”

In de week voorafgaand aan 20 mei gaat het kabinet besluiten of de maatregelen verlengd worden of dat er dan opnieuw ruimte is voor versoepeling.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Groningen City Club: aantal bezoekers stad daalt met 15 procent

De Groningen City Club maakt zich zorgen over het aantal bezoekers aan de stad door…

1 uur geleden

Algerijn vijftien maanden achter slot en grendel voor rooftocht in Engelbert

Een 23-jarige Algerijn gaat vijftien maanden in het cachot voor een reeks van zeven inbraken…

1 uur geleden

Politie zoekt ‘de waarheid’ achter mishandeling op fietspad Brailleweg

'De waarheid achterhalen'. Dat is het doel van de politie met een getuigenoproep rond een…

2 uur geleden

‘Amerikaans daklozenkamp’ aan Spilsluizen: ‘Hoop dat gemeente zich schaamt’

Het politieke vragenuurtje van komende woensdag in het Stadhuis gaat hoogstwaarschijnlijk bijna alleen maar over…

2 uur geleden

Dumpingen drugsafval vorig jaar fors gestegen, meer opslaglocaties voor drugsproductie gevonden

Het aantal drugsdumpingen in de provincie Groningen is vorig jaar flink gestegen ten opzichte van…

3 uur geleden

Drie dagen overlast voor omwonenden op rit naar A28 vanaf Van Ketwich Verschuurlaan

Aannemerscombinatie Herepoort is dinsdag begonnen met het intrillen van damwanden naast de hoek van de…

4 uur geleden